海水領域 SeaFishZone

標題: 請教 : 抗生素浸糧 [打印本頁]

作者: pc39dkk    時間: 2013-4-5 23:18:05     標題: 請教 : 抗生素浸糧

因近期發覺有一,二條魚耐不耐就擦鰓 & 疴白屎. 想用 L 抗生素浸糧餵食.
想請教用藥份量是多少 ?
整個療程時間及如何浸糧 ?
現有魚糧 : 細粒, 片糧, 蝦干, 紫菜, 急凍豐年蝦及毛蝦. 謝謝

作者: Sungyusan    時間: 2013-4-5 23:25:27

新手試答;擦鰓是否有蟲?白屎其實可以屙清的!抗生素5建議小問題用
作者: pc39dkk    時間: 2013-4-6 11:04:21

莫非要等全缸病先醫?
作者: ice28720    時間: 2013-4-6 11:07:23

乜魚來?
作者: freeman111    時間: 2013-4-6 11:45:18

師兄 我開缸時都有這情況,之後換水加海水素和殺菌水就沒事了
如果魚爛咀或身,我只用L抗生素的,
用L抗生素浸糧我完全沒試過,我都想學習一下。謝謝!!
作者: pc39dkk    時間: 2013-4-6 14:54:58

ice28720 發表於 2013-4-6 11:07
乜魚來?

金新娘, 石美人, 藍仙B, 不過都依然搶口.
想趁早落藥醫治, 驚會傳染到其他魚
作者: ray159    時間: 2013-4-8 20:10:43

我100mg對10ml水浸黑金喂左一星期.仲要早晚喂
因為我覺得黑金吸我勁d,所以用黑金,不過你可以用其他....
作者: pc39dkk    時間: 2013-4-9 01:31:28

ray159 發表於 2013-4-8 20:10
我100mg對10ml水浸黑金喂左一星期.仲要早晚喂
因為我覺得黑金吸我勁d,所以用黑金,不過你可以用其他....

收到, 唔該師兄
作者: Galaxy    時間: 2013-4-9 03:45:18

用半粒浸糧喂便可,你要儘快啦!
作者: knec0412    時間: 2013-4-10 13:37:24

Ching門,想請問一下抗生素浸糧既方法係咪要溝完水,之後浸l0至15分鐘後浄抽出糧餵就0K呀?E招珊瑚缸可用嗎?tks

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2