tina_leung424 發表於 2012-12-26 04:36:13

{:6_136:}

sung 發表於 2013-5-11 17:20:14

將培養完成的綠藻水A瓶倒一半於B瓶內,B瓶再加入缸水到7成滿並加入自己選用的肥料,約2-3天即可培養出另一瓶綠藻水. 重覆以上步驟,就有用不完的綠藻水了..
師兄你好請問(((肥料))))即系??      同埋邊度有得賣。?仲有雖吾雖有打氣或下不時去攪拌拒?{:6_161:}{:6_161:}

司空火兒 發表於 2013-5-11 21:51:26

sung 發表於 2013-5-11 17:20 static/image/common/back.gif
師兄你好請問(((肥料))))即系??      同埋邊度有得賣。?仲有雖吾雖有打氣或下不時去攪拌拒? ...

肥料可以係好多種野,
最容易買到的,可以去花鋪買觀葉植物用的肥料,
有冇打氣唔重要,但每日要令佢轉動幾次(由期在有光照的時候)

sung 發表於 2013-5-12 11:55:16

{:6_161:}{:6_161:}
謝謝!想問多樣!!咸,淡水系賣都一樣可以!{:6_151:}有冇邊只師兄做過好D架!{:6_143:},,,,我買過几次,有D話,日本,台灣,,,,嫁吾知咩咩种    ,系賣共分?
{:6_161:}{:6_161:}

司空火兒 發表於 2013-5-12 12:10:23

sung 發表於 2013-5-12 11:55 static/image/common/back.gif
謝謝!想問多樣!!咸,淡水系賣都一樣可以!有冇邊只師兄做過好D架!{:6_14 ...

咸淡水取決於你要繁殖的輪蟲係咸定淡
花寶四號 ,平靚正, 缺點:唔小心會整到成地紫色
適合繁殖輪蟲的綠水,只有小球藻,擬球藻
而日本,台灣,美國.....等等出產的,只是出產地而已......
(小弟的是香港種{:6_160:})

sung 發表於 2013-5-12 16:10:16

{:6_161:}{:6_161:}多謝師兄!!!!!!{:6_147:}

QIA73@QIA73 發表於 2013-5-26 02:09:59

火兒師兄請問CO2或醋酸邊度有得賣?

司空火兒 發表於 2013-5-26 22:49:50

QIA73@QIA73 發表於 2013-5-26 02:09 static/image/common/back.gif
火兒師兄請問CO2或醋酸邊度有得賣?

CO2 : 可去魚鋪買全套的CO2裝 / 自制
醋酸 : 醋酸<又名乙酸> 化學式是CH3COOH, 是工業原料,要到化學劑生產商購買
{:6_138:}

coralsea01 發表於 2013-5-27 00:20:10

小心,用co2的話要注意對pH的影響和元素耗盡的速度{:6_138:}

QIA73@QIA73 發表於 2013-5-28 18:25:53

司空火兒 發表於 2013-5-26 22:49 static/image/common/back.gif
CO2 : 可去魚鋪買全套的CO2裝 / 自制
醋酸 : 醋酸 化學式是CH3COOH, 是工業原料,要到化學劑生產商購買
...

火兒師兄請問係咪種草養蝦嗰啲CO2啊?新手多嘢問有煩師兄了{:6_161:}

司空火兒 發表於 2013-6-3 13:43:43

coralsea01 發表於 2013-5-27 00:20 static/image/common/back.gif
小心,用co2的話要注意對pH的影響和元素耗盡的速度

冇錯,所以要定時接種{:6_148:}

司空火兒 發表於 2013-6-3 13:46:41

QIA73@QIA73 發表於 2013-5-28 18:25 static/image/common/back.gif
火兒師兄請問係咪種草養蝦嗰啲CO2啊?新手多嘢問有煩師兄了

係,草缸用果種!
發問係好事,唔煩{:6_138:}

QIA73@QIA73 發表於 2013-6-3 19:22:01

司空火兒 發表於 2013-6-3 13:46 static/image/common/back.gif
係,草缸用果種!
發問係好事,唔煩

收到,唔該晒火兒師兄{:6_161:}

安迪小魚 發表於 2013-7-6 20:11:35

誰有海水綠藻願意出讓?謝謝。

siuding 發表於 2013-7-10 23:15:34

{:6_178:}

司空火兒 發表於 2013-7-11 13:28:19

安迪小魚 發表於 2013-7-6 20:11 static/image/common/back.gif
誰有海水綠藻願意出讓?謝謝。

小弟已經好耐冇賣綠水了,只供自用,
網上還有些師兄在賣的,請留意交易廣場,
當有了綠水種,再參考本篇文章,
就會有源源不絕的綠水了{:6_200:}

coralsea01 發表於 2013-7-11 13:54:55

先爬大量文章,再由簡單的開始{:7_238:}  加油{:6_178:}

joe51826 發表於 2013-8-18 04:30:55

樓主有咁多綠水.....每分D咪得low.....

綠水可以用來養羅漢嗎?

好多好多魚 發表於 2013-8-18 20:01:24

請問醋酸是什麼?
去那裡買

BlueIce 發表於 2015-7-16 15:33:36

:loveliness:
頁: 1 [2]
查看完整版本: 綠水篇