teiuken 發表於 2014-10-1 22:10:22

一位印尼朋友同我講,有香港魚鋪收左貨唔找數。

D魚賣哂,但都唔找數,仲要玩失蹤。
唔開名, 費事比人話打手。
講出黎,只係睇唔過眼,影衰哂D香港人。

everest 發表於 2014-10-1 22:50:26

師兄你唔開名咁講左基本等於無講,有智慧嘅人都知每個地方都有好人壞人,無壞人嘅地方叫做烏托邦!:D

ybkwok 發表於 2014-10-1 22:57:21

以我所知,魚鋪入魚係先付款,
後收魚!

teiuken 發表於 2014-10-1 23:24:34

everest 發表於 2014-10-1 22:50 static/image/common/back.gif
師兄你唔開名咁講左基本等於無講,有智慧嘅人都知每個地方都有好人壞人,無壞人嘅地方叫做烏托 ...

係度講,係想果位老板主動處理番件事。
如果咁都唔能夠幫到果位印尼朋友,咁只好開名。

比錢先定寄貨先係雙方協商。
但呃人就點都唔岩。

ulgycat 發表於 2014-10-1 23:39:24

點解唔幫你朋友喺法庭解決呢。
你都係單一聽你朋友講就話開名。咁好易俾人話誹謗。
我怕你好心得滯。{:6_143:}

everest 發表於 2014-10-1 23:50:00

teiuken 發表於 2014-10-1 23:24 static/image/common/back.gif
係度講,係想果位老板主動處理番件事。
如果咁都唔能夠幫到果位印尼朋友,咁只好開名。

如果真係有心呃嘅我諗唔會因為係網俾人講幾句問候吓就回頭是岸囉!:L

puikwong 發表於 2014-10-2 23:30:27

今時今日仲有先到貨後科水?

teiuken 發表於 2014-10-3 01:13:04

我唔係第一次聽到有咁既事發生。
不過對上一間鋪頭已經執左。

chihim 發表於 2014-10-5 14:26:17

間魚鋪現在好驚你開名,點好?:o

南海洋 發表於 2014-10-6 07:23:48

前半年, 有定過魚菲律賓魚場叫我代佢追香港幾間魚舖走佬數....

我祗可回覆...[愛莫能助].  鬼叫你俾貨佢先.

我又唔係收數佬.

REM:走人數真係好PK.(我KEEP 了賓賓EMAIL 做証;但唔開名啦.)

{:6_139:}

南海洋 發表於 2014-10-6 07:34:45

ulgycat 發表於 2014-10-1 23:39 static/image/common/back.gif
點解唔幫你朋友喺法庭解決呢。
你都係單一聽你朋友講就話開名。咁好易俾人話誹謗。
我怕你好心得滯 ...

第一....無印尼貨主本人去報案. 告唔到.
第二....錢唔多,1~2萬, 生意交易,走數告文事,不是刑事.(因你信人俾貨後收錢)

{:6_138:}

我開店都俾菲律賓走定金...又飛去菲律賓告人嗎.

來回機票食宿都追唔返幾千蚊啦.

ulgycat 發表於 2014-10-6 13:53:04

南海洋 發表於 2014-10-6 07:34 static/image/common/back.gif
第一....無印尼貨主本人去報案. 告唔到.
第二....錢唔多,1~2萬, 生意交易,走數告文事,不是刑事.(因你信人 ...

可能老板你誤會我意思~
呢啲係錢債糾紛,報警相信都唔交理。但小額錢債審裁處會受理,佢都係法庭之一。
額錢債審裁處只能受理5萬元以下之糾紛,1-2萬剛好合要求
民事案證據要求標準較低,叫佢朋友寫張授權書,寄貨證明,收貨證明,聯絡紀錄我諗都夠(以上係我估)
入小額只需要幾百蚊~又唔洗經律師~自己入就得。

我主要係唔想樓主開名後,比人反告誹謗。
加上我都好憎人唔找數

南海洋 發表於 2014-10-6 16:45:02

ULGYCAT:

唉...香港做生意的生意佬....自己俾人走數都唔得閒追啦.

仲同人地追, 得罪同行好Q煩架.

我都唔希望開名,  因[人在做,天在看].

我信因果.

chihim 發表於 2014-10-6 18:02:09

者系開個無聊貼比人抽水扮勁者:lol

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-10-6 19:32:38

講D唔講D中秋節燈迷;P

Messi_sunshine 發表於 2014-10-6 23:44:57

係有証據,先好開人名, 造生意商譽好緊要, 個"朵"臭仲洗出來行。

南海洋 發表於 2014-10-7 21:29:48

錯晒...[ 造生意商譽好緊要, 個"朵"臭仲洗出來行。]

走得數老闆....一定唔慌好人,亦無打算長做,
口甜舌滑,事敗會潛水,化名在另區又呃過.或轉行呃其他人.

但水族一行好細,日久見人心.臭史一定爆出黎.

阿毛 發表於 2014-10-29 21:52:37

唔肯開名就唔好講喇,早D休息

南海洋 發表於 2016-1-5 09:14:56

Yesterday, receive new email from new Phi. company.

{佢PM 我會私下解決問題,要求DELET 此文)

咁最好啦.

{:6_161:}

Teddy 發表於 2016-1-5 19:36:30

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-10-6 19:32 static/image/common/back.gif
講D唔講D中秋節燈迷

就到新年,玩迷語
頁: [1] 2
查看完整版本: 一位印尼朋友同我講,有香港魚鋪收左貨唔找數。