海水領域 SeaFishZone

標題: 豬腰越縮越細 [打印本頁]

作者: pun    時間: 2013-12-23 10:12:13     標題: 豬腰越縮越細

其實養豬腰有咩要求, 難唔難養
我養0的豬腰越縮越細, 縮到見骨

作者: pca    時間: 2013-12-23 11:41:05

水質吾好,體內共生藻吾活躍d外層未缩
作者: vsvs    時間: 2013-12-23 15:16:18

水質有問題,豬腰本身好易養
作者: dicky826    時間: 2013-12-23 17:08:28

豬腰好易,之前落左 抗生素搞到 好多 珊瑚死亡,佢都縮埋1舊 。

佢係回復得最快個個~
作者: pun    時間: 2013-12-23 18:53:57

點先知水質好唔好
作者: freelyella    時間: 2013-12-24 02:08:47

我都想知水質好吾好?
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 00:11:27

我都想知水質好吾好???
作者: chihim    時間: 2014-1-22 03:12:42

no2 為0  no3 低過10 po4 低過0.25

kh7 ∼ 12
鈣400∼500之間
鎂1200∼1400之間
鹽度1.025∼1.027之間

維持上面所以野 唔好大上大落 多變動 米叫好

d元素無check 過唔夠,唔好無啦啦車d落缸,你都唔知夠唔夠 車車下就超了

補品 氨基酸 珊瑚糧 基本都可以唔落既,要落都體住個缸既處理能力。

輸入同輸出要盡量成正比,唔系就好容易超瘦水或超肥水ga
作者: chihim    時間: 2014-1-22 03:15:48

還有珊瑚狀態變化需時,狀態唔好變好 起碼都幾日 一星期 以上

狀態變差又可以好快,但都可能會慢慢變,所以保持住d 水 數據正常 無大變化之後

只有等。。。等。。。。。坐定定系到 乜都唔好做
作者: 浩洋凰    時間: 2014-1-22 07:18:55

chihim 發表於 2014-1-22 03:15
還有珊瑚狀態變化需時,狀態唔好變好 起碼都幾日 一星期 以上

狀態變差又可以好快,但都可能會慢慢變,所 ...

師兄,可指教用咩牌子、咩器具check水最好嗎?

你所提及的指標,可否用在養海葵上呢?
作者: 浩洋凰    時間: 2014-1-22 07:18:58

chihim 發表於 2014-1-22 03:15

狀態變差又可以好快,但都可能會慢慢變,所 ...

作者: chihim    時間: 2014-1-22 16:56:09

浩洋凰 發表於 2014-1-22 07:18

一樣,養魚都係甘。用salifert 這個牌子好好多
作者: 浩洋凰    時間: 2014-1-23 00:52:44

chihim 發表於 2014-1-22 16:56
一樣,養魚都係甘。用salifert 這個牌子好好多

多謝師兄指教指教~

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2