子樂 發表於 2017-6-26 20:37:19

[求大師打救] 心急買錯野

今日本來打算去買隻薄荷蝦清清缸入面D鬼爪
撈完蝦,眼尾見到隔離缸有件手指幾鬼靚,點點螢光綠係度搖曳緊
多口一問幾多錢,老細up左個價之後,「X,咁鬼平一件手指?」(都有3寸)

即刻霸氣上身話「包起佢」
高高興興番到屋企對完水dip埋之後
拎上手high到.......硬既???

我就知買錯野事小{:6_180:},犧牲無辜生命事大

好啦,各位大神打得細力D...
未養過硬野,個缸仲要新起,一個月唔夠
成缸得件草皮....

要點養佢?依家放左係大流位,燈仲未開盡,AI Prime,18寸方缸
使唔使餵?
點判斷到夠唔夠光夠唔夠水流?

{:7_236:} 求大神們打救我

子樂 發表於 2017-6-26 20:38:56

咩叫燒角? {:7_241:}

波波 發表於 2017-6-27 00:56:36

平小小放左佢好過LA....新江應該有D難度

fatfish 發表於 2017-6-27 09:10:19

:funk::funk::funk:

thomaschan2014 發表於 2017-6-27 09:13:10

Keep 一件同keep 十件係要求同樣水質,既然本身不是追求sps缸,無必要為了一件角攪太多野,除非你太多錢

超新手 發表於 2017-6-27 13:57:49

thomaschan2014 發表於 2017-6-27 09:13 static/image/common/back.gif
Keep 一件同keep 十件係要求同樣水質,既然本身不是追求sps缸,無必要為了一件角攪太多野,除非你太多錢

{:6_178:}

CHAMTIM 發表於 2017-6-27 14:15:52

有無高手可以講解下,點樣先救到,學下野

thomaschan2014 發表於 2017-6-27 17:28:51

CHAMTIM 發表於 2017-6-27 14:15 static/image/common/back.gif
有無高手可以講解下,點樣先救到,學下野
講得咁白都唔明??  養SPS 同 養LPS 係兩種要求,既然你無辦法去到SPS要求既水質,就要放棄,無特別方法(如果有,各位師兄就唔需要又沸石、又RODI,又Z...等等攪咁多錢來浪費)。睇下下面條LINK再思考一下先
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=59112&extra=page%3D1

小魚毛 發表於 2017-6-28 00:53:46

又唔好講到sps好似生人勿近咁。
既然樓主買錯珊瑚入錯貨,或者呢啲就係緣份。樓主都有心問有無可能Keep到,可必唔睇清楚就係咁潑冷水?

開得RT,其實LPS同SPS都係差一步啫,由軟冧冧變硬棒棒,邊個唔鐘意?問題係呢一步到底有幾大步?其實可以度度⋯⋯

首先樓主呢件係貓骨,其實只係入門級o既sps,唔算難玩,好多Ching都係由佢開始變硬漢子。樓主呢件入缸就見佢出晒花,咁即係缸o既情況唔算差,算過左第一關。只要樓主Keep到水質NO3同PO4都近零,咁水質就應該OK。
其次,我就見到樓主都用到AI Prime,呢支燈其實都有機會玩到SPS,只不過cover o既範圍較窄,唔好貪心入咁多貨,放喺高啲o既位呢照,咁光照問題就算解決。
第三係水溫。如果樓主未有水冷,咁都係時候諗諗,玩RT而唔用水冷,即係玩自己。如果你己經有水冷,咁恭喜晒,你又過一關。
第四係水流。既然係入門級sps,對流o既要求其實都好入門級o下,一般o既流就可以,唔洗點擔心。

樓主如果自問呢四關都無問題,就不防畀啲時間自己同件貓骨,再相處o下睇o下大家啱唔啱key。真係唔挾至再考慮分手都未遲。

關於貓骨o既討論,隔離網「海水魚友」有一篇啲資料幾有用,樓主可以自己入去以「貓骨白化」為題search呢睇睇。

子樂 發表於 2017-6-28 08:32:35

小魚毛 發表於 2017-6-28 00:53 static/image/common/back.gif
既然樓主買錯珊瑚入錯貨,或者呢啲就係緣份。樓主都有心問有無可能K ...

多謝師兄{:6_178:}
師兄講既4樣野,
我平均3日check一次水質,尋日再check NO3係1 PO4係有色 (淺過0.03)
dKH Keep 住8-10呢個水位 (紅海鹽)
不過始終缸水仲新,係會有D輕微波動。但未爆紅過NO3 (行緊UAS,已經收割緊)

光,呢個係其中一個想請教既位。因為個缸仲新,暫時tune細左(大約30%光度)
本身既草皮等軟野都開得唔錯,尋日tune光左少少去到大約40%光度

水冷有,至於水流同其他設備都足夠

之前個post可能亂左D。
我自己覺得可能就係入毒海既緣份。
我主要想問係,養呢D角,有咩特點可以見到,令到我知道佢有D野唔足夠?
eg. 可能唔夠光唔夠流水唔掂既一D反映

小魚毛 發表於 2017-6-28 10:10:33

我主要想問係,養呢D角,有咩特點可以見到,令到我知道佢有D野唔足夠?
eg. 可能唔夠光唔夠流水唔掂既一D反映
光照決定顏色,唔夠光件角會變啡,太光會走色(變淡\白),足夠o既光線就會見到件角最鮮豔o既色彩。
水質好,件角會伸出觸手捕食(所謂爆花),如果件角廿四小時開燈閂燈都無花,咁你啲水質一定出左問題。
水流會影響件角o既生長方向\角度,佢地會向大流o既方向生長,不過貓骨生長速度較慢,所以比較難察覺。

咩叫燒角?
燒角係指件角唔適應缸o既環境而死亡,角面o既軟組織脫落而露出底部o既白骨,呢種甩皮見骨情況,角友就用「燒」呢形容。通常由頂部或者底部開始,叫做「燒頂」或者「燒腳」,情況嚴重o既話,可以喺一晚之間成件甩剩棚骨,咁件角就可以離缸。

子樂 發表於 2017-6-28 10:45:56

小魚毛 發表於 2017-6-28 10:10 static/image/common/back.gif
eg. 可能唔夠光唔夠流水唔掂既一D反 ...

想請教多一個問題,點樣分生長點同燒頂 {:6_194:}

faiwong 發表於 2017-6-28 10:53:17

小魚毛 發表於 2017-6-28 00:53 static/image/common/back.gif
既然樓主買錯珊瑚入錯貨,或者呢啲就係緣份。樓主都有心問有無可能K ...

{:6_178:}{:6_178:}{:6_178:}

小魚毛 發表於 2017-6-29 22:24:57

子樂 發表於 2017-6-28 10:45 static/image/common/back.gif
想請教多一個問題,點樣分生長點同燒頂
生長係你會見到件角啲分枝愈生愈長,或者見到有新o既分枝由不同部位生出呢。

燒頂就係件角某啲分枝頂端甩皮見骨,通常會由一兩枝分枝o既頂部開始燒,未必會成件咁多個頭一齊燒,不過擴展速度就可以好快。
同「燒」比較,角o既生長速度會比較慢,可能你個個月影張相做比較,至會察覺到件角長大左;但係「燒」o既速度就可快可慢,可以一夜間燒晒成件幾歲大o既角,不過有時又會燒燒o下停落呢唔燒⋯⋯

總之「燒角」係另一大Topic,要研究討論o既嘢仲有好多。

小魚毛 發表於 2017-6-29 22:37:47

唔記得答你洗唔洗餵。
我自己係主張唔餵珊瑚o個派。LPS同SPS都盡量唔餵,一來怕壞水,二來有足夠o既光照同水流,keep住換水,補充元素,珊瑚就可以有足夠o既資源去製造食物,額外o既餵食,其實係滿足餵養者o既心理需要居多。

樓主好似係用緊ATS系統,如果你有爬過文,都應該知道個系統同時可以提供微生物回饋缸入邊o既珊瑚,所以又多條理由叫你唔好餵。

子樂 發表於 2017-6-30 06:13:36

{:6_161:}

DCman 發表於 2018-6-10 09:54:35

{:6_138:}

Raytalk 發表於 2018-8-24 16:23:11

{:6_147:} 又學到嘢
頁: [1]
查看完整版本: [求大師打救] 心急買錯野