海水領域 SeaFishZone

標題: 白點一問 [打印本頁]

作者: @wahwah@    時間: 2014-3-16 07:18:31     標題: 白點一問

各位大大,我想請教如果RT爆白點,除咗捉出嚟醫之外,係咪無其他方法可行除得佢地自生自滅,有無一啲RT專用嘅白點藥可行?
作者: lokloktsz    時間: 2014-3-16 14:43:58

我自己有兩隻醫生蝦, d魚會自己走埋去醫寄生蟲,

有RT白點藥, 不過聽講唔係好得

另外仲可以加溫, 加到28度, 白點頂唔住太暖
作者: calvinfff    時間: 2014-3-16 15:32:03

醫生魚都會食白點虫
作者: chihim    時間: 2014-3-16 15:35:43

醫生魚自己都系白點宿主

醫生蝦魚系唔會食白點,無任何幫助。

鬼佬好早就化驗過了
作者: mingmingming34    時間: 2014-3-16 15:42:12

我前排也有魚白點病,也買了珊瑚缸白點藥,用了半個月都無料到,但魚仍有態,繼續喂魚,每天關燈後換水,加珊瑚缸白點藥,當中時好時差
作者: mingmingming34    時間: 2014-3-16 15:45:11

一個有後就好了
作者: calvinfff    時間: 2014-3-16 16:50:54

chihim 發表於 2014-3-16 15:35
醫生魚自己都系白點宿主

但係我見過醫生魚不斷幫d大魚食身上的白點

作者: fung5900    時間: 2014-3-16 17:27:10

靠醫生魚/蝦得的話就唔駛出藥啦
作者: chihim    時間: 2014-3-16 20:21:47

體羅似食,事實無食。。 鬼佬湯肚用顯微鏡體過

作者: HTM    時間: 2014-3-16 21:11:37

lokloktsz 發表於 2014-3-16 14:43
我自己有兩隻醫生蝦, d魚會自己走埋去醫寄生蟲,

有RT白點藥, 不過聽講唔係好得

一,加溫到28度某d珊瑚都未必頂到…再者,升溫係想加快白點生長週期,等落葯殺滅白點時間可以盡量縮短,所以升溫方法並不適合用於RT。

作者: calvinfff    時間: 2014-3-16 22:26:56

最多人用嘅方法, 就無唔理佢
作者: napedro    時間: 2014-3-17 14:47:11

一定要捉走醫,靠醫生魚/蝦系無用,我用過PRODAC OODI MEDIK coral醫白點都ok, 個盒寫明可(生物缸可用 )http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1,但我都捉走醫,唔怕一萬只怕萬一
作者: 320    時間: 2014-3-17 16:18:55

其實D 魚好態肯食, 好快會冇事... 有白點我最多換密小小水..
一個正常有返咁上下大既RT TANK... 係捉唔到魚的...
作者: mortyleelee    時間: 2014-3-17 22:10:50

我之前珊瑚缸都係有白點,真係冇可能下藥所以三四日換三份一水,一個月後十條死咗三條,到現在已經三個多月未見有白點出現,只要魚有食嘢有可能自己打底白點。
作者: G-force    時間: 2014-3-17 23:07:37

大家正在測試中

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=36668&page=4#lastpost

作者: chrislam101    時間: 2014-3-19 05:26:59

http://www.polyplab.com/speciali ... ebrates/5-medic.php

polyplab medic it work for me ! and Kick-ich not work !
作者: bbfish    時間: 2014-9-17 01:46:48

chrislam101 發表於 2014-3-19 05:26
http://www.polyplab.com/specialized-additives-for-corals-and-invertebrates/5-medic.php

polyplab m ...

where can buy this?
作者: bbfish    時間: 2014-9-17 01:51:53

napedro 發表於 2014-3-17 14:47
一定要捉走醫,靠醫生魚/蝦系無用,我用過PRODAC OODI MEDIK coral醫白點都ok, 個盒寫明 ...

PRODAC OODI MEDIK coral真的安全醫到白點?
作者: napedro    時間: 2014-9-18 16:53:22

bbfish 發表於 2014-9-17 01:51
PRODAC OODI MEDIK coral真的安全醫到白點?

Ok架!不果唔可以有珊湖

作者: bryan811    時間: 2014-9-18 17:05:31

bbfish 發表於 2014-9-17 01:46
where can buy this?

我有大半支用剩 $150 (或交換瑚珊), 有興趣就pm我[img][/img]

作者: bbfish    時間: 2014-9-19 01:10:55

napedro 發表於 2014-9-18 16:53
Ok架!不果唔可以有珊湖

佢寫明適合珊瑚缸
作者: @wahwah@    時間: 2014-9-19 08:19:11

大家有無聽過一種叫連翹複方嘅治白點方法。
作者: Messi_sunshine    時間: 2014-9-19 11:00:44

Wa hing, 我今朝開始試。(多謝隔離網靚女ctse指點。)
作者: @wahwah@    時間: 2014-9-19 11:46:08

Messi_sunshine 發表於 2014-9-19 11:00
Wa hing, 我今朝開始試。(多謝隔離網靚女ctse指點。)

我都試緊,但可能我缸以達末期,用咗兩日藥好似未見成效,希望你係初起有得救啦!

作者: chihim    時間: 2014-9-19 12:00:32

先了解白點到低系乜野先打個比喻,一個人得左愛之,有日區食完個芒果 之後去醫院檢查愛之已經無左,好翻。。甘系唔系食芒果可以醫好愛之?  不過。。 都系自己中意羅,覺得好有效,掂吖。 米去用羅遲早都會明  我覺得我無需要浪費時間去討論 除左銅 可以100%殺滅白點之外既任何方法,因為一直都有人去重復,珊瑚缸白點藥,中藥,提高水溫,提高鈣到500,用醫生魚 醫生蝦。       
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-9-19 12:07:05

邊得架
作者: @wahwah@    時間: 2014-9-19 13:54:25

chihim 發表於 2014-9-19 12:00
先了解白點到低系乜野先打個比喻,一個人得左愛之,有日區食完個芒果 之後去醫院檢查愛之已經無左,好翻。。 ...

多謝C兄留言,我當然知道白点係咩一回事啦,但正所謂不到黃河心不死,我缸RT的白点橫掂以到末期,要死嘅魚都死得七七八八,淨低嘅又捉唔到,咪即管放手一試。

作者: @wahwah@    時間: 2014-9-19 13:57:14

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-19 12:07
邊得架

我都知係自欺欺人,但真係無得起石捉魚,唯有試試

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-9-19 15:09:56

用於癰腫瘡毒,瘰癧痰核。本品苦寒,主入心經

3碗水煲埋八分自己飲
作者: napedro    時間: 2014-9-24 14:49:20

chihim 發表於 2014-3-16 15:35
醫生魚自己都系白點宿主

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2