海水領域 SeaFishZone

標題: 新手報到 [打印本頁]

作者: pakyin    時間: 2014-11-21 00:48:14     標題: 新手報到

各位師兄你好,小弟打算整個大約24X20X20左右既背滴缸養下海葵魚仔玩下先,上左手先整缸大既,現在有千萬樣問題,希望各位幫得幾多得幾多
1魚缸/化淡/豆樽/水冷/led/1個潛水揼/造浪/,除以上設備仲差咩呢?
2)背面濾水3個倉係咪最好?
3)現成缸後面過濾既位置夠我擺個豆樽化淡入去嗎?因我想收埋d器材
4)如3個倉係最好咁入面間隔係咪1倉過濾棉、2倉生物環、3倉豆樽化淡,最後經水冷出黎?

暫時問住咁多先,感謝各路高手解答

作者: Kwong    時間: 2014-11-21 02:04:10

設備,可以嘅加支UV燈,PH錶等,背滴我未用過,真滴會好D方便D!

作者: j90109173    時間: 2014-11-21 08:38:49

作者: leemanho    時間: 2014-11-21 09:08:41

我未玩過背滴,又唔知您想點駁,唔肯定,但係豆樽、水冷都要泵架喎,除非您 somehow 一個泵推晒所有野
作者: timothy898989    時間: 2014-11-21 09:52:38

1魚缸/化淡/豆樽/水冷/led/1個潛水揼/造浪/,除以上設備仲差咩呢?暖管
2)背面濾水3個倉係咪最好?
3)現成缸後面過濾既位置夠我擺個豆樽化淡入去嗎?因我想收埋d器材
4)如3個倉係最好咁入面間隔係咪1倉過濾棉、2倉生物環、3倉豆樽化淡,最後經水冷出黎?

2-4, 整前諗定你要咩器材, 要計埋SIZE, 所以要你自己計, 都唔知你想要乜, 好難幫到你

睇下舊POST啦, 學到好多野

作者: timothy898989    時間: 2014-11-21 10:01:57

我建議你最好一開就開大缸+真滴

2尺缸都唔算細, 你新做+器材既最少都要4千啦 (當你要基本既, 全新計)

到你轉大缸埋單最少1萬

來回計最少無1萬4....個4千夠你買2個勁既做浪

如果驚自己無心玩大缸就去二手區收套缸試下自己有冇咁既心玩落去囉

自己考慮下啦
作者: timothy898989    時間: 2014-11-21 10:02:29

以上價錢9吹, 但都唔差得幾多
作者: yys    時間: 2014-11-21 15:01:11

作者: pakyin    時間: 2014-11-21 16:37:45

收到哂,岩岩買左個2手24真滴玩住先,遲下開多個大缸
以後可能需要各位高手意見,謝謝∼

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2