GSKC 發表於 2018-9-27 15:39:08

藍圈腿色。

各位師兄,

求救!
藍圈ㄧ星期前開始腿色。最初以為水印,所以開始換水。但冇改善。另外紫月及馬鞍都有擦面蹟象,請問是什麼病。

已開缸八個?,200升水,pH 8+,NO3 橙色。過濾用Classic 600 濾桶加前至Classic350桶。

iphone5 發表於 2018-9-27 16:20:58

有冇相?
可能係有虫.......

GSKC 發表於 2018-9-27 17:24:44

https://drive.google.com/file/d/1EyuoXDMmF6jtXOnBrMl7GVj2PqWOhrLp/view?usp=drivesdk

GSKC 發表於 2018-9-27 17:30:16

https://drive.google.com/file/d/123nBQOsxqseVjCep_fEKOipJhpgR2MW_/view?usp=drivesdk

why 發表於 2018-9-27 19:31:07

魚養左幾耐?

GSKC 發表於 2018-9-27 20:15:11

藍圈6個月,馬鞍3個月,紫月3星期。

GSKC 發表於 2018-9-27 22:00:26

馬鞍個身有D灰膜,紫月就擦面。藍圈就差不多甩晒D色。但全部都仲搶食,各位師兄落TDC好嗎?我用咗三曰萬能藥水,冇效。

Edchan886 發表於 2018-9-27 22:05:46

你餵開咩糧? 關唔關魚糧問題?

ybkwok 發表於 2018-9-27 22:18:49

你條link有權限

ybkwok 發表於 2018-9-27 22:19:41

GSKC 發表於 2018-9-27 22:00 static/image/common/back.gif
馬鞍個身有D灰膜,紫月就擦面。藍圈就差不多甩晒D色。但全部都仲搶食,各位師兄落TDC好嗎?我用咗三曰 ...

咩叫萬能藥水?

GSKC 發表於 2018-9-27 23:34:14

_些正常粒糧及片糧。有時會放D急柬豐年蝦。萬能藥水是ATApet 的General Cure.

You click the link I will release the right for you to view.
頁: [1]
查看完整版本: 藍圈腿色。