wawamcw4 發表於 2023-3-29 16:14:00

新手 買魚

想問下各位有冇試過經淘寶買魚/ 珊瑚 ?
因工作關係, 公司有中港車,  博一博試下買魚 (其實以前都有買過淡水魚經驗,都係淘)
大陸倉係東莞, 所以搵左最近的魚商 (今次經閑魚平台買)
搵左間係佛山發出
22/3 晚SF出貨, 23/3早上簽收, 24/4早上到港到手 到步2條魚精神, 即用水坐住佢地, 等放工, 拎反屋企
一條大3.5CM, 一條細3CM 人工雪印 (有得揀魚, 有片比你睇)

後記: 暫時來說今日29/3 2條新毛仔好快識應左, 同舊魚都冇打交, 做到朋友
原缸有1條毛仔+檸檬魚
現在3條毛仔會一齊訓教, 檸檬自己呢埋一邊訓
覺得人工養定左的好好, 佢識食野, 唔洗操心, 開心

因為我原先有2條毛仔係魚街買, 98/條, 買魚時已經問舖頭識唔識食, 佢話識

開頭問第一間. 好似4,50蚊, 問佢D 毛仔識唔識食糧, 唔知佢係咪見我咁問, 咁就好HEA答我( 睇你D 水)
我個下都R 頭?? WHAT ? 睇我D 水?{:5_107:} 咁我就走左去第2間

第2間98蚊. 都係問毛仔識唔識食糧, 佢話識, 係到養左排的, OK, 雖然98蚊, 都好啦, 新手嗎,
佢識食野就OK 啦. 但呀哥仔再3講呢條係咸水魚, 我話我知咸水....(我心諗是唔是我問呢D問題太ON6, 攪到佢地都好擔心??)
咁我都唔想嫁, 我都要知佢識唔識食
後尾仲係佢到買埋糧, 佢話係珊瑚糧魚都可以食, 但之後我反去睇其實好似, 魚都係食魚糧好D, 不過算啦,鬼叫自己X .{:5_117:}
個樽糧都190蚊:shutup:
但反到屋企, 2條魚, 唔開口, 說好的食糧呢??? 後尾其中一條, 可能本身身體唔好,認真望佢, 身有達白色野, 大約一個星期多D 就88左 ....

剩反個條, 都係唔肯口開, 比凍豐年蝦, 都唔食, 買新鮮蝦, 又唔食
後尾又上網睇好多, 點樣教佢開口呀, 個D 文章
有個人話, 比D 識食糧的魚落去, 引導佢食,
因為條毛已經有成10來日冇食, 越來越瘦, 就快變魚片

咁冇計啦又去搵魚,搵識食糧的魚, 結果去左元朗, 去到又問下老闆啦, 話屋企個條唔食野, 有冇得攪,
老闆話, 都係唯有等佢開口,因為確實有D 毛仔魚死都唔食, 餓死 , 同埋老闆岩岩反左毛仔魚,
但佢都話新反貨, 都未必食糧, 所以我冇再買, 因為我需要係海缸獲得D 支持, 成功感先
咁我又同佢講左我上網睇咁咁咁, 佢話都係唯有試下啦, 同埋我都係新缸, 想有D 野游下, 佢都好好冇水我
介紹左條檸檬比我, 好抵廿蚊雞,仲即場表演食糧比我睇, 咁緊係OK 仔, 仲係佢到買其他野啦, 新手好難唔買野去折騰自己{:5_127:}
後尾大約, 養埋一齊3,4日左右 , 條毛仔食糧啦, 食啦, 食啦, 老母我真係好感動{:5_134:}, 見佢食野柯屎, 我就開心了{:5_113:}
結果呢個引導計劃係成功的

新手跳海第一次發文, 希望路上有個伴可以分享一下, 我感覺香港個魚圈比較細?小? 唔多人分享,
事關我POST 左某群, 上FBOOK 問我條魚, 請教一下, 結果換來的是,D 冷言冷語
OK明的, 每人成功背後一定有好多經歷. 都係靠自己累積回來, 唯有都係睇下大陸魚圈
感覺大陸人都係多D, 搵文章都係多D, 同埋D 人肯講多D 方法

wawamcw4 發表於 2023-3-29 16:23:41

舊毛, 唔知佢叫唔叫野生魚, 佢個起落架比人工的大塊
檸檬魚> 關燈之後會出斑馬紋, 最近先開心大發現, 但開燈之後就會消失, 好有趣

jh320 發表於 2023-3-29 16:59:12

魚鋪冇點你,養咸水魚,首先要養好缸水。
缸水好,九成魚會開口養到。
買魚就要靠經驗啦。

wawamcw4 發表於 2023-3-29 17:09:13

jh320 發表於 2023-3-29 16:59 static/image/common/back.gif
魚鋪冇點你,養咸水魚,首先要養好缸水。
缸水好,九成魚會開口養到。
買魚就要靠經驗啦。

係魚舖其實都好難只細睇(魚細可能大魚會好D) 同埋都冇得揀, 佢撈邊條就邊條 (除了加錢啦)

Kekw3310 發表於 2023-3-29 20:35:42

以前真係好旺...

小魚毛 發表於 2023-4-7 14:23:07

好難想像樓主會認為上網睇片買魚好過親身去舖頭落手揀。

呢個應該唔係新手定老手買魚o既問題,而係新生代習慣網購同老餅習慣親身去買嘢o既代溝問題。

首先我唔信單靠一條片就可以睇到條魚o既狀態,除咗外形、泳姿、活潑等狀況外,魚身厚簿、魚旗魚身有無崩花斑點、會唔會啄玻璃搵食、同其他魚甚至係人o既互動⋯⋯呢啲都係睇片好難睇到。

至於話舖頭畀唔畀你揀魚,其實應該只係個別舖頭o既問題。揀咗魚之後畀你喺兜仔再三確認,呢個應該係所有魚舖客人o既基本權利,你未畀錢都絕對有權say no ;如果連揀都唔畀,咁就去過第二間啦,成條魚街咁多魚舖(呢個就係魚街存在o既價值)。個別舖頭或者一啲貴價啲o既魚,客人仲有權要求試餵;我更加試過有魚舖叫我唔好親幫襯佢買嗰批魚住,話批魚啱啱返,仲未養定⋯⋯呢啲都係屬於魚舖服務o既一部份,但都要成本代價,問題只係魚友覺得值唔值。魚街好多魚舖o既做生意手法啲確好多陋習,老點劏客根本係慣例,佢地買少見少一定程度都可以係話咎由自取,但唔通網購就唔會有呢啲問題?如果無晒魚舖,全部轉晒網購,咁肯定係魚友o既損失。

小魚毛 發表於 2023-4-7 14:25:03

樓主網購o既成功經驗,我敢肯定一半係因為你買咗條人工魚,人工繁殖o既魚己經適應人工環境&飼料,要佢開口根本無難。

至於你嗰條所謂檸檬,其實係魔魚(雀鯛科),非常粗生(所以咁平),要養死佢都有一定難度;不過都要小心,魔魚養耐咗就會變惡爺,之後再加新魚都會畀佢打餐死,你要有定心理準備。

小魚毛 發表於 2023-4-7 14:25:54

樓主個缸好似仲有火柴珊瑚&串串草,咁呢個就唔係純魚缸(FOT)咁簡單,而係珊瑚缸(RT)或者混養缸,你要有水冷、照明、高效過濾系統⋯⋯如果無或者唔打算買,咁就建議你唔好再放咩軟體生物落去,就咁養魚就算。

海洋生命係極之脆弱,雖然一條魚o既價值始終有限,但要養好佢o既難度不下於貓狗,要搵養魚o既資訊,建議你唔好只係喺Facebook問人,然後被動咁等人覆。好似呢個網站就好多置頂o既好料,值得你慢慢研究,再唔係用關鍵字喺Google search 下。

wawamcw4 發表於 2023-4-13 09:36:49

小魚毛 發表於 2023-4-7 14:25 static/image/common/back.gif
樓主網購o既成功經驗,我敢肯定一半係因為你買咗條人工魚,人工繁殖o既魚己經適應人工環境&飼料,要佢 ...

是的, 我買個2條係人工魚來, 新手的我覺得人工魚都幾好
暫時條檸檬都未變惡爺;P

wawamcw4 發表於 2023-4-13 09:39:04

小魚毛 發表於 2023-4-7 14:25 static/image/common/back.gif
樓主個缸好似仲有火柴珊瑚&串串草,咁呢個就唔係純魚缸(FOT)咁簡單,而係珊瑚缸(RT)或者混養缸,你要有 ...

水冷已經買左
暫時還可以, 珊瑚未死, 不過如果都死哂, 就會只養魚了

wawamcw4 發表於 2023-4-13 09:48:16

小魚毛 發表於 2023-4-7 14:23 static/image/common/back.gif
好難想像樓主會認為上網睇片買魚好過親身去舖頭落手揀。

呢個應該唔係新手定老手買魚o既問題,而係新生代 ...

認同有實體舖頭是好, 所以我都會去舖頭到買
不過魚街D真係好.....麻麻
可能我一副水魚樣, 佢都費事招呼我

所以嘗試網購, 話需如此,我又唔覺新唔新代的事,
商家進貨都是可能睇下相, 佢地都唔會飛去當地睇魚再入貨
只是做客戶有多個權利去舖簡商家的魚

wawamcw4 發表於 2023-4-13 10:13:44

買左個家比他們

wawamcw4 發表於 2023-4-13 10:16:25

整天在爭位

頁: [1]
查看完整版本: 新手 買魚