civiclau 發表於 2014-5-10 18:26:20

FOT爆白點.....

前日只有藍吊 今日連粉吊(廿粒都有) 關刀B及法仙身上都有,請問我如用藍十字銅藥,要用什麼測銅劑好呢?因為小弟唔清楚很定到自己有幾多L水,只能靠測銅劑方能確定到應該落多少銅藥.....
除了用藥外,爬文都看到有說1010都可以殺白點,如我落銅藥再加埋1010會否更好呢?
最後係落銅藥後是否要關化氮及關上多久?應該等多久先落第二次藥好?同埋換水方面應等何時才再去換?

angellover 發表於 2014-5-10 19:21:50

ybkwok 發表於 2014-5-10 20:24:07

你個缸咩size

pca 發表於 2014-5-10 21:18:01

我用usa 殺菌,平及有效對付白点加高溫度啦!

至愛仙魚 發表於 2014-5-10 22:33:09

嘉賞物流 發表於 2014-5-10 21:07 static/image/common/back.gif
魚缸容積計法:長x闊x水深 用吋的話除去62,用公分的話除去1000。
藍十字樽身有使用說明。紅海試劑已停產。 ...

簡而清, C兄咁叻既{:6_147:} 試過藍十字真係要去到0.5至有效, 0.4都真係冇料到架{:6_135:}

至愛仙魚 發表於 2014-5-10 22:49:23

落銅對魚已經有壓力, 再行1010米即係係D魚身上加多刀, 樓主 要救魚唔係殺魚喎{:6_145:}

G-force 發表於 2014-5-10 23:08:16

銅藥萬萬不可同時行淡,毒性會加強!

civiclau 發表於 2014-5-11 04:23:48

ok thx咁多位

civiclau 發表於 2014-5-11 04:42:48

嘉賞物流 發表於 2014-5-10 21:07 static/image/common/back.gif
魚缸容積計法:長x闊x水深 用吋的話除去62,用公分的話除去1000。
藍十字樽身有使用說明。紅海試劑已停產。 ...
我缸38x22x28(實際水位26) , 我落左15ml Pointex銅藥(佢寫200L水15ml)
剛才用API去測(水去到玻璃樽5ml及滴十滴) 水咩色都冇:L

請問我係用錯方法去測定根本未夠呢?如果係未夠等後日先再落多點藥,還是立刻補藥補夠佢呢(應該落幾ml先岩)?

我係wingk960 發表於 2014-5-11 10:35:38

唔駛驚.就算用藍十字.佢都講40升16滴.基本上係一定要再加,
我16L Q缸為例.我要落12滴先夠.膽大心細就得架嘞.

civiclau 發表於 2014-5-11 11:08:12

okok thx版大:loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: FOT爆白點.....