海水領域 SeaFishZone

標題: 生物環問題 [打印本頁]

作者: chun93829382    時間: 2014-1-8 20:57:39     標題: 生物環問題

魚缸70x40x56 沙缸65x27x45 應該放幾多生物環好?玩fot現在有6L ma環3L係魚x買果d環120 3 L果隻……依家尾倉都爆晒環…如果唔夠環仲可以放係邊呢?…9l唔知夠唔夠請師兄題點……現在有22條魚
作者: Lewis_Lo    時間: 2014-1-8 21:25:20

FOT 環無話足夠,只係越多越好,如空間不足,為有用靚環,例如sera.
如不想買靚環空間又不足,只好養小D及養細D魚。
另外,因尾倉水位會變,擺環吾條咁好。並且因擺環使尾倉水量小咗,一不小心會容易因水干而燒泵,停水引致死魚返缸。
作者: chun93829382    時間: 2014-1-8 21:47:54

我講錯左應該無頭倉而已放爆環……二倉化氮……尾倉上水泵……咁如果21條魚9l環足唔足夠應7呢?
作者: ybkwok    時間: 2014-1-8 22:26:27

通常係10:1,
400L 水:40L 環
作者: Lewis_Lo    時間: 2014-1-8 22:28:01

只要D魚正常,無話無端端死魚就無問題
作者: chun93829382    時間: 2014-1-8 23:17:45

嗯……100l 就10l環……我大既250l水咪25l環……但25l環冇足夠地方可以放@@
暫時9l環養22條魚未有死魚住
作者: CowEarKing    時間: 2014-1-9 00:09:45

22條小魚不怕
作者: ice28720    時間: 2014-1-9 03:22:37

fot 落環預多好過預少,因你沙缸都好大所以你可買一些中價環,如果不想加環的話你又可以試吓加沙樽。
作者: david偉    時間: 2014-1-9 08:50:44

ice28720 發表於 2014-1-9 03:22
fot 落環預多好過預少,因你沙缸都好大所以你可買一些中價環,如果不想加環的話你又可以試&#2152 ...

佢係計cm
作者: ice28720    時間: 2014-1-9 09:39:32

cm 就加支沙樽落去啦!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2