海水領域 SeaFishZone

標題: 珊瑚退色與啡化 [打印本頁]

作者: dicky826    時間: 2013-4-25 22:37:53     標題: 珊瑚退色與啡化

個缸d珊瑚係就係養到,但好多都比剛入缸時差左

豬腰變啡,瓦片勁啡
短鬚密花皮革 d色無咁靚
非皮花仔部份變透透地

會係 燈光問題?
我只係用 LED 投射燈 10w 白x2 藍x2

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-4-25 22:52:45

LED 投射燈 10w 白x2 藍x2曬啡左
作者: 1398killer    時間: 2013-4-26 08:32:35

你每日開燈幾耐?
作者: vsvs    時間: 2013-4-26 09:42:44

共生藻過量
作者: dicky826    時間: 2013-4-26 11:26:11

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-4-25 22:52
LED 投射燈 10w 白x2 藍x2曬啡左

即係太強?
講清楚d好喎
作者: dicky826    時間: 2013-4-26 11:26:35

1398killer 發表於 2013-4-26 08:32
你每日開燈幾耐?

藍燈就 12~ 白燈就8
overlap
作者: dicky826    時間: 2013-4-26 11:27:08

vsvs 發表於 2013-4-26 09:42
共生藻過量

有d咁既野,過量會對珊瑚健康有影響嗎
作者: 1398killer    時間: 2013-4-26 11:36:11

試下 8-10個鐘!
作者: vsvs    時間: 2013-4-26 12:12:52

dicky826 發表於 2013-4-26 11:27
有d咁既野,過量會對珊瑚健康有影響嗎

生長過量咪變啡色,
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-4-26 12:13:13

光線太集中
作者: kfd    時間: 2013-4-26 13:08:03

sps啡通常唔夠光, no3 po4 高
皮,我就無經驗
作者: dicky826    時間: 2013-4-28 23:38:06

Yo~大家睇下,啡過咖啡

圖片附件: IMG_4098.JPG (2013-4-28 23:37:47, 87.2 KB) / 下載次數 40
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjM3ODd8Y2M3NTdiMDd8MTcxODU4NTEyOHwwfDA%3D

作者: 海賊王    時間: 2013-5-13 08:39:39

dicky826 發表於 2013-4-28 23:38
Yo~大家睇下,啡過咖啡

10w led 會令珊瑚開得超大又啡,真係成舊屎咁,我就試過用藍色透明file剪一塊仔出黎,可以用電線膠布封四邊,珊瑚會開得順眼d。
你可以睇下有膠片同無膠片照在水面有咩唔同,無膠片係直射,有膠片變左散射。
另外led 10w 真係好很熱,我原本有三個,第一個4個月命,第二個半年命,第三個用來做ats燈,效果唔錯,但琴日都死埋,三個都係狂閃,而唔係燒。覺得比較適合戶外用。
最後都係用返t5Ho。視覺舒服好多,而且真係無咁熱。。。。
建議這燈只好用來做ats燈或輔助,做水影一個就夠了
作者: dicky826    時間: 2013-5-13 12:19:40

我個隻 投射燈 ,又唔覺熱~~ 都用左差唔多1年 lu~

狂閃係隻牛有問題,

咁橋呀,我尋日都專登去買左膠file 去試下 減弱d 光
作者: 海賊王    時間: 2013-5-13 12:57:29

dicky826 發表於 2013-5-13 12:19
我個隻 投射燈 ,又唔覺熱~~ 都用左差唔多1年 lu~

狂閃係隻牛有問題,

會唔會係太熱D牛出問題??可能唔同廠出,質素問題....
你咁講,係咪即係話我地有緣,哈哈~
試完感覺點??

作者: dicky826    時間: 2013-5-13 16:14:19

同你梗係有緣啦~~~見過面交收過~都算有緣

無咁光,有d唔慣... 睇 珊瑚遲d會唔會無咁啡。

但問過水x世x 就話唔會淡架喇...佢唔淡,我心都淡
作者: 海賊王    時間: 2013-5-14 00:03:03

dicky826 發表於 2013-5-13 16:14
同你梗係有緣啦~~~見過面交收過~都算有緣

無咁光,有d唔慣... 睇 珊瑚遲d會唔會無咁啡。

話時話,你幾時轉左RT?
講淡我仲淡,上次成枝酒精跌入反缸後,唔想玩,個60"缸都搬走埋,轉玩水草36"套缸..
不過唔成功...原來好難玩................!!
後來又比朋友道我玩RT....但老虎唔比再換缸...唯有套缸上ATS...
跟住新年返鄉下跳大制....又反多次....真係黑仔逹上身....
依家個缸空空如也...老虎唔比買魚

作者: 海賊王    時間: 2013-5-14 00:13:28

你有無煲豆??我仲有1/4包豆,如果你要比你
作者: dicky826    時間: 2013-5-14 09:46:07

仲有大把豆未用

我無轉RT.. 係開多個者

水草缸 我覺得仲難過玩珊瑚。好多唔同既澡類,又Co2又盛。

反而近排開既 NPT 就好好地,呢個停電都唔怕

作者: TimTim    時間: 2013-5-14 11:51:55

dicky826 發表於 2013-5-14 09:46
仲有大把豆未用

個水草缸好正~ 舊木

珊瑚變啡可能同支燈既波長有關. 藍光可能會好d. 白/黃光會易啡.
作者: dicky826    時間: 2013-5-14 13:05:08

TimTim 發表於 2013-5-14 11:51
個水草缸好正~ 舊木

珊瑚變啡可能同支燈既波長有關. 藍光可能會好d. 白/黃光會易啡.

家下加左膠file ,睇落去 白光偏藍(之前係白光偏黃) 。

並將白光每日 照8個鐘 改為6個鐘,過1排睇下會唔會好d
作者: dicky826    時間: 2013-5-14 13:36:04

各位師兄有無試過將 啡左既珊瑚變返靚靚 ?

將有問題珊瑚 遮光 等佢嘔共生澡 係咪太 過份呢
作者: 海賊王    時間: 2013-5-14 14:09:25

dicky826 發表於 2013-5-14 09:46
仲有大把豆未用

好靚,羨慕~~~~~
作者: TimTim    時間: 2013-5-14 14:13:54

dicky826 發表於 2013-5-14 13:36
各位師兄有無試過將 啡左既珊瑚變返靚靚 ?

將有問題珊瑚 遮光 等佢嘔共生澡 係咪太 過份呢

仲有, 可以check下po4, 過多po4都會令珊瑚啡色
作者: TimTim    時間: 2013-5-14 14:15:08

如果玻璃日日刮, 日日都生到苔出黎, po4就可能過多.
作者: dicky826    時間: 2013-5-14 14:18:16

海賊王 發表於 2013-5-14 14:09
好靚,羨慕~~~~~

你都試下NPT~ 懶人專用
作者: nickdo    時間: 2013-5-15 09:45:03

啡左係唔夠光... 大陸野 D 10W 好流, 你個缸幾大先???
作者: kfd    時間: 2013-5-15 10:12:49

nickdo 發表於 2013-5-15 09:45
啡左係唔夠光... 大陸野 D 10W 好流, 你個缸幾大先???

終於有人同意我咁講
嗰D  10W 係幾粒0.5w/ 1w / 3w夾夾埋埋
作者: dicky826    時間: 2013-5-15 11:29:39

我用呢隻款

2白

2白2藍

缸係30吋,高應該14左右。
剛開燈影,珊瑚未開。最啡既係右上角既豬腰~

圖片附件: IMG_4192.JPG (2013-5-15 11:27:32, 153.11 KB) / 下載次數 35
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ1MjR8Yjg1N2MwNWR8MTcxODU4NTEyOHwwfDA%3D

圖片附件: IMG_4191.JPG (2013-5-15 11:27:12, 157.2 KB) / 下載次數 35
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ1MjN8NTI4OGIxMjh8MTcxODU4NTEyOHwwfDA%3D

圖片附件: IMG_4190.JPG (2013-5-15 11:27:03, 80.24 KB) / 下載次數 35
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ1MjJ8ZTdmMDRhZDV8MTcxODU4NTEyOHwwfDA%3D

作者: nickdo    時間: 2013-5-15 13:35:10

缸成30吋, 一般 D 大廠燈都用百零火啦... 你得四十火, 仲要係大陸低效能射燈...
作者: 海賊王    時間: 2013-5-15 13:43:29

kfd 發表於 2013-5-15 10:12
終於有人同意我咁講
嗰D  10W 係幾粒0.5w/ 1w / 3w夾夾埋埋

點解咁兩極...?
一部份人話太光,另一部份人話唔夠光....
最抵死就係...兩邊的人都有老手存在...
作者: kfd    時間: 2013-5-15 13:59:31

海賊王 發表於 2013-5-15 13:43
點解咁兩極...?
一部份人話太光,另一部份人話唔夠光....
最抵死就係...兩邊的人都有老手存在...

led唔係淨係睇火數咁簡單
芯片牌字,型號,電流量,透鏡都好大影響
作者: vsvs    時間: 2013-5-15 15:32:37

珊瑚體內的共生藻需要適度的光照來行光合作用,若光度不足,共生藻無法正常生長,就會死亡或被珊瑚排出而白化;在光度太強的環境中, 則會產生光抑制效應(photoinhibition),使共生藻無法正常生長,引起珊瑚白化。除了可見光之外,短波長的光(如紫外線)也會影響珊瑚和共生藻的生理。
紫外線照射會使共生藻的生長率、葉綠素a 含量及光合作用速率皆降低(Gleason and Wellington,1993)。

網上很多文章講解珊瑚螢光蛋白一事,例如http://web1.nsc.gov.tw/ct.aspx?xItem=10805&ctNode=40
簡化咁講:
1)珊瑚本身在可見光下並沒有明顯的體色,共生藻則呈現深褐色,從外觀可以看到共生藻在珊瑚幼苗體內有特定的分布。在接近口部處密度最高,越往底部共生藻越少
2)珊瑚外胚層大量的綠螢光蛋白就好像一層太陽眼鏡,可以遮掉過量的紫外光及藍光。
3)珊瑚綠螢光蛋白的功能除了遮蔽強光外,可能還扮演控制共生藻細胞分裂的角色

理解後就會明白鳥

結論:你啲燈唔掂,快啲換鬼哂佢!(光譜問題)
作者: nickdo    時間: 2013-5-15 16:21:57

太光=>太多能量=>不需要太多共生藻=>嘔出共生藻=>變淡(淡而健康), 當光到珊瑚接受不到就白化死亡...
太暗=>唔夠能量=>需要制做更多共生藻=>共生藻密度增加=>變啡, 當長期太暗珊瑚接受不到就會變淡(淡而不健康), 最後白化死亡...

太暗係先變啡再變淡再白化.
作者: chihim    時間: 2013-5-15 17:08:24

排除其他問題。。當你40w燈都系美國野 米一樣唔夠火

30寸長,唔計你寬。 每一個10w 要射7.5寸地方  每一寸分得1.3w 。

先天不足,其他野都唔需要考慮。。
作者: vsvs    時間: 2013-5-15 17:13:06

共生藻不是由珊瑚製造出來的

作者: nickdo    時間: 2013-5-15 17:44:42

共生藻自己分裂啊ma... 白化好多時救唔返咪因為已經無晒共生藻/共生藻數量太少.
作者: dicky826    時間: 2013-5-15 18:04:11

nickdo 發表於 2013-5-15 16:21
太光=>太多能量=>不需要太多共生藻=>嘔出共生藻=>變淡(淡而健康), 當光到珊瑚接受不到就白化死亡...
太暗= ...

唔明

太光情況下,不需太多共生藻,珊瑚會一次嘔哂出黎?
太暗,唔夠能最,需要制造更多共生藻,但共生藻需要光,唔夠光又點制造更多?

作者: nickdo    時間: 2013-5-15 19:26:11

dicky826 發表於 2013-5-15 18:04
唔明

太光係抑制共生藻分裂, 慢慢嘔出黎, 你係見慢慢淡色的.

太暗情況下係促進共生藻分裂, 使每CM共生藻密度增高, 更有效利用光. (但共生藻要分裂唔需要好光).

珊瑚太複雜, 各方面都有影響(如補食/光波長等), 係光強度可以好似以下咁理解,

你當珊瑚要100個單位養份,
1粒共生藻係100PAR光量提供到20單位養份. 所以有5粒共生藻.(正常色)
但如光量得返10PAR時,  1粒共生藻係10PAR光量只提供到2單位養份. 所以要有50粒共生藻先夠比營養.(啡晒)
再差D, 光量得返5PAR時,  1粒共生藻係5PAR光量只提供到1單位養份. 所以要有100粒共生藻先夠比營養, 但因為珊瑚最多容納得75粒共生藻(這個情況就只提供到75個單位養份), 咁珊瑚就會長期唔夠能量變虛弱到死亡.

以上假設數字係吹出黎的, 目的係幫助你明原理.
作者: vsvs    時間: 2013-5-16 08:30:51

養珊瑚唔係一味靠強光就掂,唔應該只看lumen
點解老仔咁熱都有人用,皆因老仔較接近自然太陽光,所含光譜符合珊瑚所需
你可試下用PL管養,一定養唔掂,因為其光譜缺乏珊瑚所需
點解會出actinic呢種管?講光度直情唔掂,但玩T5HO既一定至少有一支.....
選擇燈具,除考慮光度強弱外,還看光譜所提供

以上只作參考
作者: vsvs    時間: 2013-5-16 08:47:14

dicky826 發表於 2013-5-15 18:04
唔明

我理解:
珊瑚嘔共生藻只是自我調節機制,因為共生意思,珊瑚提供空間及保護給藻生存,而藻靠光合作用製造養分給珊瑚存活,其實珊瑚可只靠捕食生存,但不足長期維持
當共生藻繁殖過剩,珊瑚內部空間不足,所以排出部分共生藻
而藍光及紫外光加速共生藻分裂,以至珊瑚製造螢光蛋白吸收藍光及紫外光,阻止共生藻過份分裂,及保護珊瑚體內細胞受紫外線傷害
啡化的而且確因為共生藻衍生,令珊瑚繼續生存,但點解"退色"?(失去螢光色),就是因為缺乏引發製造螢光蛋白所需條件:適合的光譜及養份
作者: owen    時間: 2013-5-16 10:06:12

vsvs 發表於 2013-5-16 08:30
點解老仔咁熱都有人用,皆因老仔較接近自然太陽光,所含光譜符合 ...

ching , 想問下 "actinic" 係顏色定係牌子 ?
作者: kfd    時間: 2013-5-16 10:13:52

vsvs 發表於 2013-5-16 08:30
點解老仔咁熱都有人用,皆因老仔較接近自然太陽光,所含光譜符合 ...

所以珊瑚光度係睇par唔係lumen,植物光合作用光普
但度LED藍會偏低一D
作者: kfd    時間: 2013-5-16 10:14:47

好好嘅討論,我都學緊野
作者: nickdo    時間: 2013-5-16 10:22:54

退色仲有一個原因, 共生藻COVER晒原有體色....
作者: vsvs    時間: 2013-5-16 11:27:51

owen 發表於 2013-5-16 10:06
ching , 想問下 "actinic" 係顏色定係牌子 ?

就色而論,波長420nm
作者: nickdo    時間: 2013-5-16 14:53:07

kfd 發表於 2013-5-16 10:13
所以珊瑚光度係睇par唔係lumen,植物光合作用光普
但度LED藍會偏低一D

因為一般PAR錶對寶藍光唔敏感.
apogee 平野. Li-Cor貴野. 個圖反映 PAR錶 對各波長的敏感度

基本上到了寶藍光 450nm 以下都測得好差, 同埋要注意係好多錶都對紅光好敏感(因為其實PAR錶用黎係陸上測比植物多, 但珊瑚唔同植物不需要強紅光). 有 D LED廠加好多紅落去來衝PAR值, 測出黎個PAR值係靚D, 但太多紅光對珊瑚不利的, 所以一個缸一兩粒紅乜都夠晒了, 買左成品燈的最好唔好開盡紅光.

人眼覺得紅光光D, 藍, 紫暗D. 覺得 藍紫 唔光只不過係人眼對短波長唔敏感, 唔代表佢出到O既能量唔勁.
作者: kfd    時間: 2013-5-16 15:02:28

nickdo 發表於 2013-5-16 14:53
apogee 平野. Li-Cor貴野. 個圖反映 PAR錶 對各波長的敏感度

apogee,hanna 都係興趣機。。

起碼有個慨念,lab grade 野真係買唔起

作者: kfd    時間: 2013-5-16 15:04:04

Li-Cor 又好似度得太多紅....

Li-Cor sensor 可裝 apogee 嗎?

apogee sensor 可裝係他表。。

作者: 海賊王    時間: 2013-5-16 15:28:48

vsvs 發表於 2013-5-16 08:47
我理解:
珊瑚嘔共生藻只是自我調節機制,因為共生意思,珊瑚提供空間及保護給藻生存,而藻靠光合作用製造養 ...

明白晒。。。
作者: 海賊王    時間: 2013-5-16 15:29:09

正,真係學到嘢
作者: 168    時間: 2013-5-17 00:00:53

海賊王兄:你用緊LED燈鴨記出品養珊瑚吾系好店>>>>>個D燈系大廈用多,我裝過好多支
作者: vincentlai    時間: 2013-5-17 17:58:10

海賊王 發表於 2013-5-13 08:39
10w led 會令珊瑚開得超大又啡,真係成舊屎咁,我就試過用藍色透明file剪一塊仔出黎,可以用電線膠布封四 ...

我都係用呢隻燈3白2藍,ching的意思係咪張所有白色燈都痴上藍色file?
作者: 海賊王    時間: 2013-5-17 18:25:21

168 發表於 2013-5-17 00:00
海賊王兄:你用緊LED燈鴨記出品養珊瑚吾系好店>>>>>個D燈系大廈用多,我裝過好多支

唔係鴨記,係老婆舅父o係大陸拎幾支比我試下...可能仲衰過鴨記
其實淨用led 10w(2藍1白)只係試左一個月左右...之後加返支藍燈管..到依家直情全部燈管.....
係好唔掂...所以依家用黎做ats燈...

作者: vincentlai    時間: 2013-5-17 20:54:08

你個ats照左幾耐先生到啲藻?
作者: ykw815    時間: 2013-5-17 23:07:57

好好嘅討論,正,真係學到嘢,明白晒
作者: 海賊王    時間: 2013-5-18 17:49:32

vincentlai 發表於 2013-5-17 20:54
你個ats照左幾耐先生到啲藻?

唔記得了,好似5日出晒紅苔....嚇死你....之後清多幾次就出綠色藻..

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2