海水領域 SeaFishZone

標題: 長嘴檸檬蝶 [打印本頁]

作者: deter    時間: 2014-4-19 15:32:30     標題: 長嘴檸檬蝶

唔知各位蝶迷有無留意過,長嘴檸檬蝶原來係有兩種的,一種學名叫Forcipiger longirostris,另一種學名叫Forcipiger flavissimus。距地驟眼望落去極相似,其實係兩種魚,唔係產地唔同甘簡單。類似例子就好似美麗蝶同馬代美麗蝶,白眉蝶同紅海白眉蝶甘樣。
biglongnosebutterflyfish2.jpg commonlongnosebutterflyfish5.jpg
跟住可以睇下兩種長嘴檸檬有咩唔同,主要係三個地方:眼,胸,嘴。前者對眼完全被黑色包圍,基本全黑;後者對眼處於黑白分界線之間,呈上黑下白。前者個胸有一堆小黑點,後者個胸全白。前者個嘴超長,長過畢畢,後者個嘴同畢畢差唔多長。

平時我見賣開的多數係前者,但估計後者應該會易養D,因為個嘴型問題。不過話時話,好似都唔見有邊個養呢個品種的。

圖片附件: commonlongnosebutterflyfish5.jpg (2014-4-19 15:29:54, 32.02 KB) / 下載次數 27
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDM4NzB8N2M1NDU0NTd8MTcxNzI4ODMxOHwwfDA%3D

圖片附件: biglongnosebutterflyfish2.jpg (2014-4-19 15:29:53, 32.81 KB) / 下載次數 24
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDM4Njl8NjUxZTc1YWF8MTcxNzI4ODMxOHwwfDA%3D

作者: 啤啤熊    時間: 2014-4-19 16:04:28

真係冇留意wor,只覺長短咀分別
作者: 啤啤熊    時間: 2014-4-19 16:07:14

真係冇留意wor,只覺長短咀分別,以為成魚個咀會長D,多謝師兄
作者: pca    時間: 2014-4-19 17:18:34

一種下巴兜兜比較易開口嘴長d,短嘴會差d。長嘴生活日向珊瑚岩底,短咀响珊瑚礁面。各大大試下啦!海洋世界d艇魚多數長咀。
作者: 小新    時間: 2014-4-19 17:27:37

作者: 小魚迷..粉葛    時間: 2014-4-19 17:30:33

我琴日買左一條黎養。。。我依條係後者
作者: ww09877    時間: 2014-4-19 18:35:15

作者: ulgycat    時間: 2014-4-19 22:19:24

又學多樣嘢。。。。。
不過我估二隻都難養
作者: deter    時間: 2014-4-19 23:07:32

pca 發表於 2014-4-19 17:18
一種下巴兜兜比較易開口嘴長d,短嘴會差d。長嘴生活日向珊瑚岩底,短咀响珊瑚礁面。各大大試下啦!海 ...

師兄好有研究,艇魚全部前者?

作者: deter    時間: 2014-4-19 23:10:46

小魚迷..粉葛 發表於 2014-4-19 17:30
我琴日買左一條黎養。。。我依條係後者

知唔知跟邊個產地翻?

作者: 小魚迷..粉葛    時間: 2014-4-19 23:50:58

deter 發表於 2014-4-19 23:10
知唔知跟邊個產地翻?

咁又唔知喎...3兜野多數菲律賓

作者: pca    時間: 2014-4-20 01:51:26

deter 發表於 2014-4-19 23:07
師兄好有研究,艇魚全部前者?

大多數系長d個咀果隻

作者: dicky826    時間: 2014-4-20 12:52:55

好難養~~有無師兄有心得
作者: 小魚迷..粉葛    時間: 2014-4-20 13:34:09

dicky826 發表於 2014-4-20 12:52
好難養~~有無師兄有心得

買左兩日 開左口
但係唔知keep唔keep到……

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2