海水領域 SeaFishZone

標題: 新手一問 - 仙魚 [打印本頁]

作者: pc39dkk    時間: 2012-8-22 22:45:30     標題: 新手一問 - 仙魚

想請教師兄, 36" FOT 只養仙魚, 以易養度及惡死度而排序, 是否正確

先 : 馬鞍 , 藍面 , 澳洲仙 , 藍咀

中 : 珠仙 , 檸檬 , 耳斑 , 灰仙 , 法仙

後 : 皇帝 , 藍仙 , 太后

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-8-22 22:57:02

作者: tak_930    時間: 2012-8-22 23:26:43

我估籃面養定咗都幾惡。
作者: 陸判    時間: 2012-8-22 23:30:30

每條魚都唔同,就算同種(例如皇帝,兩條都可能其中一條惡另一條唔惡)
所以無一定既入缸次序
作者: Teddy    時間: 2012-8-22 23:56:18

條條魚唔同性格
我入藍仙先,之後入灰
都冇事
作者: Lewis_Lo    時間: 2012-8-23 00:27:28

我就入一棟先, 後入藍咀....................XX仙都冇事

其實養魚, 入魚, 換水等等, 係冇話咁樣啱, 又或者咁樣唔啱, 冇一定, 冇定率.
正所謂, 條條大路通羅馬, 慢慢試吓加魚, 西魚, 放魚後又西過, 好快就由新手變高手
作者: ybkwok    時間: 2012-8-23 00:29:40

我條灰仙,用左兩個月時間,今晚終於成功入缸!
作者: 云海    時間: 2012-8-23 00:39:00

同樣大小,我條大后都唔夠法仙打啦,入缸無一先後次序、條魚入主缸前,我會放佢地一齊係個箱仔觀察下邊隻好打D,最惡果留最後先入主缸

作者: ybkwok    時間: 2012-8-23 00:39:44

首先要對付白尾,藍仙,最後係條法仙!衝破一關又一關,
咁樣就最有樂趣啦!
作者: Lewis_Lo    時間: 2012-8-23 00:40:24

ybkwok 發表於 2012-8-23 00:29
我條灰仙,用左兩個月時間,今晚終於成功入缸!

兩個月已經好好, 我之前有條聖帝, 又西又放再西再放再....足足攪咗9個月先成功入缸.
而另一條美國鑽石魔, 前後西足兩年都唔得, 後尾送比人開缸
作者: ybkwok    時間: 2012-8-23 00:43:20

Lewis_Lo 發表於 2012-8-23 00:40
兩個月已經好好, 我之前有條聖帝, 又西又放再西再放再....足足攪咗9個月先成功入缸.
而另一 ...

如果最後係成功既話,咁就會特別開心
作者: pc39dkk    時間: 2012-8-23 00:45:33

明哂, 都係唔想見到D魚打到傷哂, 多謝咁多位師兄
作者: ybkwok    時間: 2012-8-23 00:47:07

云海 發表於 2012-8-23 00:39
同樣大小,我條大后都唔夠法仙打啦,入缸無一先後次序、條魚入主缸前,我會放佢地一齊係個箱仔觀察下邊隻好 ...

我既難度係要將條2寸半灰仙,入缸,應付條養定左既4寸半法仔
作者: ybkwok    時間: 2012-8-23 00:50:40

pc39dkk 發表於 2012-8-23 00:45
明哂, 都係唔想見到D魚打到傷哂, 多謝咁多位師兄

無話邊種入先,邊種入後,一定要𥄫到實,一打就西開,
邊條打人就西邊條,弱者養定左都變強者啦?
作者: Lewis_Lo    時間: 2012-8-23 00:53:40

ybkwok 發表於 2012-8-23 00:50
無話邊種入先,邊種入後,一定要𥄫到實,一打就西開,
邊條打人就西邊條,弱者養定左都變強者啦? ...

agreed

又或者一次過集齊D魚, 一齊車落缸應該都得

作者: ybkwok    時間: 2012-8-23 01:01:53

Lewis_Lo 發表於 2012-8-23 00:53
agreed

我都試過,一次過入十條黑背心,何其壯觀
作者: Lewis_Lo    時間: 2012-8-23 01:50:28

ybkwok 發表於 2012-8-23 01:01
我都試過,一次過入十條黑背心,何其壯觀

我就將D BB仙, 一齊車落缸
作者: Kiff    時間: 2012-8-23 09:01:37

Lewis_Lo 發表於 2012-8-23 00:27
我就入一棟先, 後入藍咀....................XX仙都冇事

其實養魚, 入魚, 換水等等, 係冇話咁樣&#21 ...

呢啲就係養魚既樂趣喔
作者: tom    時間: 2012-8-23 17:33:26

Lewis_Lo 發表於 2012-8-23 00:40
而另一 ...

西開d惡魚目的係咪等d惡魚收歛下?
通常西開幾耐會再放落主缸試試?
我試過想西開條黃尾藍魔, 但捉來捉去都捉唔到, 佢成日呢埋係d器材位度, ching有冇好計?
作者: kx8888    時間: 2012-8-23 22:41:18

我有條火公好惡死。。我都想試下睇得唔得
作者: tak_930    時間: 2012-8-24 12:48:28

小弟反而覺得吊最麻煩,新仙魚落缸,通常被籃吊或丹麥吊追殺,試過一西都要成兩個月。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2