海水領域 SeaFishZone

標題: 佢露媚..爆白點! [打印本頁]

作者: alan@aqua    時間: 2012-11-16 13:44:12     標題: 佢露媚..爆白點!

事原早排係邊度邊度買左絛夏老威黃吊...仲送埋白點過我! (昨晚見條帝擦身,都知有野); 今朝起身見幾條魚都發白點, 好彩已買定支Cupramine... 馬上關UV, 打大D氣, 跟手落了15ml  打算今晚再落15ml  明早再落15ml!!

遲D再報告...

[attach]15887[/attach]

作者: alan@aqua    時間: 2012-11-16 13:45:29

圖片附件: CAM00570.jpg (2012-11-16 13:45:19, 36.37 KB) / 下載次數 29
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTU4ODh8NzVlMjhlMjB8MTcxOTkzNjU0OXwwfDA%3D

作者: 陸判    時間: 2012-11-16 13:50:11

師兄個缸好大?要落45mL Cupramine
作者: ybkwok    時間: 2012-11-16 14:11:52

點解唔Q魚呢?
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-16 14:17:51

懶囉....抵死!  
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-16 14:23:20

陸判 發表於 2012-11-16 13:50

左扣右扣...扣埋D環....差唔多啦....醫白點....都要快.準.狠嘅....今晚再CHECK CHECK銅含量啦!
作者: 我是浩    時間: 2012-11-16 14:57:14

快.準.狠~
加油~
作者: pooky    時間: 2012-11-16 15:04:44

哩條係咪石美人?
作者: 我係wingk960    時間: 2012-11-16 15:19:43

嘩。爆得好勁
作者: 好玩到爆    時間: 2012-11-16 15:29:22

邊度邊度.................貢得人驚
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-16 16:51:28

pooky 發表於 2012-11-16 15:04
哩條係咪石美人?

係...美石...其中一條中獎魚...
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-16 17:12:51

好玩到爆 發表於 2012-11-16 15:29
邊度邊度.................貢得人驚

邊度唔講啦...廢事影響人地做生意啦,其實邊度買魚都有機會中招的....祗是命中率的分別!
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-16 17:16:39

陸判 發表於 2012-11-16 13:50

30X21X28 (見水25左右) 加沙缸!
作者: 陸判    時間: 2012-11-16 17:20:04

alan@aqua 發表於 2012-11-16 17:16

小弟個缸50X20X27 加沙缸(60L環),都只係落8mL+8mLCupramine 分兩日落!
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-16 17:48:39

alan@aqua 發表於 2012-11-16 17:16

其實我係唔信佢instruction果隻份量...我會信合CU Tester多D...落藥分3次去到含銅量0.35-0.4PPM/L (有D人話要到0.5! 我細胆...唔敢! 夠數後跟住煲佢14日 (其間絕不換水) 好多年前就係咁KO d白點蟲!! 如果今次醫唔好的話...可能而家d魚抵抗力差左囉...!
作者: peterleung    時間: 2012-11-17 00:14:23

白點蟲和魚本來就有著非常密切的關係,所以見怪不怪,它之所以爆發,是環境有利所然,歷來應付方法以銅藥最佳,就以往六年多次使用經驗,以肉眼觀察魚兒藥後反應,比起用試劑測試還來得準確,風險最低.
作者: boar36    時間: 2012-11-17 07:47:52

alan@aqua 發表於 2012-11-16 17:48
其實我係唔信佢instruction果隻份量...我會信合CU Tester多D...落藥分3次去到含銅量0.35-0.4PPM/L (有D人 ...

alan CHing, Cupramine 會唔會令到個缸啲玻璃膠都染成藍色呢
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-17 10:27:03

boar36 發表於 2012-11-17 07:47
alan CHing, Cupramine 會唔會令到個缸啲玻璃膠都染成藍色呢

咁又唔會..
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-17 10:29:13

peterleung 發表於 2012-11-17 00:14
白點蟲和魚本來就有著非常密切的關係,所以見怪不怪,它之所以爆發,是環境有利所然,歷來應付方法以銅藥最佳,就 ...

絕對同意CHING所言...
作者: boar36    時間: 2012-11-17 11:24:30

alan@aqua 發表於 2012-11-17 10:27
咁又唔會..

thank you CHing !
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-17 13:08:04

報告: 昨晚下第二次15ML藥, 今早經CU TEST後再下20ML藥, 共下了50ML CUPRAMINE ! 再TEST CU應該差不多已到0.35 - 0.4PPM/L了, 可以停藥!   其實我也一直監測住個PH值, 若PH突然下跌很利害的話, (銅量也會突然的增加!) 對魚魚是十分危險的事, 所以我亦準備定一支"增氧素", 若發現PH突然大幅下跌, 馬上就要用增氧素來提升番PH...

今早發現D白點蟲已清了很多, 魚亦沒出現不適, 如無意外; 明天至後天魚魚身上D白點蟲(可看見的)已可全消滅, 到月底30號就可大量換水&放吸銅棉, 亦完成今次任務!

報告完畢

圖片附件: CAM00578.jpg (2012-11-17 13:07:16, 30.35 KB) / 下載次數 25
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTU5Mjl8YzlmNjYzMjR8MTcxOTkzNjU0OXwwfDA%3D

作者: knec0412    時間: 2012-11-18 23:10:04

alan@aqua 發表於 2012-11-17 13:08
報告: 昨晚下第二次15ML藥, 今早經CU TEST後再下20ML藥, 共下了50ML CUPRAMINE ! 再TEST CU應該差不多已 ...

Ching, 想請教一下Keep14日期間,如加水時,D銅份量相對減少左,但眼見既白點冇曬,甘要5要加返至0.4至5既濃度ar?tks
作者: alan@aqua    時間: 2012-11-19 12:31:40

knec0412 發表於 2012-11-18 23:10
Ching, 想請教一下Keep14日期間,如加水時,D銅份量相對減少左,但眼見既白點冇曬,甘要5要加返至0.4至5既 ...

若果是純粹補水的話, 我是不會加藥的..(SO FAR 幾次發白點都係加新魚出事, 用這方法用藥後都未試過復發!)

作者: alan@aqua    時間: 2012-11-19 12:40:09

今天已是用藥後第3天(夠份量起計); 肉眼見所有白點已消除, 所有魚魚亦好好態; 一切正常! 暫時零傷亡...
作者: knec0412    時間: 2012-11-19 12:44:39

alan@aqua 發表於 2012-11-19 12:31
若果是純粹補水的話, 我是不會加藥的..(SO FAR 幾次發白點都係加新魚出事, 用這方法用藥後都未試過復發!) ...

明白,tks。祝你魚兒健健康康
作者: alan@aqua    時間: 2012-12-2 13:44:59

補充小小; 魚已完全康復, 差不多要大換水了!
作者: 風神173    時間: 2012-12-2 17:50:39

白點一向冇難道。
作者: bent    時間: 2012-12-2 19:56:56

作者: nickcw    時間: 2012-12-2 22:21:39

提高溫度都得..........
作者: 風神173    時間: 2012-12-3 10:21:15

淡水唔同海水,唔好亂黎!
作者: tomato_king    時間: 2013-2-19 15:04:50

thx for sharing

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2