Kalamei 發表於 2015-10-27 14:02:35

台灣大洋藻類黑心商人

之前小弟是同大洋藻類合作羅貨批發珊瑚金藻同輪蟲...
但係今次我一睇張單就發生關係破裂...
事源係一次發生係大概一年前...我初初上網搵黃金豐年蝦起..

當初既羅貨價係28蚊一排...但大概係四五個月前佢話來貨價要提高..
要同我討論當中既細節..當時我就同佢係我鋪頭既微信群到討論...
我同我既客人大部分已經表明如果佢要按照佢售賣150蚊一排...
我地全部都唔要..就停止羅冷凍產品...佢當時因為眾怒難犯之下就話容後再議...
最後佢單獨同我傾..因為"走私"價格方面佢要提高兩成運費....
達成共識後最以國內價格"貴兩成"繼續合作批貨..但結果...
去到最後我收到既貨單係"兩倍有多"來貨價..並唔係當初既"兩成"

珊瑚金藻方便...之前係一直係國內羅貨68人仔一枝..但當時我已經知道..
係台灣戈到已經係160NT一枝(40蚊葡幣)..但到最後我收到貨單..
單上係NT80蚊一枝...我當時就問佢...佢就話容後再議來貨價格...過左幾日...
佢就覆我話MOP60枝一枝...我地港澳地區...要照佢港澳地區既批發價黎羅貨...
有一個朋友問佢如果要羅貨..係要幾錢...佢就話"NT160"一枝...
以我合作左有一年既"前合作伙伴"..就收足我60蚊一枝再加佢所謂運費(每一次都成千幾蚊)
但我收到朋友既消息..佢係台灣寄液野返黎..10幾KG先收100蚊..人地有單有據...
你就食完我一重又一重既錢....賺完一重錢,,連運費都要食埋....
你覺得我地澳門人係好蝦定係個個都係李X誠.何X燊?
定係你當我地係豬頭嘜?..

以上係小弟第一次不愉快經歷..如果各位香港澳門區既朋友見到...請考慮繼唔繼續去幫襯呢個無良黑商...

j90109173 發表於 2015-10-27 15:24:00

香港賣利潤都好高3至4倍暴利:@

Kasa0306 發表於 2015-10-27 15:25:54

:funk:

regonho 發表於 2015-10-27 16:01:48

http://www.cmfish.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=366595&page=1&extra#pid4176310

regonho 發表於 2015-10-27 16:02:09

師兄,有地有晒對話記錄喎{:1_1:}

ybkwok 發表於 2015-10-27 16:27:56

{:6_159:}

台灣大洋藻類 發表於 2015-10-27 16:46:49

∼讓證據來說話吧∼

今年六月出貨到現在∼貨款"一毛錢"都沒拿回來∼

這是一間澳門水族館-一個大學剛畢業-海閣水族李先生

https://www.facebook.com/forus0721?fref=pb&hc_location=profile_browser
https://www.facebook.com/%E6%B5%B7%E9%96%A3Reefs-Aquarium-969980186359416

今年初開始合作∼貨款都有給付∼

以下的貨品∼六月份到現在∼產品和運費∼我一毛錢都沒收到∼

最後一批叫貨∼還叫了大量的冷凍產品70片∼

最近這一個月的對話記錄

結論:因為他完全都不回應, 最後我只好透過中間朋友跟他聯繫, 暌違兩個星期後, 終於他今天丟給我說價格有問題(總數不是都確認了!且還多次答應付款, 且價格有問題還一直叫貨!), 然後馬上全面封鎖我們, 連跟他對話都沒辦法.

感想:
1. 我們的產品都是一瓶一瓶, 一片一片辛苦生產的, 真的很辛苦, 你已賣掉的,是你已獲利, 你沒賣掉的, 我願意你將貨品寄回給香港經銷商, 這些產品錢全部扣掉.
2. 如果第一種方式, 您再不滿意, 那您算個您覺得合理的方式給我, 拿回多少, 算多少吧.
感謝您在這邊發言, 才終於可以有個對話.

http://www.ph84.idv.tw/vbb/showthread.php?t=211238
以上網址是我們在台灣的三十幾間經銷商∼有些都已經合作很久了∼像台中海洋工坊∼三重海洋館∼已經合作六七年了∼大家所熟悉的洪媽也合作好幾年了∼香港高先生也是年初合作到現在∼可以隨便挑間詢問∼是真的是我們黑心∼還是你拿了好幾批的貨∼卻一毛不付∼

傻傻地單眼仔 發表於 2015-10-27 17:52:25

{:6_152:}

Kalamei 發表於 2015-10-27 18:07:01

若要人不知。唔好咁低b..人在做天在看。。
你要証據我也有。遲些發上cmf跟84讓大家看看。。

這個黑心商人如何賺取暴利。。

台灣大洋藻類 發表於 2015-10-27 18:16:33

Kalamei 發表於 2015-10-27 18:07 static/image/common/back.gif

你覺得暴利的話∼這一年你不也是賣了快一年的暴利嗎?現在不還錢才拿出來說∼
且你六月至今未付∼一毛未付∼又賣你所謂的暴利∼真正獲取暴利又是誰?
且珊瑚金藻還批批賣光∼冷凍糧也賣光∼最後一批還大叫貨70片冷凍糧∼那不是矛盾嗎?

還記得這段對話嗎?你還要再調高末端售價∼

上一篇小弟寫的文章7#∼我已做出讓步∼挑出列在下面∼∼為何針對還錢的事情∼跳過不回應呢?
希望你正面回答解決方式∼我能拿回多少算多少吧∼

1. 我們的產品都是一瓶一瓶, 一片一片辛苦生產的, 真的很辛苦, 你已賣掉的,是你已獲利, 你沒賣掉的, 我願意你將貨品寄回給香港經銷商, 這些產品錢全部扣掉.
2. 如果第一種方式, 您再不滿意, 那您算個您覺得合理的方式給我, 拿回多少, 算多少吧.
感謝您在這邊發言, 才終於可以有個對話.

LeoTo 發表於 2015-10-27 18:46:33

Kalamei 發表於 2015-10-27 18:07 static/image/common/back.gif

老老實實, 無商不奸, 不過人地都要搵錢食飯無可口非, 消費者角度價岩咪買唔岩咪唔買, 你都唔會話黑店係黑心啦(雖然大家都知D價唔合理,不過人地做生意又有人買).
但宜家人地話你叫貨賣完唔找數,點睇都係你唔岩, 有咩回應先?

j90109173 發表於 2015-10-27 18:49:22

樓主有數唔找講咩都冇用:curse:

Gamakatsu 發表於 2015-10-27 18:55:51

價錢明買明賣,岩價先拎貨。唔找數仲敢唱人,你係得既。

chihim 發表於 2015-10-27 18:56:44

係知道價錢既前提下,貨就羅左

但話人地暴利,唔找數。。。  澳門人講道理講唔通啵。

人地暴利係一會事,你唔找數係一回事

找左條數先講啦。。呵

73855836 發表於 2015-10-27 18:59:40

覺得貴又一直叫貨,而家唔找數。點解?因為一開始就冇諗過找數{:6_151:}

LeoTo 發表於 2015-10-27 19:03:46

chihim 發表於 2015-10-27 18:56 static/image/common/back.gif
係知道價錢既前提下,貨就羅左

買定花生等睇戲;P

j90109173 發表於 2015-10-27 19:04:13

73855836 發表於 2015-10-27 18:59 static/image/common/back.gif
覺得貴又一直叫貨,而家唔找數。點解?因為一開始就冇諗過找數

{:6_178:}

chihim 發表於 2015-10-27 19:06:04

LeoTo 發表於 2015-10-27 19:03 static/image/common/back.gif
買定花生等睇戲

薯片

TimTim 發表於 2015-10-27 19:09:04

你賣200,人地先收你60
唔找數,仲唱人,會唔會…

LeoTo 發表於 2015-10-27 19:14:18

73855836 發表於 2015-10-27 18:59 static/image/common/back.gif
覺得貴又一直叫貨,而家唔找數。點解?因為一開始就冇諗過找數

世事都給你看透{:5_127:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 台灣大洋藻類黑心商人