海水領域 SeaFishZone

標題: 如何FOT生紫台 [打印本頁]

作者: iphone5    時間: 2013-10-31 10:05:11     標題: 如何FOT生紫台

除左要no3 po4低
仲係咪要加鈣水??
鈣水邊隻最好??

作者: ice28720    時間: 2013-10-31 10:51:43

冇話邊隻鈣水好的!只要做到夠鈣量 430~440 , 每天照 8~10 小時,好快就有紫苔但係你要有紫苔個種先得,你可買件有紫苔的生物石或紫苔水來做種。
作者: knec0412    時間: 2013-10-31 11:33:31

Ching, 搭單句,N03,P04會對紫苔有影響?
作者: ice28720    時間: 2013-10-31 11:52:42

no3 就唔知道!
po4 高的話一定有影響的,啡苔一定多還有啡苔會姐住紫苔吸光
作者: TimTim    時間: 2013-10-31 11:58:24

ice28720 發表於 2013-10-31 11:52
no3 就唔知道!
po4 高的話一定有影響的,啡苔一定多還有啡苔會姐住紫苔吸光

agree. 啡苔一多紫苔就生得唔好。
作者: iphone5    時間: 2013-10-31 12:08:40

ice28720 發表於 2013-10-31 10:51
冇話邊隻鈣水好的!只要做到夠鈣量 430~440 , 每天照 8~10 小時,好快就有紫苔但係你要有紫苔個種 ...

430~440 係要用tester度?

加紫台水或鈣水對魚有無影響
作者: knec0412    時間: 2013-10-31 13:42:49

明白,但有另1樣野想問,紅苔係咪因po4高所引起?因我見我做流有紫苔出,但黑色背板出左好多紅苔。如是的話可如何減少紅苔呢(每天照燈約10至12小時)。5介意今晚小弟返去影1,2張相俾ching指教。
在此先向iphone5 ching講聲5好意思,借用此po發問
作者: ice28720    時間: 2013-10-31 21:57:47

紅苔係一種毒素來的,勤換水和减少 po4 都會有幫助
作者: knec0412    時間: 2013-10-31 22:52:58

ice28720 發表於 2013-10-31 21:57
紅苔係一種毒素來的,勤換水和减少 po4 都會有幫助

TKS, ICE 版大,以下D相可否証實背版係紅苔,流係紫苔呢?TKS! 另聽講PO4 X 4係除PO4,是否很有效?放有水流就OK呢?TKS!最後想知一下點解會有紅苔既,TKS! IMG_3448.JPG

圖片附件: IMG_3448.JPG (2013-10-31 22:52:17, 313.31 KB) / 下載次數 15
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzM4Mzh8OTM4N2M1MDN8MTcxNzM4Nzk2MXwwfDA%3D

圖片附件: IMG_3447.JPG (2013-10-31 22:52:13, 298.17 KB) / 下載次數 15
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzM4Mzd8N2M0NjU2Yjl8MTcxNzM4Nzk2MXwwfDA%3D

圖片附件: IMG_3446.JPG (2013-10-31 22:52:09, 292.99 KB) / 下載次數 14
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzM4MzZ8Zjk4Njc3YjZ8MTcxNzM4Nzk2MXwwfDA%3D

作者: knec0412    時間: 2013-10-31 23:27:48

另請問依家係咪要刮走D紅苔呢?tks
作者: LebornJames    時間: 2013-11-1 09:39:08

冇所謂啦..
最重要水質既姐..

作者: ice28720    時間: 2013-11-1 10:24:29

你的相上面果d苔都係好野來不用刮走,我起初仲以為你講更果d好似鼻涕果種紅苔
作者: knec0412    時間: 2013-11-1 11:08:51

ice28720 發表於 2013-11-1 10:24
你的相上面果d苔都係好野來不用刮走,我起初仲以為你講更果d好似鼻涕果種紅苔

甘都好D,冇甘驚,5該哂ching
作者: Feel200    時間: 2013-11-1 14:11:14

can try Purple Up
作者: iphone5    時間: 2013-11-1 21:00:25

Feel200 發表於 2013-11-1 14:11
can try Purple Up

有無相睇?purple up
作者: iphone5    時間: 2013-11-2 19:17:11

ice28720 發表於 2013-10-31 10:51
冇話邊隻鈣水好的!只要做到夠鈣量 430~440 , 每天照 8~10 小時,好快就有紫苔但係你要有紫苔個種 ...

打算養到FOT生紫苔..
請師吧教下路..

而家
1. 照8-10小時
2. 用支redsea藥水去po4~no3
3. 係咪要整支CA?
4. 加返件紫台石?
作者: iphone5    時間: 2013-11-2 19:38:04

另外可唔可以用生物環??
作者: nickdo    時間: 2013-11-2 20:20:09

用珊瑚鹽就夠鈣了,元素仲齊啲,背板是紅毛,做流是紫苔
作者: iphone5    時間: 2013-11-2 20:53:03

nickdo 發表於 2013-11-2 20:20

普遍ab reef 夠用嗎?
作者: knec0412    時間: 2013-11-3 12:01:44

nickdo 發表於 2013-11-2 20:20

Ching, 咩叫紅毛呀?點樣黎Ka?tks
作者: QAA    時間: 2013-11-7 10:35:22

請問照藍管定白管Thx~
作者: LebornJames    時間: 2013-11-7 12:56:26

之前icallyou兄個缸做得好靚.

可唔可以再分享下點先可以魚缸做紫台

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2