海水領域 SeaFishZone

標題: 器材請教 [打印本頁]

作者: jay    時間: 2016-10-21 00:08:33     標題: 器材請教

經過一輪熱捧,而家好似無哂聲氣
講緊既係豆豆,意粉,通粉一類的NO消減方法。
如果而家先入場
係咪執人貨尾
係都唔緊要,最怕係實戰後效用不大,
所以在市場邊緣化了。

請指教,謝謝。

作者: ybkwok    時間: 2016-10-21 11:27:42

而家好似興玩ATS喎
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-10-21 12:10:48

咁糖醋酒、石仔咪無人用
作者: 小魚毛    時間: 2016-10-21 15:14:58

如果無效用,就唔會由豆豆變成通粉,亦都唔會有貨尾畀你執到。
人氣高唔等於佢萬能。outdated都唔於佢無能。無noise,更加唔等於己經邊緣化,如果唔係就唔會有咁多唔同o既廠出差唔多o既product呢賺魚友錢。
作者: jay    時間: 2016-10-21 16:32:00

小魚毛 發表於 2016-10-21 15:14
如果無效用,就唔會由豆豆變成通粉,亦都唔會有貨尾畀你執到。
人氣高唔等於佢萬能。outdated都唔於佢無能 ...

多謝師兄意見,集思廣益。
0甘師兄係用哪個?
用反應器定就甘放水流位?
成效怎樣?
謝謝。

作者: 小魚毛    時間: 2016-10-21 16:48:36

我用po3豆都應該有六七年,用兩小魚o既reactor掛o係背滴漏缸o既背脊,跟住再DIY左個樽呢放rowa,穩定落呢就懶得轉佢。
我都認同ATS o既理念,不過真係無位,所以DIY左個UAS掛喺背漏嗰格o既側邊,不過可能手功差,年幾以呢都唔覺個缸有咩改進。
作者: 小魚毛    時間: 2016-10-21 16:55:19

我當初係用水喉水開RT缸,諗住用豆呢減低水喉水o既po3,不過結果係失敗,行左年幾冤枉路,到轉用廁所水至解決到問題。

所以好多時問題唔係隻product work唔work,而係用家有無用得其法啫。
作者: jay    時間: 2016-10-21 17:24:17

小魚毛師兄
0甘總括來說,豆豆有效用嗎?
因為見你寫"失敗"啊

作者: 小魚毛    時間: 2016-10-21 17:39:31

豆豆當然有效,唔係就唔會到而家都仲用緊。
失敗係指我當初以為用多啲豆就可減低水喉水中過高o既no3(打錯,唔係po3),結果減極都係咁高。所以話唔係豆豆無效,而係我用錯方法。豆豆唔同藥水,唔係落重手啲就work。每次換水都增加no3濃度,用養菌法減no3 o既豆又點可以頂得到。我o既失敗就係唔清楚佢o既運作原理就亂用。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2