Johnlam123 發表於 2014-1-28 21:20:10

預防火焰仙及小仙休克辦法

早排小弟將魚缸大清洗,在主缸放水到一定程度後,將魚隻撈起然后放入一桶新過瀘好的水中,其他大仙及龍魚移至新水中沒有任何不適現象,但惟獨是火焰仙及賓石美等小仙試過兩次這樣移位不久即出現休克現象,最後死亡,想請教各位師兄撈這些小仙時可做甚麼來減少小仙受驚的情況?謝謝!

Teddy 發表於 2014-1-28 21:22:24

全部魚過淡?
一條一條咁過安全D

kenjigood 發表於 2014-1-28 22:05:23

佢係洗缸撈走D魚去個桶到呀{:6_159:}

capmo 發表於 2014-1-28 22:34:05

單清洗捉魚做勿? 你缸要洗到閃亮? {:7_225:}

正常洗下過濾後巳可清返....

你的一桶新過瀘好的水中是同溫有對水嗎??小仙敏感亂搞升仙易係正常...

你真係定要捉開一陣,用番原缸水(未洗前留下)不可嗎?

預防小仙休克之法就係唔好亂搞佢令佢受驚, 環境改變......{:7_237:}

Johnlam123 發表於 2014-1-29 00:17:58

但若果我要徹底移走魚以徹底清潔沙底應怎樣做?若果用舊水在水桶內,之後將魚隻放回主缸時,魚隻仍然要適應新水,我應否將新水打一晚氣再將魚隻放回,以減低小仙的緊張度嗎?

mmmmming7 發表於 2014-1-29 00:22:43

我缸養定既火焰,多彩,唔好話捉佢,連伸手大動作少少,平時關魚缸燈都即時嚇到火速閃入石底,你咁做嚇死佢地唔奇

capmo 發表於 2014-1-29 19:35:59

Johnlam123 發表於 2014-1-29 00:17 static/image/common/back.gif
但若果我要徹底移走魚以徹底清潔沙底應怎樣做?若果用舊水在水桶內,之後將魚隻放回主缸時,魚隻仍然要適應 ...

似乎講完你都唔明養魚尤其小仙,最緊要係穩定, 你下下好似養粗魚咁起底, 都係少養小仙好D {:7_237:}

咸魚仔 發表於 2014-1-29 19:55:07

師兄,你點解要徹底清潔沙底呢?同埋點樣徹底清潔呢?係噒由哂啲沙走,洗完再倒返入缸?
其實都唔係好明點解要徹底清潔沙底:o

Terry 發表於 2014-1-29 21:40:52

有洗沙器,換水時吸下D沙咪得囉!

Johnlam123 發表於 2014-2-1 09:52:36

謝campo大師兄,咁洗沙器邊度有得賣?同埋邊種好呢?我是粗沙底,洗沙器能應付嗎?
頁: [1]
查看完整版本: 預防火焰仙及小仙休克辦法