海水領域 SeaFishZone

查看: 7413|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

新缸求助 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
KKtt99us 發表於 2013-1-31 15:41
冇,乜唔係 No2 會變NO3咩

Fot要注意No2多過No3,No2高的魚會頂唔順,反而No3對魚影響不太大。同要留意盬份比重及用咩水開盬?如果水喉水,有冇格一夜?最好新水度度No2先,因師兄魚唔多,又有換水,問題未必在魚缸。

沙發
KKtt99us 發表於 2013-2-1 13:41
沙底沙用咗2包大鈣沙,應該都有3吋,水無隔夜,有爆苔.如何是好,help ah!!!!!!!!!

水喉水要隔夜喎或用除氯水喎,的氯氣會殺魚架。見議師兄找多的資料先再加魚。

板凳
KKtt99us 發表於 2013-2-6 11:51
No2低,但啡台己出好耐,是否N cycle未完

爆完啡苔應該有菁苔出,之後有藻,當藻白化後,個缸開始定,再過多一兩個月就成孰啦。
師兄可以唔洗用除氯水,水喉水隔24小時己冇問題,建議先用隔夜水開好䀋後(1022-1026比重)才用來Q魚或換魚缸水,不要直接加淡水後才落䀇。最好check下水喉水ga no2先。

地板
差唔多啦,等爆藻後的藻白化啦

如苔、藻多,放條吊試下囉,又可以幫手食下苔。見師兄話金眼吊好幫手,未試過,我養黄吊都OK。
D水養得好,咩魚都易養的,傷亡都小D架