海水領域 SeaFishZone

標題: 又一開口葵扇蝶 [打印本頁]

作者: peterleung    時間: 2013-4-9 00:38:24     標題: 又一開口葵扇蝶

兩週前買的葵扇蝶經過三日的適應期,開始啄下青苔,十日後便真正開口,浮於缸面的乾豐年蝦,膠箕內的粒糧,特製的芝士漢堡,一一嘗試,密密啄食.
http://www.youtube.com/watch?v=RePdRXNFKlw
http://www.youtube.com/watch?v=RJNnZtH8GWI

作者: nickcw    時間: 2013-4-9 00:43:18

Good wor !!
作者: Hay0111    時間: 2013-4-9 00:54:16

E條我都想試..如果買左先請教PETER CHING
作者: iphone5    時間: 2013-4-9 07:50:18

又一條難落缸魚
要獨立自養
作者: peterleung    時間: 2013-4-9 08:12:00

Hay0111 發表於 2013-4-9 00:54
E條我都想試..如果買左先請教PETER CHING

咩說話,大家分享下經驗,交流下心得,都是一個樂趣.
作者: peterleung    時間: 2013-4-9 08:19:16

iphone5 發表於 2013-4-9 07:50
又一條難落缸魚
要獨立自養

其實每條新魚落缸都有潛在的問題,到時要看情況,要有一些對策方可,好像用的天羅地網陣,就方便落了不少因地頭蟲而難的小魚,要玩一個品種多魚隻多的魚缸,總要扭盡六壬,想盡方法,才可以令甚豐富精彩,與眾不同.
作者: ice28720    時間: 2013-4-9 08:56:59

作者: 唐2010    時間: 2013-4-9 10:12:26

厲害啊!!又有一個新既目標!
作者: 陸判    時間: 2013-4-9 13:08:32

試過幾條都開口食蝦肉,但落缸都養唔長
作者: garykwok    時間: 2013-4-9 13:39:07

我都想問下師兄,呢D蝶可唔可以養到搶口,我意思是接近仙吊果總搶,而同差不多大小仙吊一起共養,因為我發覺我條雙印都同佢地差一D,唔救快
作者: peterleung    時間: 2013-4-9 14:33:57

陸判 發表於 2013-4-9 13:08
試過幾條都開口食蝦肉,但落缸都養唔長

開口其實只不過是第一關,漫漫長路,還有很長的時間,就如半年前開始的小冬瓜蝶,仍未落缸.
作者: peterleung    時間: 2013-4-9 14:36:10

garykwok 發表於 2013-4-9 13:39
我都想問下師兄,呢D蝶可唔可以養到搶口,我意思是接近仙吊果總搶,而同差不多大小仙吊一起共養,因為我發覺我 ...

很多蝶都可以的,除非較弱的一小部分,可能要花較長的時間.
作者: ckvin    時間: 2013-4-9 16:40:59

拜服
好想睇下你全缸照
作者: peterleung    時間: 2013-4-9 18:34:26

ckvin 發表於 2013-4-9 16:40
拜服
好想睇下你全缸照

真失禮! 除了做頭像那條最貴的和尚外,全缸近百條魚都沒有過二百元的.

圖片附件: IMG_1650.JPG (2013-4-9 18:34:17, 60.81 KB) / 下載次數 12
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjMwODR8YThkZWIzMWN8MTcxNzU4NTY5NXwwfDA%3D

作者: hkpeoppp    時間: 2013-4-9 22:43:34

peterleung 發表於 2013-4-9 18:34
真失禮! 除了做頭像那條最貴的和尚外,全缸近百條魚都沒有過二百元的.

作者: 我係wingk960    時間: 2013-4-9 22:55:08

真係好...p兄真係好耐性又有心機.我d蝶.出到蝦膠都唔食我就攪佢唔掂.
等佢返大海了.
作者: peterleung    時間: 2013-4-9 23:38:11

我係wingk960 發表於 2013-4-9 22:55
真係好...p兄真係好耐性又有心機.我d蝶.出到蝦膠都唔食我就攪佢唔掂.
等佢返大海了.

玩蝶好似氹細路仔,有時唔知佢想點,只好盡量比多點選擇佢,但求總有一款會佢心意,便可以過關了.

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2