海水領域 SeaFishZone

標題: 甲(機)藍藥水一問 [打印本頁]

作者: monsing    時間: 2013-4-13 21:16:03     標題: 甲(機)藍藥水一問

今日買左枝Methylene blue藥水,念住過淡水q魚用,但五知份量==
幾多mL水洛1滴藥?……求c兄解答

作者: nickcw    時間: 2013-4-13 21:56:37

將Methylene Blue滴落淡水中,幾滴已足夠令一個20L容量之水桶中既水變得好藍, 記住打氣, 將魚放入Methylene Blue淡水中,正式進行淡水浴.密切留意魚之狀況,見有乜唔妥,要即時終止淡水浴.8/10-15分鐘後(視乎魚之SIZE及狀態),淡水浴完畢.
作者: tina_leung424    時間: 2013-4-16 10:07:59

nickcw 發表於 2013-4-13 21:56
將Methylene Blue滴落淡水中,幾滴已足夠令一個20L容量之水桶中既水變得好藍, 記住打氣, 將魚放入Methyl ...

甲基藍點解要配合過淡用嘅?
作者: tina_leung424    時間: 2013-4-18 01:20:03

nickcw 發表於 2013-4-13 21:56
將Methylene Blue滴落淡水中,幾滴已足夠令一個20L容量之水桶中既水變得好藍, 記住打氣, 將魚放入Methyl ...

請問師兄,用作淡之用你意思係咪約10~15分鐘?但10分鐘會否太耐
作者: nickcw    時間: 2013-4-18 13:38:17

tina_leung424 發表於 2013-4-18 01:20
請問師兄,用作淡之用你意思係咪約10~15分鐘?但10分鐘會否太耐

所以浸淡要專心睇住全程, 因為唔同魚有唔同體質, 有D仙魚浸20分鐘都得, 有D幾分鐘就要完
P.S. 睇魚的反應, 突然亂撞妳知咩事啦! 平平冇奇正正常常咪浸耐少少.........明嗎?  
作者: ice28720    時間: 2013-4-21 10:20:05

nickcw 發表於 2013-4-18 13:38
所以浸淡要專心睇住全程, 因為唔同魚有唔同體質, 有D仙魚浸20分鐘都得, 有D幾分鐘就要完
P.S. 睇魚的反應 ...

x2
作者: Galaxy    時間: 2013-4-22 23:14:58

我用一個鹽桶,用兩滴。
作者: 唐2010    時間: 2013-4-23 10:52:17

Galaxy 發表於 2013-4-22 23:14
我用一個鹽桶,用兩滴。

師兄,是過淡時用?
作者: Galaxy    時間: 2013-4-23 12:00:03

係呀!!!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2