小倉 發表於 2012-8-22 08:39:18

FOT 白點病(頻臨被滅缸)

各位師兄!
我個缸系fot上個星期中白點(全缸果只)
我就落銅藥 都成4∼5日 銅度維持系0.5
今日起身d魚全身白曬 已經奄奄一息
籃圈 藍吊 關刀已經死亡
剩下火公 and 小丑 一共三條
宜家如何是好?
遲d打算重新開缸
請問d舊水仲要唔要得?(確保100%殺死白點蟲)
個缸要全部洗乾淨?(確保100%殺死白點蟲)
過濾材料都要?(確保100%殺死白點蟲)
甘d銅會唔會影響消化細菌ge?

ice28720 發表於 2012-8-22 10:43:57

{:6_159:} 你用邊隻牌子銅藥?

wegg 發表於 2012-8-22 12:46:16

{:6_157:}

ybkwok 發表於 2012-8-22 13:14:13

有銅,應該會好D架播,係唔係用藍十字呀,
用邊隻測銅劑呀,有D唔係好準架!
有冇UV燈呀,要熄左佢!

司空火兒 發表於 2012-8-22 16:42:21

如果打算重新開缸...
所有野用熱水洗洗佢,舊水唔要啦...
同埋下次用銅,買多種試劑吧{:6_203:}

小倉 發表於 2012-8-22 16:58:09

係用藍十字
test 用API
只野勁廢 test ge時候有0.5
但我今日買過第二只(salifert)test 下 點知只有0.1
唉 悲哀啊!
如果重新開缸又要等多次N-cycle?

司空火兒 發表於 2012-8-22 19:48:11

全部用熱水洗過係連N-CYCLE都要重新黎過的{:6_159:}

ice28720 發表於 2012-8-22 21:44:21

可否講下你的器材、點樣落藥、是否好遲先發現白點?
因正常來說用藍十字,係好温和的白點標把藥,用得正確的話好難會炒缸,我以前用咁耐重來都不驗銅的數值的,一樣可全殺白點蟲。{:6_159:}

tonitse0428 發表於 2012-8-22 22:29:27

慘...{:6_157:}

tonitse0428 發表於 2012-8-22 22:30:07

其實我一直都只係用殺菌水...都相當WORK,風險又低...

fung5900 發表於 2012-8-22 22:31:27

{:6_145:}有d測銅劑真係信唔過。

小倉 發表於 2012-8-23 10:36:44

ice28720 發表於 2012-8-22 21:44 static/image/common/back.gif
可否講下你的器材、點樣落藥、是否好遲先發現白點?
因正常來說用藍十字,係好温和的白點標把藥,用 ...

我d器材包括有:
風扇一把
缸頂燈
化淡  weipro
沙底 厚大概3∼4寸(有底過濾)
24寸缸 大概系39L
過濾桶 EHEM ipx4
溫度大概去到28∼29

peterleung 發表於 2012-8-28 13:03:24

一般風扇會令水溫下降3/4度,晚間氣溫較低,如果有開冷氣,小容量的魚缸溫差影響很大,最好風扇用溫控開關,較為妥當.
使用銅藥最好是觀察魚兒藥後反應,比起使用試劑測試來得準確,治療白點時間長短不一,往往因心急煩燥惹禍,做成損失.

Galaxy 發表於 2012-8-29 09:06:07

我會提議你用pointex.好有效,唔使吸銅。

pyhui 發表於 2012-8-29 12:30:07

API真係好難睇得凖.

waynecheng 發表於 2012-9-3 20:33:33

API 冇記錯要由頂望落去架喎

kx8888 發表於 2012-9-3 22:16:13

可唔可以每換一次水都落少許藍十字{:6_151:}對D魚有無影響{:6_151:}

Jesselam 發表於 2015-6-2 22:58:01

Galaxy 發表於 2012-8-29 09:06 static/image/common/back.gif
我會提議你用pointex.好有效,唔使吸銅。

CHING , 係咪Reef Life既 Pointex呀?點用嫁?

頁: [1]
查看完整版本: FOT 白點病(頻臨被滅缸)