海水領域 SeaFishZone

標題: 新手買缸濾水器材一問 [打印本頁]

作者: MarkPo    時間: 2024-7-18 06:35:55     標題: 新手買缸濾水器材一問

大家好, 小弟新加入,多多指教🙏🏼
我想買一個缸養海魚,呢吋約1200mm(W) x 320mm(D) x 180mm(H)
考慮緊用邊種過濾系統好, 資料蒐集見有掛濾,濾桶,低濾等等,有無話邊隻最好?
謝謝
作者: Kekw3310    時間: 2024-7-18 11:04:56

底濾>背濾>>>>>>>>>掛濾>>>>>濾桶/頂濾新手建議用背濾先

作者: MarkPo    時間: 2024-7-18 14:06:02

明白! 但我個缸得180mm高,用底濾合適嗎?
謝謝你
作者: Kekw3310    時間: 2024-7-18 14:08:22

MarkPo 發表於 2024-7-18 14:06
明白! 但我個缸得180mm高,用底濾合適嗎?
謝謝你

底濾即係多個底缸, 你有搵資料應該知咩黎
大細同主缸無關係, 同幾高無關係. 長度就通常細主缸少少, 因為入櫃
無咩適唔適合. 有人教住玩當然擺到底濾就底濾, 但唔好采要棄既時候要搵人搬走都係一個問題
多個底缸水體多左, 必要時加器材亦方便 變相容易控制
但底濾會貴好多 所以咁細個缸又係新手會建議背濾

作者: MarkPo    時間: 2024-7-18 14:50:39

哦…明白啦! 多謝你
作者: Teddy    時間: 2024-7-18 19:43:03

定係你係想玩用厚沙底果隻底濾
不過唔建議你咁玩.因為有沙底會好難攪.好易反缸.
背濾會啱你多啲.環裝到多啲.易控制D
作者: MarkPo    時間: 2024-7-20 09:27:58

我尋日訂左缸啦,最後用低濾,即係下面有個缸果隻。
沙低我諗住2-3cm高算啦 而家我缸呎吋有1300(l) x 380(w) x 200(h)

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2