So gun 發表於 2014-2-18 14:11:42

初哥+超新手..開新缸+養珊瑚指教

一心開始計畫係開小丑劏房.分兩層.每層分4間隔.最後因為冇咁多對小丑{:6_177:}
所以改左上層小丑劏房.下層養軟珊瑚.

新缸以平價錢優先.所以直接係大陸訂.
尺寸:30闊x24深x68高.
水量:大約250升

以下圖片係廠方做起出貨前提供比我.因為我自己唔知點set喉.上落水喉尺寸亦唔太清楚.所以唯有廠方提供意見代做喉...
另加大約佰幾蚊人仔.{:6_175:}

落訂到出貨大約45日.終於收到實物....{:6_203:}

感覺大陸藍色喉好脆薄.安全起見.自己跟足藍色喉的規格去配過晒全部灰喉{:6_177:}’

跟住藍喉去造.剪剪駁駁...都要一個鍾先完成...{:6_198:}

依家等擇日落水....希望有師兄教下小弟{:6_194:}...開缸次序.

1)清缸行淡水3日.之後全換水.
2)水喉水,開鹽,隔3日.落缸
3)生物石落滿沙缸+下層主缸.生物石大約50磅.已放係桶打氣中約一個月.
4)之後行水一個月...每星期落一支硝化細菌.會落2條養定魔魚當養菌.
5)定期測住 NO2 ... NO3 ....
6)另外我需要放啲乜落缸?(我手上已有退出師兄收既 ROWA PHOS , ROWA CARBON , NP 豆, NP 通心粉)
7)我要買乜測試?KH ?? CA ??
8)沙缸要開燈照生物石?

器材方面:
上水=PJ9000 或 DC 10000 未定
化氮=SC2060
BM 豆豆機
R420-120W 每層一支.我每層主缸見水只有大約10吋.軟珊瑚開燈應該保持幾長時間?同埋藍、白開幾多?%.
WP25 X 1 軟珊瑚層

請 ching 指教{:6_161:}

我係wingk960 發表於 2014-2-18 14:30:12

你放係呢區。係分享定問野架:lol

So gun 發表於 2014-2-18 14:36:13

{:6_212:}

問野=更係同其他師兄啦.{:6_207:}

edlsang 發表於 2014-2-18 15:50:35

利善 ! 吾知仲以為係台電腦 sever ! {:8_275:}

HTM 發表於 2014-2-18 16:01:17

新缸連器材行完淡水後我會放生物石、砌石境,之後開鹽水入缸行一日就可以開始慢慢加魚加軟珊瑚。用生物石開缸唔使落硝化菌啦,其實只要生物石係足夠嘅就可以開始養,情況就等同用有菌舊環開缸。
燈…我只會RT層用120W,藍白比例2:1,每日照8-10小時。呀仲有…我會揀用NP通心粉(放有流位),因為既方便又簡單。
如有錯漏就等其他師兄再補充啦{:6_194:}

Fai15 發表於 2014-2-18 16:27:07

重等擇日落水:lol:lol

freeboy 發表於 2014-2-18 17:58:58

師兄可唔可以pm價錢同邊度做,thx
手工如何?

michael 發表於 2014-2-18 20:52:05

恭喜有新玩具。
跟住睇學野{:1_1:}

So gun 發表於 2014-2-18 21:19:50

edlsang 發表於 2014-2-18 15:50 static/image/common/back.gif
利善 ! 吾知仲以為係台電腦 sever !

又幾似{:6_167:}

So gun 發表於 2014-2-18 21:21:31

HTM 發表於 2014-2-18 16:01 static/image/common/back.gif
新缸連器材行完淡水後我會放生物石、砌石境,之後開鹽水入缸行一日就可以開始慢慢加魚加軟珊瑚。用生物石開 ...

Thanks HTM ching 意見{:6_161:}

So gun 發表於 2014-2-18 21:22:40

michael 發表於 2014-2-18 20:52 static/image/common/back.gif
恭喜有新玩具。
跟住睇學野

你都好快有玩具玩{:6_143:}

CowEarKing 發表於 2014-2-18 21:40:32

估計你又係比个三層缸毒害的
我年二八都開多左个二層缸,構思和你差不多,仲以為你唔養魚,放晒D器材,原來中毒深左

So gun 發表於 2014-2-19 11:00:25

CowEarKing 發表於 2014-2-18 21:40 static/image/common/back.gif
估計你又係比个三層缸毒害的
我年二八都開多左个二層缸,構思和你差不多,仲以為你唔養魚,放晒 ...

哈.年28開.你中毒早d{:6_209:}

水魚王 發表於 2014-2-19 11:19:54

期待新缸下水禮{:8_274:}

So gun 發表於 2014-2-19 11:49:35

水魚王 發表於 2014-2-19 11:19 static/image/common/back.gif
期待新缸下水禮

多謝你私下教我好多呀.大哥{:6_194:}

水魚王 發表於 2014-2-19 12:35:04

So gun 發表於 2014-2-19 11:49 static/image/common/back.gif
多謝你私下教我好多呀.大哥

我都係新手。。。大家交流下

So gun 發表於 2014-2-19 12:40:05

水魚王 發表於 2014-2-19 12:35 static/image/common/back.gif
我都係新手。。。大家交流下

你新手..講大話咁叻既{:6_151:}

tangpp23 發表於 2014-2-19 13:39:16

水魚王 發表於 2014-2-19 14:18:54

So gun 發表於 2014-2-19 12:40 static/image/common/back.gif
你新手..講大話咁叻既

我玩左半年珊瑚。。仲唔係新手{:8_255:}

kwong426426 發表於 2014-2-25 01:08:35

{:7_238:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 初哥+超新手..開新缸+養珊瑚指教