海水領域 SeaFishZone

標題: 小丑個口合唔埋 [打印本頁]

作者: leokay    時間: 2013-2-2 10:48:47     標題: 小丑個口合唔埋

小丑個口合唔埋幾日, 收左口, 捉左出小缸休養, 用L字頭抗生素浸左幾日, 每次3小時, 但都冇起色, 有冇師兄知道點醫?

圖片附件: 20130202_103214.jpg (2013-2-2 10:47:54, 56.56 KB) / 下載次數 53
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTk4NDJ8MjVhNDA4ODJ8MTcxNjU2MjcwOHwwfDA%3D

作者: ice28720    時間: 2013-2-2 18:03:35

浸咁短時間有鬼用咩!在主缸長浸四日啦
作者: ybkwok    時間: 2013-2-2 22:16:32

點解搞到好似食薬咁架,浸住黎養,起碼要浸八日,
每四日換一半水,再加半薬
作者: leokay    時間: 2013-2-3 00:25:54

長浸係每日都加適當份量抗生素, 持續8日,  或是今日加完, 4日後再加藥?
作者: ybkwok    時間: 2013-2-3 00:27:52

leokay 發表於 2013-2-3 00:25
長浸係每日都加適當份量抗生素, 持續8日,  或是今日加完, 4日後再加藥?

今日加完,四日后換一半水,再加一半藥量
作者: ybkwok    時間: 2013-2-3 00:29:21

我會放埋氣泵,暖管,再加1L有菌生物環入去
作者: leokay    時間: 2013-2-3 00:32:35

但唔係話抗生素好快分解, 所以每日要落? 落抗生素我冇乜經驗, 請指教, tks!
作者: leokay    時間: 2013-2-3 00:34:14

我放左佢去個細缸, 11L水背滴, 有暖管有主缸生物環的
作者: ybkwok    時間: 2013-2-3 01:33:16

leokay 發表於 2013-2-3 00:34
我放左佢去個細缸, 11L水背滴, 有暖管有主缸生物環的

氣泵呢?
作者: leokay    時間: 2013-2-3 11:01:01

尋晚加左, 今朝睇落條魚, 個咀都係孖潤腸, 但精神左少少
作者: ybkwok    時間: 2013-2-3 11:25:30

leokay 發表於 2013-2-3 11:01
尋晚加左, 今朝睇落條魚, 個咀都係孖潤腸, 但精神左少少

個咀果孖野,直情係榮華臘腸,買一送一啦
作者: ybkwok    時間: 2013-2-3 11:26:46

記住長浸,薬量可多,不可少,但係記住,每八日先係一個遼程

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2