hoyatwong 發表於 2014-3-2 13:46:47

請教各位CHING哩兩枝角個態OK MA?

因為小弟係SPS新手,同埋想問有時見其他CHING D角會透色,點解會咁既?
第一張相枝角買反黎之前有D紫色,但係E家佢開始出綠色,開始冇曬紫色,求指教!
http://i906.photobucket.com/albums/ac261/hoyatwong/P1012371_zps0b97a3dd.jpg
http://i906.photobucket.com/albums/ac261/hoyatwong/P1012372_zpsd3b9013c.jpg

nickdo 發表於 2014-3-2 19:26:49

有生長, 出毛, = OK
無生長, 出毛 = 唔OK
無生長, 唔係點出毛 = 就黎掛.

透色要低營養先做到. 唔洗 CHECK NP, 角自然會話你聽.
另外強光都會引致透色.

超低營養 + 強光 = 白晒就死咁款.
超低營養 + 中光 = 透色
低營養 + 強光 = 透色
低營養 + 中光 = 實色
中營養 + 強光 = 實色
高營養 + 強光 = 厚實色

養角就是求穩定. 唔夠穩定咩都係假.

hoyatwong 發表於 2014-3-2 20:03:57

唔該CHING,SPS係咪主要白光?

edlsang 發表於 2014-3-2 20:49:30

nickdo 發表於 2014-3-2 19:26 static/image/common/back.gif
有生長, 出毛, = OK
無生長, 出毛 = 唔OK
無生長, 唔係點出毛 = 就黎掛.

點様先可夠營養及實色 ?

nickdo 發表於 2014-3-2 23:10:03

hoyatwong 發表於 2014-3-2 20:03 static/image/common/back.gif
唔該CHING,SPS係咪主要白光?

玩珊瑚不應有白光概念, 應是波長.

led白光 同 t5, 老仔, 陽光等, 波長上有好大分別, 睇上黎係白, 但完全唔同.

海下紅光較少波長如下.
http://www.1023world.net/blog/wp-content/uploads/2013/08/20130823-depth-spectrum.jpg

應是藍光為主.

nickdo 發表於 2014-3-2 23:14:19

edlsang 發表於 2014-3-2 20:49 static/image/common/back.gif
點様先可夠營養及實色 ?

通常用沸石系統先會有呢D煩惱.

柏林系統NP較高一點用400W老仔晒就係最傳統的實色.

hoyatwong 發表於 2014-3-2 23:27:09

咁如果做到超低營養 + 中光 = 透色同低營養 + 強光 = 透色枝角會幾耐出現哩D情況?

nickdo 發表於 2014-3-2 23:59:52

hoyatwong 發表於 2014-3-2 23:27 static/image/common/back.gif
咁如果做到超低營養 + 中光 = 透色同低營養 + 強光 = 透色枝角會幾耐出現哩D情況?

如果成缸黎睇, 係唔知要幾耐.
因係睇角反應而判斷營養高低, 而唔係CHECK左營養高低再睇角反應. 用 SALIFERT 呢 D CHECK 唔到有NP都未必係超低營養架. 除非你有米用HANNA大機CHECK. 但呢 D 要問有用果 D CHING 先知.

我自己就試過人地比支FRAG仔入缸2日就淡晒色. 但品種唔同反應未必一樣.

chihim 發表於 2014-3-4 01:20:10

比較複習。。。。偷師ing

ReefChannel 發表於 2014-3-4 06:52:46

hoyatwong 發表於 2014-3-2 23:27 static/image/common/back.gif

基本上都要一段時間穩定水質,如缸水靚再配搭藥水一段由一星期開起色
玩角,應該由keep 水開始,養唔死先再起色
其實只有大約理論 最後都要睇角反應去調整

Feel200 發表於 2014-3-4 11:48:23

Experts!

dickytam 發表於 2014-3-4 14:09:19

勁{:6_147:}
頁: [1]
查看完整版本: 請教各位CHING哩兩枝角個態OK MA?