pc39dkk 發表於 2014-7-11 23:44:09

求教 : 唔知乜病, 好似暗瘡咁

如題, 之前一兩個月已經有, 開頭一粒兩粒, 生完消左就無事, 又無凹左一個洞, 所以無理會.
但近呢星期開始越生越多, 成個頭都係, 粒野甩左仲會有一個好深既洞.
但暫時條魚狀態都好好, 食得疴得, 其他魚都無呢個病徵.
想請教可以點醫 ? 會唔會傳染 ? 同埋現時個缸有幾條魚都有白點 ? 應該處理邊樣先 ?
**每星期換1/3-1/2水, 開鹽的.

Galaxy 發表於 2014-7-12 00:28:44

用抗生素啦!

pc39dkk 發表於 2014-7-12 01:04:11

Galaxy 發表於 2014-7-12 00:28 static/image/common/back.gif
用抗生素啦!

即係唔好理D白點住, 用左抗生素先 ? 是否L字頭果隻 ?
可否改浸糧而唔全缸落 ? (蝦干, 紫菜, 粒糧)

好多問題, 唔該師兄 {:6_143:}

至愛仙魚 發表於 2014-7-12 01:58:23

pc39dkk 發表於 2014-7-12 01:04 static/image/common/back.gif
即係唔好理D白點住, 用左抗生素先 ? 是否L字頭果隻 ?
可否改浸糧而唔全缸落 ? (蝦干, 紫菜, 粒糧)

捉灰佬出來Q缸浸TDC三天, 勿過量, 然後車番落缸{:6_138:} 惦
全缸行銅3星期{:6_141:}妥
C兄 唔得勿丙, 唔關方法事, 係量控制唔好, don't 關 I 事{:6_147:}

pc39dkk 發表於 2014-7-12 02:07:05

至愛仙魚 發表於 2014-7-12 01:58 static/image/common/back.gif
捉灰佬出來Q缸浸TDC三天, 勿過量, 然後車番落缸 惦
全缸行銅3星期妥
C兄 唔得勿丙,  ...

我個Q缸細, 應該容納唔到條灰.
另銅藥都落過幾次, 應知份量如何, 多謝提供方法.

至愛仙魚 發表於 2014-7-12 02:40:30

pc39dkk 發表於 2014-7-12 02:07 static/image/common/back.gif
我個Q缸細, 應該容納唔到條灰.
另銅藥都落過幾次, 應知份量如何, 多謝提供方法.

恕小弟多言, 灰佬目光呆滯,情緒低落, 初步觀之應是水中酸性太高,C兄應調整水質為上,光下藥非治本之源也

Galaxy 發表於 2014-7-12 04:50:22

我會e白點先!首先換咗水先,再落銅葯。如條魚仍開口,用抗生素撈糧喂食。

skimmer 發表於 2014-7-12 09:08:23

銅藥+抗生素一齊都可以

pc39dkk 發表於 2014-7-12 13:32:36

收到,唔該哂咁多位。{:6_161:}
頁: [1]
查看完整版本: 求教 : 唔知乜病, 好似暗瘡咁