海水領域 SeaFishZone

標題: 換缸 N-cycle 問題 [打印本頁]

作者: joesaga    時間: 2014-9-8 10:56:45     標題: 換缸 N-cycle 問題

各位師兄. 新缸會用回部份舊生物石. 另外再加一些新石.. 請問這樣會行重新行過N-cycle 嗎?

因為打萛將原來舊缸的石. 珊瑚和魚也一併帶到新缸.  做法應該如何呢?? 請師兄們指教. !!
作者: 我係wingk960    時間: 2014-9-8 11:23:17

你係養魚?如有舊環.唔駛嘞.我都係就咁轉
作者: joesaga    時間: 2014-9-8 11:48:45

我係wingk960 發表於 2014-9-8 11:23
你係養魚?如有舊環.唔駛嘞.我都係就咁轉

版大.. 我是 RT 無環.. 只有生物石.
作者: 我係wingk960    時間: 2014-9-8 11:52:30

joesaga 發表於 2014-9-8 11:48
版大.. 我是 RT 無環.. 只有生物石.

啊.....咁既問題...我唔識
作者: 永遠新手上路    時間: 2014-9-8 12:00:12

會從新行過N-cycle
作者: mortyleelee    時間: 2014-9-8 12:02:02

你留起一半舊水未得,把舊水放入新缸連舊有生物石,唔駛從新行N-CYCLE
作者: joesaga    時間: 2014-9-8 14:53:05

mortyleelee 發表於 2014-9-8 12:02
你留起一半舊水未得,把舊水放入新缸連舊有生物石,唔駛從新行N-CYCLE

Thanks 師兄,  咁我諗要全部水搬過去先得啦.. 因為. 以家個缸係. 60cm.. 將來新缸係. 1.2m主缸..  

咁係咪另外加新石都唔會有問題!?
作者: chihim    時間: 2014-9-8 15:24:51

經驗所得。。。照樣會行

不過會比全信快d
作者: mortyleelee    時間: 2014-9-8 17:08:11

你個舊缸已經有菌,只係加生啲生物石啫不是全新,唔會有問題,放心啦,努力!
作者: joesaga    時間: 2014-9-8 17:29:44

ok.. 唔該哂咁多位師兄.

作者: joesaga    時間: 2014-9-8 17:32:16

另外.. 我新缸人醒係.  瑚仙缸..  
睇完之前各位師兄.. 係 珊瑚版討論. 環在珊瑚缸的文章..  
我打萛係落水槽度加生物球.. 請問. 可以嗎?? 還是要放在. 沙缸入面. ??
求指教!!
作者: 樹喜    時間: 2014-9-8 17:35:27

落水槽到可以加生物球呀,,
你玩得瑚仙缸建議你加返生物環,,
作者: Nissan    時間: 2014-9-8 19:09:33

樹喜 發表於 2014-9-8 17:35

生物球 係咪姐係 黑波?
作者: 樹喜    時間: 2014-9-9 01:03:30

Nissan 發表於 2014-9-8 19:09
生物球 係咪姐係 黑波?

對呀,,,黑球球

作者: joesaga    時間: 2014-9-10 09:27:59

樹喜 發表於 2014-9-8 17:35

樹喜師兄, 咁請問要加幾多環呢? 同埋係加在落水糟還是. 沙缸呢??   沙缸係咪加在. 化氮那格??  

作者: joesaga    時間: 2014-9-11 17:23:08

請問有無瑚仙缸既師兄可以答下我.. 要落幾多環呀??  同埋係落係邊度. ??
作者: 樹喜    時間: 2014-9-11 17:32:11

joesaga 發表於 2014-9-10 09:27
樹喜師兄, 咁請問要加幾多環呢? 同埋係加在落水糟還是. 沙缸呢??   沙缸係咪加在. 化氮那格??

放係沙缸,化氮既後1倉,有位咪打爆佢囉,菌多水質靚左魚都定d健康d
作者: 樹喜    時間: 2014-9-11 17:33:38

joesaga 發表於 2014-9-11 17:23
請問有無瑚仙缸既師兄可以答下我.. 要落幾多環呀??  同埋係落係邊度. ??

你影個沙缸相上黎睇下,

作者: joesaga    時間: 2014-9-11 17:56:49

樹喜 發表於 2014-9-11 17:33
你影個沙缸相上黎睇下,

師兄.. 我還在設計階段.  個缸呢一兩個星期內會落訂做... 所以未有相.  

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講比師兄知.   

沙缸會造 80CM.深. 40~50CM.    分三格.   第一格化氮. 30CM.   中間25CM.(開頭諗住做藻缸)  ... 尾.. 25CM.. 上水泵.

如果係 瑚仙缸... 咁中間造.. 藻缸好.. 定係放. 生物環好. ??

作者: 樹喜    時間: 2014-9-11 21:56:41

joesaga 發表於 2014-9-11 17:56
師兄.. 我還在設計階段.  個缸呢一兩個星期內會落訂做... 所以未有相.  

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講 ...

如果係我,我會打爆環佢,
瑚仙缸要控制幾樣野啫,kh.po4.ca,no3.

《各師兄我有錯出聲,》

作者: 樹喜    時間: 2014-9-11 21:58:05

joesaga 發表於 2014-9-11 17:56

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講 ...

要有1支靚化氮最緊要,,
上水泵要大個你缸水20陪以上會好d

作者: winmxc    時間: 2014-9-11 22:11:06

作者: 樹喜    時間: 2014-9-11 23:20:29

winmxc 發表於 2014-9-11 22:11
巴打 d舊石用滾水煮沸佢清走d污垢會唔會好d

煮石唔係個個識煮嫁,,😆😆😆😆😆😆😆

作者: joesaga    時間: 2014-9-12 10:32:28

樹喜 發表於 2014-9-11 23:20
煮石唔係個個識煮嫁,,😆😆😆😆😆😆😆

我唔識.  ^^"

唔該哂師兄..

咁我就係落水槽度. 落. 黑波..

跟住係沙缸第二格就落生物環..

另外對於控制NO3.. 師兄覺得. 我放 NP通心粉. 得唔得.. 因為唔想用豆樽...   就係放包通心粉係. 落水位個棉盒度.

還是要放係其它位置適合呢. 請指教.
作者: chihim    時間: 2014-9-12 12:32:46

放棉盒裡面,水系經過棉再落通粉?定擺系棉上面?

擺棉上面唔好啵。 會好容易塞左d 棉
作者: joesaga    時間: 2014-9-12 15:30:31

chihim 發表於 2014-9-12 12:32
放棉盒裡面,水系經過棉再落通粉?定擺系棉上面?

擺棉上面唔好啵。 會好容易塞左d 棉

chihim.. 咁應該點呢. ^O^..  放係棉下面!?  求指點. ^^
作者: 樹喜    時間: 2014-9-12 23:03:08

只要放係有水流經過既位置就可以啦,冇乜所謂
(可以的話咪放係化氮果倉囉,吸完先過環,環咪會吸小d ,no3囉我覺得咋),個人意見
作者: joesaga    時間: 2014-9-15 11:16:44

樹喜 發表於 2014-9-12 23:03
只要放係有水流經過既位置就可以啦,冇乜所謂
(可以的話咪放係化氮果倉囉,吸完先過環,環咪會吸小d ,no3 ...

ok .. 唔該哂師兄..
好在有你地幫手.. 唔係我都唔知點算. .
其實都準備得七七八八了..   

上水泵有咩好建議?  到底係 外國好. 定係國內好. ?   因為係7X24 咁長開.. 所以想搵隻牌子. 係比較.. 靜. 同慳電的.  麻煩師兄. 推介一下.

作者: joesaga    時間: 2014-9-15 16:33:39

還有一個問題.. 就是. 主缸. 用唔用沙底...
家人都覺得用幼白沙底..  觀賞起來較美麗.. 而且D生物石唔無咁易臨..
但打理就麻煩. 出啡苔又肉酸...   真係唔知點好.. 師兄們覺得.. 應該點呢.?!
作者: 樹喜    時間: 2014-9-15 19:00:05

我用緊國內既上水泵咋,可以既話咪買隻nj泵囉,
新手最好就唔好落沙住,好難打理,
靚就緊係有沙靚啦,放半寸都ok既,

作者: nickdo    時間: 2014-9-16 11:20:27

所謂珊仙缸同普通珊瑚缸無分別. SETTING 都無分別. 就係加條仙魚之MA. 吊仲食得多同疴得多個仙.

設計每一樣野都有原因同作用.
你用環O既原因係咩?
你用黑波O既原因係咩?

幼沙就一定唔可以. 用就要用大粒D的沙. 如果唔係根本做唔到好的水流.

作者: joesaga    時間: 2014-9-16 15:30:39

樹喜 發表於 2014-9-15 19:00
我用緊國內既上水泵咋,可以既話咪買隻nj泵囉,
新手最好就唔好落沙住,好難打理,
靚就緊係有沙靚啦,放 ...

NJ泵.. 有無網頁架?  我搵唔到.. 唔知買邊隻model 好..

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石唔怕移位.

樹喜, 你國內泵.. 用邊隻牌子. ??
作者: joesaga    時間: 2014-9-16 15:36:40

nickdo 發表於 2014-9-16 11:20
所謂珊仙缸同普通珊瑚缸無分別. SETTING 都無分別. 就係加條仙魚之MA. 吊仲食得多同疴得多個仙.

設 ...

nickdo..

黑波.. 我打萛放係. 落水槽入面.. 一來造菌, 二來可以減聲. 無咁大水聲.

環.. 用黎造菌,  因為都會加幾條大仙落去.  同埋個缸我自已係. 魚為主, 珊瑚為輔.

落沙. 就真係只為美觀同等D石無咁易移位..  

如果落幼沙會影响造流.. 咁改成碎的珊瑚骨, 得唔得呢. !?
作者: 樹喜    時間: 2014-9-16 19:12:58

joesaga 發表於 2014-9-16 15:30
NJ泵.. 有無網頁架?  我搵唔到.. 唔知買邊隻model 好..

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石 ...

哩隻呀,

圖片附件: 224914ohbkz0elkhissz8i.jpg (2014-9-16 19:12:41, 233.91 KB) / 下載次數 72
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTIzMTZ8YzJmMTQxNDd8MTcxODA1NjQzOHwwfDA%3D

作者: nickdo    時間: 2014-9-16 19:23:11

joesaga 發表於 2014-9-16 15:30

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石 ...

NJ 泵好嘈. 400, 1700,3000,4500 我都用過晒, 淨係得個細泵NJ400靜, 其他都烏烏聲.

作者: nickdo    時間: 2014-9-16 19:50:32

joesaga 發表於 2014-9-16 15:36
nickdo..

黑波.. 我打萛放係. 落水槽入面.. 一來造菌, 二來可以減聲. 無咁大水聲.

要真正無聲, 要用2支落水, 一支做後備落水, 一支加閘制閘到落水槽個水位剛剛好就OK. 黑波係0需要, 仲會積屎要定期洗多樣野搞.

如果你係諗住大仙 Loading 大所以加環咁不必啦, 我個缸應該同你差唔多大細, RT setting 養三十幾條魚, 一日三四次片糧雨咁喂比寶石食, 一樣唔會有問題. 比個參考你.

同埋你要考慮下你個缸係近 FOT 多D定近 RT 多D黎選 SETTING.諗下你個缸個大細, 養魚量, 魚大小, 魚種等. 有幾條十吋大仙咁基本上珊瑚養唔長(破壞力太大, 1條十吋都可以博下佢咀下唔食). 最後變FOT. 又唔落得藥, 有病就等死. RT有大量珊瑚就唔同, D魚會自己好. 珊瑚應該起到生物過濾作用.

我覺得你要考慮個問題係.
係咪必須要有珊瑚 vs 係咪必須要有幾條大尺吋大仙

兩者係矛盾O既.

作者: 樹喜    時間: 2014-9-16 20:55:20

nickdo 發表於 2014-9-16 19:23
NJ 泵好嘈. 400, 1700,3000,4500 我都用過晒, 淨係得個細泵NJ400靜, 其他都烏烏聲.

我用左大陸泵靜到啤1聲,,,唔覺槽囉,我用左咁多年生物球都唔覺佢有屎係到我個人覺得冇問題
加環係想缸水穩定d.水質靚d,魚都病小d呀,
我加咁多環唔覺我d珊瑚有問題喎,,

作者: nickdo    時間: 2014-9-16 23:33:09

樹喜 發表於 2014-9-16 20:55
我用左大陸泵靜到啤1聲,,,唔覺槽囉,我用左咁多年生物球都唔覺佢有屎係到我個人覺得冇問題
加環係想缸 ...

你講大陸泵係NJ??? 我用NJ1700黎開鹽, NJ3000黎換水. 都覺得有烏烏聲. 大陸D DC泵就真係靜.
我之前轉貼左巴西佬淨用環黎養SPS個缸. 無話用環有問題, 但新手唔太啱. 環O既擺法, 水流等都要有D講究先至唔會積屎.
積屎呢D, 唔同缸有唔同情況. 如果放D黑波係我個缸落水果度一定會積.

穩定呢樣野, 一般成熟柏林系統生物石都夠做有餘.

作者: joesaga    時間: 2014-9-17 00:06:20

多謝樹喜 同 nickdo  兩位師兄教路。

樹喜你用邊大陸泵? 其實我無乜話偏好用邊度出既泵, 只係希望靜d同慳電d唧。

nickdo。  我知兩樣野係好矛盾的。。

其實我唔會一下就樣十吋大的大仙。。 我比較鐘意由 2 吋。。 同五吋開始養。 睇住佢地大的。
因為我覺得 FOT 好 Dry..  所以會取一個平衡 ( 希望做到).. 其實我只係打萛 lps 養千手。 皮革。  同埋幾件sps ..  同埋五六條仙魚。  加五六條小魚。。 就夠。
作者: ulgycat    時間: 2014-9-17 01:24:02

瑚仙缸。。。好多人願望之一。
可惜仙魚真係太多口。。。加上師兄目標係千手同皮。
暫時嚟講。。縱使初時唔咬或收啲已養定食糧。最後都開口咬嘢。
喺我嘅缸中。灰。法。藍面。紫月。幢。都係有咬嘢紀錄。
原本我諗住自己忍到佢咬,但咬到啲皮甩下甩下啲針。然後完全唔開。咁你就心淡
作者: joesaga    時間: 2014-9-17 10:03:12

ulgycat 發表於 2014-9-17 01:24
瑚仙缸。。。好多人願望之一。
可惜仙魚真係太多口。。。加上師兄目標係千手同皮。
暫時嚟講。。縱 ...

師兄.. 我明白你講既野. 亦多謝你的經驗分享..
但正所謂不到黃河心不死.. . 真係想試下自已得唔得.

如果到最後. 千手. 同皮唔得.. 我就淨加SPS..  因為聽講. 佢地對角興趣無咁大..

作者: joesaga    時間: 2014-9-17 10:07:37

器材方面. 以家決定左用以下. 兩樣

水冷 TECO TR-15
化氮  BM-Curve 9

以家就差個上水泵.. 師兄們有無得.. 推介一下..   大陸或外國牌子都可以.  我要求.. 係靜. 同慳電.
作者: nickdo    時間: 2014-9-17 12:43:21

小O既大仙我都有條橦B, 諗住食幾個月粒糧先放出黎.

本身個缸有火焰仙養左二年, 開頭都無事, 而家都口多多, 不過咀細破壞力無咁大.

上水泵可靠D最平的DC泵選擇我諗只有 AQUABEE UP8000. 但應該都3,4千. 而紅龍6000就4千中咁上下. 兩者價錢應該差不多. 要平就大陸JEBAO果D, 無中價位選擇.

化氮就建議你買個好D.

作者: 樹喜    時間: 2014-9-17 18:13:43

joesaga 發表於 2014-9-17 00:06
多謝樹喜 同 nickdo  兩位師兄教路。

樹喜你用邊大陸泵? 其實我無乜話偏好用邊度出既泵, 只係希望靜d同 ...

我都係玩瑚先缸,有皮有千手有魚,乜都有d啦,但我都係覺得你要咬我唔會唔比你咬囉,,,咬咬下就唔咬嫁啦我覺得,,
今晚比相你睇大陸泵,

作者: @wahwah@    時間: 2014-9-17 18:49:21

C兄我見識少,你RT落環!會唔會唔係太好啊!
作者: 樹喜    時間: 2014-9-17 18:52:29

@wahwah@ 發表於 2014-9-17 18:49
C兄我見識少,你RT落環!會唔會唔係太好啊!

有咩唔係咁好??其實

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-9-17 19:11:46

去買包花生先
作者: winmxc    時間: 2014-9-17 19:14:59

作者: Carlchan    時間: 2014-9-17 19:20:44

唔落環係咪怕d環積有機物丫?
作者: 樹喜    時間: 2014-9-17 19:27:59

winmxc 發表於 2014-9-17 19:14
你唔會落環會唔會唔好呀

以前d人話珊瑚缸係唔會落環,又話係no3兵工廠,但唔覺我no3特別高,,,,,如果高都有辦法去降啦,,
作者: joesaga    時間: 2014-9-17 23:33:44

樹喜 發表於 2014-9-17 18:13
我都係玩瑚先缸,有皮有千手有魚,乜都有d啦,但我都係覺得你要咬我唔會唔比你咬囉,,,咬咬下就唔咬嫁啦 ...

樹喜, 唔該哂。 等睇你張相。
我希望我將來個缸可以好似你咁講。。 成為”最後無事”。 哈哈。 。

作者: joesaga    時間: 2014-9-17 23:34:53

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-17 19:11
去買包花生先

河馬大。。。。。

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-9-17 23:56:43

joesaga 發表於 2014-9-17 23:34
河馬大。。。。。

買包花生坐定學野

作者: 樹喜    時間: 2014-9-18 00:08:53

我po唔到相上黎,,
作者: williamlivejp    時間: 2014-9-18 00:24:56

留番錢買珊瑚、我儲ACAN和鈕都用左30000銀但開缸只用了:生物石5大舊平均4磅至6磅$400、幼砂一大包$160、兩米大缸$480,潛BUMP$98、再加活性炭其他以前用剩的砂瀘用品,消化細箘用了三支$50、兩個月開了缸,現在再加化氮(分開買本體$68、大杯,用番潛BUMP打氣入內)
作者: winmxc    時間: 2014-9-18 02:25:27

作者: KenKen    時間: 2014-9-18 02:39:39

williamlivejp 發表於 2014-9-18 00:24
留番錢買珊瑚、我儲ACAN和鈕都用左30000銀但開缸只用了:生物石5大舊平均4磅至6磅$400、幼砂一大包$160、兩 ...

師兄,你都冇講你養緊幾條魚,當然話環冇用la, 當你缸珊瑚缸有十令廿萬既魚,你就知!

作者: chihim    時間: 2014-9-18 02:46:27

吾。。。。。。對樓主的要求,比出這種留錢買珊瑚既回答

深深的感到無奈

作者: KenKen    時間: 2014-9-18 04:08:10

老老實實唔係每種仙,都可放珊瑚缸,如檸批,你一定出事,就算可以放既品種,都唔一定日後唔啄,一般同你餵食有關,餵食可以改變佢地習慣.
作者: r199818    時間: 2014-9-18 09:26:15

williamlivejp 發表於 2014-9-18 00:24
留番錢買珊瑚、我儲ACAN和鈕都用左30000銀但開缸只用了:生物石5大舊平均4磅至6磅$400、幼砂一大包$160、兩 ...

師兄,可否影一影你個缸(全缸相片),有關做流,燈,器材及過濾等等設備給各位師兄參長一下。

作者: ChungMing    時間: 2014-9-18 10:22:54

我都想欣賞下D精品
作者: joesaga    時間: 2014-9-18 16:31:41

今天同家人商量了.. 由於他們擔心水冷放出來的熱氣會攪到個廳好熱... 所以首階段係唔會買水冷.  咁係呢個情況下..   我決定新缸整好後. 只將現有的珊瑚搬到新缸. 之後就暫不新加了.. 另外就主力向魚方面發展.  

硬件設備. 打萛買下面幾樣..

泵--- 捷寶 DC-6500
化氮 ---  BM Cuvre 9

Nickdo... 你話化氮要買隻好D... 因為唔駛買水冷.. 所以可以放多點預算係 化氮度.. 可唔可以建議下.. 買邊隻好. ??
作者: ulgycat    時間: 2014-9-18 19:57:26

joesaga 發表於 2014-9-18 16:31
今天同家人商量了.. 由於他們擔心水冷放出來的熱氣會攪到個廳好熱... 所以首階段係唔會買水冷.  咁係呢個情 ...

小弟同你慘況一樣。。。
我部水冷只係KDK風扇一把

其實我做過一個實驗1年。就開過18缸用風扇仔吹。整體28度到。豬腰等軟體都無事。
所以我主缸今年夏天前正式開工。可能器材多同位置。曾有過30度紀錄。不過我呢個缸主要係皮。我覺得啲仙對皮一般。但星花。扣就食得好滋味。豬腰類我就未試過,因我怕溶咗反水。
以上都係我個人體驗。細實驗缸我養夠1年過埋夏天。主缸就已過今年夏天。皮個態有啲得有啲唔得。
唔知有無其他師兄分享。。

作者: KenKen    時間: 2014-9-18 20:32:17

呢個天氣,冇水冷d 野想養得好冇可能,30 度除時反缸10匹長開la
作者: ulgycat    時間: 2014-9-18 20:48:46

KenKen 發表於 2014-9-18 20:32
呢個天氣,冇水冷d 野想養得好冇可能,30 度除時反缸10匹長開la

有好有唔好啦。無咩係絕對。
反缸原因有好多。。唔用水冷原因更多。。
有幾件我覺得養得好好。。咁又唔算無可能。

而家樓主係話唔用得水冷。。所以我主要分享無水冷經驗

作者: chihim    時間: 2014-9-18 21:04:14

成功的魚友都知道,最低的飼養條件是不可取的。生物能存活和活的很好是兩個不同的概念。

作者: KenKen    時間: 2014-9-18 21:42:28

ulgycat 發表於 2014-9-18 20:48
有好有唔好啦。無咩係絕對。
反缸原因有好多。。唔用水冷原因更多。。
有幾件我覺得養得好好。。咁又唔 ...

我眼見好多真正高手,都死係水冷手上,所以我係有部hot backup 26 度就着,cut 所有鹵仔同t5.

作者: ulgycat    時間: 2014-9-18 21:46:54

chihim 發表於 2014-9-18 21:04
成功的魚友都知道,最低的飼養條件是不可取的。生物能存活和活的很好是兩個不同的概念。

明白嫁。。。我都想用水冷。有時興趣同家人要作出取捨。
無水冷已放棄咗玩角。唯有用盡量用有限資源滿足自己。
其實,你可以話我自私,唔俾一個最好環境佢。
但諗深小小。。由捉佢上嚟開始就已經係自私。

作者: ulgycat    時間: 2014-9-18 21:49:34

KenKen 發表於 2014-9-18 21:42
我眼見好多真正高手,都死係水冷手上,所以我係有部hot backup 26 度就着,cut 所有鹵仔同t5.

我同意師兄講有就一定好過無。
但無就唔代表一定無得玩。。。只係無咁多嘢玩

作者: ulgycat    時間: 2014-9-18 21:50:36

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-17 19:11
去買包花生先

唔知河大啲花生食完未。。。

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-9-18 22:23:48

ulgycat 發表於 2014-9-18 21:50
唔知河大啲花生食完未。。。

等消化

作者: KenKen    時間: 2014-9-18 22:37:14

ulgycat 發表於 2014-9-18 21:49
我同意師兄講有就一定好過無。
但無就唔代表一定無得玩。。。只係無咁多嘢玩

其實,養一d敏感d既魚會好危,所以有心養好佢,水冷係基本的

作者: nickdo    時間: 2014-9-18 23:12:20

joesaga 發表於 2014-9-18 16:31
今天同家人商量了.. 由於他們擔心水冷放出來的熱氣會攪到個廳好熱... 所以首階段係唔會買水冷.  咁係呢個情 ...

一年先著幾個月. 怕熱SET個時間制係屋企無人先著. 咁屋企有人就開冷氣架啦.  最好買部做後備有需要先著.
我個缸之前得2個泵, 一隻紅龍, 一隻JEBAO, 上年開缸個水冷壞左, D水都成30度. 仲未計造流, 因造流我用MP, 機頭係缸外所以無乜熱量傳到水中, 有泵同無泵可以差成3度以上. 如你個缸用雙上水的話仲高D, 你計下咪知個温度會去到幾高. 温度高太后都頂唔順啦.

性價比高的化氮的有.
Aquaexcel AE-CL (用PJ泵)
Reef Octopus RO-PS-3000 INT(用ASKOLL泵頭)
大約4千零蚊度.

PJ同紅龍都係用ASKOLL泵頭.

作者: winmxc    時間: 2014-9-19 00:26:14

作者: joesaga    時間: 2014-9-19 09:20:35

唉... 正所謂.. 有頭髮邊個想做辣哩.. .. 始終同大家一齊住,都要考慮佢地既感受.   不過都未絕望既, 自已都諗過,個新缸SET好.. 都已經十月尾, 十一月頭.. 到時都無咁熱啦..   明年春暖花開時先再睇下. 咩情況.. 到時可能有轉機. ..

Nickdo..  我同老人家一齊住. 所以屋企全日都有人的.. 但佢地又唔鐘意開冷氣.. 我不在家時.. 家裡是不開冷氣的.   你講的化氮 藝晶有得賣嗎?? 還是要去香港漁街買. !?
作者: nickdo    時間: 2014-9-19 13:50:32

joesaga 發表於 2014-9-19 09:20
唉... 正所謂.. 有頭髮邊個想做辣哩.. .. 始終同大家一齊住,都要考慮佢地既感受.   不過都未絕望既, 自已 ...

taobao...

作者: joesaga    時間: 2014-9-19 14:24:57

作者: joesaga    時間: 2014-9-19 17:17:19

請教大家..... 環有分.. L. M. S.  三個SIZE.. 請問.. 不同呎吋...   有什麼不同用途??

還有... MA.. 同.  PH . 兩隻.. 邊隻牌子好. !?

作者: KenKen    時間: 2014-9-19 21:14:22

只係大細分別,見意行Sara 玻璃環,冇咁易藏污穢野

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2