海水領域 SeaFishZone

標題: RT缸同FOT缸分別.. [打印本頁]

作者: monsing    時間: 2013-4-14 00:21:48     標題: RT缸同FOT缸分別..

養開FOT缸..近排轉RT玩..但係五知器材分別大五大呢?
有化氮,水冷,生物石,生物環...是否已經夠用??要不要其他器材?
見D C兄又豆豆..又鈣反..好多野搞咁,,其實五用呢D得五得呢原因五想煩買器材..SET過D野
作者: 我係wingk960    時間: 2013-4-14 00:28:07

RT...不用生物環的.化氮最好勁D.以我認知...就係RT既C兄.好耐都唔換水..同埋好多補品.
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-4-14 00:35:28

生物環無雖要,行豆豆定期換水。
作者: 我係wingk960    時間: 2013-4-14 00:43:53

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-4-14 00:35

要換水咩...
作者: nickdo    時間: 2013-4-14 01:25:23

最大分別係燈光... 好貴...
唔用環.
做流, 化氮要強DD,
養少D魚. 最基本係呢D.
補品都係浮雲, 定期換水, 已經唔錯...
作者: sb75boy    時間: 2013-4-14 21:56:21

我係wingk960 發表於 2013-4-14 00:43
要換水咩...

一樣要換水架.但唔需要太密.換得太密珊瑚反而會唔適應唔開.
作者: 我係wingk960    時間: 2013-4-14 22:13:16

sb75boy 發表於 2013-4-14 21:56
一樣要換水架.但唔需要太密.換得太密珊瑚反而會唔適應唔開.

我聽好多C兄都話差唔多唔駛換.
曾經有個冇養咸野既朋友同我講.佢識個人,幾年冇換水.我聽到.真係嚇死我..
作者: sb75boy    時間: 2013-4-14 22:22:10

我係wingk960 發表於 2013-4-14 22:13
我聽好多C兄都話差唔多唔駛換.
曾經有個冇養咸野既朋友同我講.佢識個人,幾年冇換水.我聽到.真係嚇死我..

咁佢套架生一定好堅.窮人養魚無敵招數(換水)
作者: freeboy    時間: 2013-4-15 13:18:35

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-4-14 00:35

河大,定期之係幾耐呢?

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2