海水領域 SeaFishZone

標題: 眼矇一問 [打印本頁]

作者: knec0412    時間: 2013-1-1 13:46:03     標題: 眼矇一問

如題,各位ching, 想請教一下眼矇會5會傳染呢?因我缸之前得1條有眼矇及凸,冇乜點理佢,攪到E家有3條都有甘既問題。我之前D水咸度1028,俾我減到l024,5知關5關事呢?佢地好中意游去氣泵既位,又5知有冇影響呢?E3條魚都買左返黎約1個月,開始時都搶食,但都E加就絶食,我E加西起E3條魚,除了換水or加咸度外,重可以做咩呢?如買魚眼寶E係咪要捉出黎E呢?tks
作者: calvin    時間: 2013-1-1 14:12:11

tdc幫到你
作者: knec0412    時間: 2013-1-1 14:17:15

calvin 發表於 2013-1-1 14:12
tdc幫到你

1次過3條隔出黎E?
作者: Galaxy    時間: 2013-1-1 14:41:50

師兄,有無發現白點?如無,勤換水便可,時間耐些。
作者: Galaxy    時間: 2013-1-1 14:43:33

另咸度,我set 1.025,你的太高了。
作者: knec0412    時間: 2013-1-1 14:46:27

Galaxy 發表於 2013-1-1 14:41
師兄,有無發現白點?如無,勤換水便可,時間耐些。

Ching, 疑似有白點😞所以已落藍十字,咸度已降04至05
作者: Galaxy    時間: 2013-1-1 15:11:24

希望你啲魚早日康復!
作者: tak_930    時間: 2013-1-1 15:13:58

會唔會係ufo呢?
作者: ybkwok    時間: 2013-1-1 16:41:16

有冇擦身同吹水流?
作者: calvin    時間: 2013-1-1 17:00:14

我D魚有凸眼同朦眼.試過用抗生素.魚眼寶.亦曾經試過用針刺法.統統都冇用.升高咸度及勤換水都係冇用!最後落tdc三至四曰就見效!勿關化痰!
作者: ybkwok    時間: 2013-1-1 17:06:52

calvin 發表於 2013-1-1 17:00
我D魚有凸眼同朦眼.試過用抗生素.魚眼寶.亦曾經試過用針刺法.統統都冇用.升高咸度及勤換水都係冇用!最後落t ...

針刺法?
作者: calvin    時間: 2013-1-1 18:52:20

即係攞支針用火機燒下佢當消毒!然後喺魚眼邊位打側刺穿放氫氣!呢個方法係上第二個網有位師兄分享的!不過我用過都係冇用!諗住都係等死。又用黃粉浸又係唔得!最後都係tdc先攪掂!
作者: ybkwok    時間: 2013-1-1 18:55:11

calvin 發表於 2013-1-1 18:52
即係攞支針用火機燒下佢當消毒!然後喺魚眼邊位打側刺穿放氫氣!呢個方法係上第二個網有位師兄分 ...

勇!
作者: knec0412    時間: 2013-1-1 19:03:09

ybkwok 發表於 2013-1-1 16:41
有冇擦身同吹水流?

好少擦身,但常游去氣泵出氣果邊,剛發現條阿拉伯仙隻眼更凸
作者: calvin    時間: 2013-1-1 19:08:36

乜都試下!因為我條魚已經收口!但仲有態!原本都好抗拒tdc!諗住非必要都唔用佢!因呢隻野會令到y水朦同_搶氧!
作者: ybkwok    時間: 2013-1-1 19:14:00

calvin 發表於 2013-1-1 19:08
乜都試下!因為我條魚已經收口!但仲有態!原本都好抗拒tdc!諗住非必要都唔用佢!因呢隻野會令到y水朦同_搶氧!

TDC 既風險幾高,我試過醫死魚
作者: ybkwok    時間: 2013-1-1 19:18:40

如果仲有態,可以試下過淡,睇下有冇野跌出黎!
跟手換水,有時淨係換水都可以醫凸眼
作者: knec0412    時間: 2013-1-1 19:47:52

ybkwok 發表於 2013-1-1 19:18
如果仲有態,可以試下過淡,睇下有冇野跌出黎!
跟手換水,有時淨係換水都可以醫凸眼

3條魚除左條紫月外,其余2條都好差,已打定朱數。陣間C下拿條中間態C下過淡先。好Q克呀,新既1年缸內D魚又生石,又眼朦,又白點,真是乜都有
作者: knec0412    時間: 2013-1-1 20:05:31

Ching, 重有一問,不過5知關5關事,我有條新娘成日用條尾養沙養到飛起晒(缸內溥少底,釣2寸),我冇洗沙習慣,5知甘有冇影響到水質呢?
作者: knec0412    時間: 2013-1-1 21:42:54

各位Ching, 剛3條魚過淡,因身虛每條約1分鐘,看見淡水內好似透明既米粒出現,相信係UF0,那現我可如何處理?tks
現我已全部先放回主缸西開,待各位Ching下一部既教導。另想請問UF0會否傳染呢?謝
作者: ybkwok    時間: 2013-1-1 23:33:05

UFO 係會蔓延至全缸
作者: knec0412    時間: 2013-1-2 09:27:55

ybkwok 發表於 2013-1-1 23:33
UFO 係會蔓延至全缸

Ching, 甘係咪要在主缸落tdc呀?甘係咪當重症甘E?尋晚3條過完淡後有2條已回老鄉,1條收口中,真係好惡攪
作者: ybkwok    時間: 2013-1-2 09:32:47

knec0412 發表於 2013-1-2 09:27
Ching, 甘係咪要在主缸落tdc呀?甘係咪當重症甘E?尋晚3條過完淡後有2條已回老鄉,1條收口中,真係好惡攪:' ...

我唔識教你點用,因為我都掌握唔到TDC !
作者: tak_930    時間: 2013-1-2 09:40:20

小弟新手、不過聽師兄寫D魚生石、又水印、白點,和ufo,都幾麻煩下。如醫ufo,全缸可行1010咸度。如醫白點,就落銅(我就用開usa殺箘水)。如醫生石,魚街(生蟲)有隻藥醫生石一流,我試過1~2個星期就ko生石。如出水印,就代表水質不好,或過濾程不足(如環不足夠等因素)。你問我醫那種病先,我會建議全缸行1010先,少餵食,睇下情況有沒有好𨍭,再作打算。「以上都是小弟意見,有錯請見諒。」
作者: knec0412    時間: 2013-1-2 11:45:02

ybkwok 發表於 2013-1-2 09:32
我唔識教你點用,因為我都掌握唔到TDC !

Ching, 那你會如何處理這樣的問題呢?tks
作者: knec0412    時間: 2013-1-2 11:46:55

tak_930 發表於 2013-1-2 09:40
小弟新手、不過聽師兄寫D魚生石、又水印、白點,和ufo,都幾麻煩下。如醫ufo,全缸可行1010咸度。如醫白點, ...

Tks Ching, 會返去C下將咸度稍降,再看情況而定,tks
作者: ybkwok    時間: 2013-1-2 11:47:00

knec0412 發表於 2013-1-2 11:45
Ching, 那你會如何處理這樣的問題呢?tks

小弟有幸,養咁耐都未曾遇過UFO
作者: knec0412    時間: 2013-1-2 11:48:34

ybkwok 發表於 2013-1-2 11:47
小弟有幸,養咁耐都未曾遇過UFO

每次回來都有過淡?
作者: ybkwok    時間: 2013-1-2 12:36:34

knec0412 發表於 2013-1-2 11:48
每次回來都有過淡?

唔係每次,只係由揀魚開始已經避免搵D吹水流同fing 頭既,
留意同店及同缸其他魚有冇異㨾
作者: knec0412    時間: 2013-1-2 12:51:20

ybkwok 發表於 2013-1-2 12:36
唔係每次,只係由揀魚開始已經避免搵D吹水流同fing 頭既,
留意同店及同缸其他魚有冇異㨾

明白,tks 指點
作者: alex1976    時間: 2013-1-2 14:41:23

水質唔得咩都無用,比的心機攪好d水啦
作者: knec0412    時間: 2013-1-2 14:45:52

alex1976 發表於 2013-1-2 14:41
水質唔得咩都無用,比的心機攪好d水啦

Ching,小弟已每星期換1至2次水,每次換3or4份1主缸(約160L水),尚可做些什麼去保持水質呢?請指點一下,tks
作者: alex1976    時間: 2013-1-2 14:52:56

環夠嗎?水流足嗎?化痰好嗎?最重要係學揀魚
我都係識少少扮下代表,勿見怪
作者: knec0412    時間: 2013-1-2 16:01:15

alex1976 發表於 2013-1-2 14:52
環夠嗎?水流足嗎?化痰好嗎?最重要係學揀魚
我都係識少少扮下代表,勿見怪

ching,相信環及流都足夠的,只是擇魚問題。是否新手冇所謂,大家只是研究交流一下。
作者: knec0412    時間: 2013-1-2 20:13:25

各位ching,尋晚過完淡後條魚爆身,請問係咩問題呢?
作者: knec0412    時間: 2013-1-3 09:46:50

Any body can help? 小弟已將此魚捉出Q缸用黃粉E住先,是否要用抗生素?現時佢已收口
作者: ybkwok    時間: 2013-1-3 11:40:49

整張相睇下係水印定白點定其他?

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2