海水領域 SeaFishZone

標題: 捉條肥藍圈Q下 [打印本頁]

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-22 10:51:16     標題: 捉條肥藍圈Q下

IMG_0293.JPG 捉條肥藍圈試下條珠仙係米好似D C兄講咁惡, 點知條圈一落去, 珠仙係想行埋凶佢, 誰知條圈擰番轉頭望下, 珠仙即刻走夾唔頭,林過豆腐花 之後一見條圈就運路走 IMG_0289.JPG

圖片附件: IMG_0289.JPG (2014-6-22 10:50:33, 87.23 KB) / 下載次數 24
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDc1MzR8MDY2OGMyZTl8MTcxODUzNjkwN3wwfDA%3D

圖片附件: IMG_0293.JPG (2014-6-22 10:37:31, 81.09 KB) / 下載次數 25
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDc1MzN8ZGYyOGFkMzd8MTcxODUzNjkwN3wwfDA%3D

作者: ko1008    時間: 2014-6-22 11:22:37

細蝦大
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-22 11:40:41

ko1008 發表於 2014-6-22 11:22
細蝦大

等我以為好似老虎咁惡, 點知D C兄整蠱架乍

作者: pca    時間: 2014-6-22 13:17:57

藍圈比起六間霖D……家中果條圈仔做瓜两條藍纹啦!其中大珠仙四寸幾都驚左條两寸圈
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-22 13:56:46

pca 發表於 2014-6-22 13:17
藍圈比起六間霖D……家中果條圈仔做瓜两條藍纹啦!其中大珠仙四寸幾都驚左條两寸圈

番黎下缸刀好定, 仲四圍啄石, 點知擰轉頭一睇, 已打橫灘係缸底 個腮係咁開合, 全身白晒, 養魚咁耐重末試過, 不過擰轉兩分鍾左右,點解咁快? C兄知否用山埃噴捉來的是否這情況

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-22 14:27:32

ko1008 發表於 2014-6-22 11:22
細蝦大

C兄估唔估到, 3個鐘前影都咁好態, 擰轉兩分鐘就打橫灘缸底, 第一次係咁, C兄有冇試過, 當時第一眼都唔係好信
作者: pca    時間: 2014-6-22 17:15:25

吾會架!中山埃!毒條魚會收背(將)肚。幅相條圈好靚禾可能系其他原因
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-23 00:23:18

pca 發表於 2014-6-22 17:15
吾會架!中山埃!毒條魚會收背(將)肚。幅相條圈好靚禾可能系其他原因

番來5粒鐘, 週圍啄石, 食左幾粒豐年蝦, 兩分鐘擰轉頭就灘低, 色退晒, 點會咁大轉變, 養十多年是第一遭, c兄經驗豐富, 請分析求真相,睇片
http://www.youtube.com/watch?v=NrqagVLmqZs

作者: pca    時間: 2014-6-23 08:06:24

至愛仙魚 發表於 2014-6-23 00:23
番來5粒鐘, 週圍啄石, 食左幾粒豐年蝦, 兩分鐘擰轉頭就灘低, 色退晒, 點會咁大轉變, 養十多年是第一遭, c ...

經驗話條圈轉水未夠時間……睇落似直接車落缸。我試過條圈新番見到靓就車落缸後死左

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-23 08:16:38

pca 發表於 2014-6-23 08:06
經驗話條圈轉水未夠時間……睇落似直接車落缸。我試過條圈新番見到靓就車落缸後死左

已滴滴仔一輪先用手放落缸, 似唔似個魚標忽然爆左漏氣或係抽根呢

作者: pca    時間: 2014-6-23 09:39:57

咁就慢慢睇耐D……養咸魚要講彩數
作者: skimmer    時間: 2014-6-23 09:49:06

你都好落左缸,我試過火花過淡時浸死左
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-23 10:03:58

skimmer 發表於 2014-6-23 09:49
你都好落左缸,我試過火花過淡時浸死左

同藍圈和皇帝冇緣, 從冇一條養到, 馬鞍咁騰雞又較弱小, 但都可以養幾年, D色都keep得幾好架!見到有D皇帝養到起晒水印都唔瓜, 真係難明
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-23 10:13:33

pca 發表於 2014-6-23 09:39
咁就慢慢睇耐D……養咸魚要講彩數

因依度得一間魚舖有藍圈到, 如果入貨既魚場捉魚有問題, 再搏都係白搞唔同香港成街圈同帝
作者: skimmer    時間: 2014-6-23 10:28:37

至愛仙魚 發表於 2014-6-23 10:03
同藍圈和皇帝冇緣, 從冇一條養到, 馬鞍咁騰雞又較弱小, 但都可以養幾年, D色都keep得幾好架!見到有D皇帝 ...

八卦一下你個邊藍圈要how much

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-6-23 11:36:09

skimmer 發表於 2014-6-23 10:28
八卦一下你個邊藍圈要how much

貴你地好多, 差唔多係皇帝既价位, 盛惠約600港元, SO SAD
不過灰佬平過你地, 鬼佬見灰蒙蒙唔識寶當垃圾驚無人要,我執左條7寸約600港元, 不過一年只見過2條, 真係遇仙咁難C兄睇圖, 肥壯色靚, 大食兼成日浦頭四周圍游

圖片附件: IMG_0770.JPG (2014-6-23 11:35:33, 78.99 KB) / 下載次數 24
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDc1Njh8NmQwNTZlMTZ8MTcxODUzNjkwN3wwfDA%3D

作者: skimmer    時間: 2014-6-23 12:05:05

至愛仙魚 發表於 2014-6-23 11:36
貴你地好多, 差唔多係皇帝既价位, 盛惠約600港元, SO SAD
不過灰佬平過你地, 鬼佬見灰蒙蒙唔識 ...

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2