Divertonyhk 發表於 2015-1-25 11:19:06

生命力超強法仙仔

日旺法仙仔返家食得訓得個多月,只不過經歷緊每條法仙入缸必經階段------生石,點知星期三晚見到佢游姿怪怪,已心感不妙,諗住第二朝起身睇吓有冇好轉,點知星期四朝一起身見佢已打橫攝在死石下,立即灰到爆,唸住去收屍,點知未死得,只是奄奄一息,條尾就被其他魚啄去大半,週身傷,心唸都過不了今日,於是把他隔起,隔起後見到佢打橫訓在箱底足足二日,郁都唔郁,只有微弱的呼吸,睇起都是命不久已,今早起身唸住去收屍,點知竟然見到佢起返身游緊水,感動得差點流眼淚!剛剛試餵,竟然還開口食几粒粒糧!簡直就好似神蹟一様!希望法仙仔能大步檻過此一關,他已成為我的最愛!

may414 發表於 2015-1-25 11:42:56

好好例子話俾大家知,條魚還有一擔氣,都不要放棄!{:6_178:}

Divertonyhk 發表於 2015-1-25 12:15:22

絶對認同,珍惜生命

Benny 發表於 2015-1-25 12:25:13

好彩冇放棄

Rico2064 發表於 2015-1-25 12:32:24

我試過條大法,自己撞石,界到頸,不停放血!好似街市殺魚咁!隔離兩日、打大氣!救反條命!日日食生蝦!一星期後黑反哂

Divertonyhk 發表於 2015-1-25 12:44:22

可喜,可喜!

cy603 發表於 2015-1-25 13:34:10

師兄條法真強,你唔放棄就更強

heilin 發表於 2015-1-25 14:17:55

有時見到條魚咁辛苦都會想同佢早日解決,但堅持到最後先至係對佢最大嘅尊重,C兄好嘢!

small841 發表於 2015-1-25 15:25:23

{:6_178:}

kinyan0808 發表於 2015-1-25 15:59:05

alex88leung 發表於 2015-1-25 15:59:46

{:5_125:}

civiclau 發表於 2015-1-25 18:18:39

我先前條藍嘴一樣,諗住死硬就連身邊魚友都叫我送去大口仔,過幾日回暈又開返口,好采冇咁做
所以我堅持魚點反肚都好,一日未死都唔會送去大口仔……

hippo9449 發表於 2015-1-25 19:16:15

法國真係好堅{:6_167:}

Kwong 發表於 2015-1-26 04:08:31

你咁嘅情形我都曾經試過,有日放工返去見到條火焰仙游得怪怪地,知佢有事,第二朝見到佢訓響到但有微微呼吸,立即篩起佢,幾日後竟然冇事,後來才發覺係比其他魚打先至咁
頁: [1]
查看完整版本: 生命力超強法仙仔