hkueric 發表於 2016-12-23 11:57:07

珊瑚缸落藥醫白點病

有冇師兄/姐成功係有蝦有珊瑚既缸成功落藥醫好晒生白點病既魚?

iphone5 發表於 2016-12-27 18:28:21

可以用pointex

honik 發表於 2017-1-1 01:14:55

iphone5 發表於 2016-12-27 18:28 static/image/common/back.gif
可以用pointex

請問邊度有賣?

肥仔Tim 發表於 2017-1-28 02:47:03

唔係瓜!珊瑚缸落pointex
相信全部去左齊齊哈爾

小魚毛 發表於 2017-1-29 19:03:17

iphone5 發表於 2016-12-27 18:28 static/image/common/back.gif
可以用pointex
嘜咁大整蠱,人地講明:本產品對海水魚沒有任何傷害,但是對所有軟體,珊瑚都有害,絕不可施用於珊瑚缸。
如果真係有一隻珊瑚缸有效o既白點藥,我諗間廠發左好耐!
暫時呢講,我相信都無可能令白點絕跡珊瑚缸,不過除左咩都唔做之外,我覺得有幾個方法係可以將白點o既威脅減到最低:
1)買魚唔可以濫,睇清楚魚態,了解清楚條魚o既資料至好畀錢。加魚唔可以多同急,一個月唔好加多過兩條魚。
2)檢疫係需要o既,特別係啲高危類魚種,好似吊類有「白點王」o既稱號,入缸前就一定要做足檢疫隔離程序。
3)有ching o係網上教過路,話可以試o下連續廿四小時開住燈照,聽落簡單兒戲,但佢o既理論係阻止白點蟲o係夜間活動同轉化,又似合理。我自已試過兩次,連續開燈幾日至一星期,加埋用藥,又好好彩咁阻止到白點擴散,對魚同珊瑚都好似無咩明顯o既影響。
4)用藥我暫時覺得佢係可以一試:Easyneo
https://cdn.shopify.com/s/files/1/1161/1898/products/EL1500.jpg?v=1456312916

不過佢唔係白點藥(所以我話未有廠家發達),佢只係改善水質,每次換水後落,可以減少發病機會(包括白點病)。
我自已試過一見白點就加重三倍份量落缸,成功阻止到白點抗散,之後就靠條魚自已好翻。就算有時搞過底沙,我都會double用量。
5)都係最重一點,我認為咩藥都係假,最重要係掌握時間,一定要係病發初期開始做嘢。平時多留意啲魚o既情況,一見點就3)、4)一齊用,touch wood幾年呢都只係見一見點就消失。

小魚毛 發表於 2017-1-29 19:16:44

玩得珊瑚缸,就預左白點與你同在!最重要係唔好畀機會佢爆。
所以維護水質,平日小心加魚,多加留意魚態,及時做嘢。如果惹到一缸都係先郁手,咁就神仙難救。
頁: [1]
查看完整版本: 珊瑚缸落藥醫白點病