海水領域 SeaFishZone

查看: 7818|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

ching)))))))))))))))求救 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
恭喜恭喜,正常過正常。

沙發
一個等字,爆完啡苔,出菁苔同藻,等多兩三個星期到,期間唔洗換水。藻白化後N02同N03變零時,換三份一主缸水,(如D石太多藻的話,可起石用抽出的水洗刷),最後車件粗生珊瑚試水。冇問題就慢慢加生物,隔幾日換埋其餘的舊水。
養水養得好,之後打理會易的,冇咁多死傷

師兄加油

板凳
師兄好似有兩條麼啦,想做多的菌,加的蝦肉都得,吊對水質都有D要求,等N02完至加。D吊吃藻能力好勁架。

地板
係呀,用冰鮮蝦肉一兩隻就得啦,作用係加快污染源,又唔洗死咁多魚,如師兄有醫生蝦,最好的蝦肉用網袋仔包住。免得成為E生蝦大歺。
留意污染源加多,No2爆紅,現缸入的魚魚好易升天

冇所謂架,放幾日或個幾星期都得,不過放得耐的水有味。化氮會打到好多污穢嘢。的麽可以等No2爆完再放返去都得。其實養水最重要係時間,養得越長就越穩定
留意缸的藻白化就係話比師兄知時間到啦

另外師兄玩RT就建議行豆,因No3會對珊瑚唔好,遲的重要留意Po4

Luci 發表於 2013-2-8 23:52
5該晒ching我衣家有豆豆需5需要放埋落去呀?減po4又有乜好介紹呢?辛苦ching!

師兄行咩豆,如果係滾豆,而家可以落啦,因為要四至六星期才生效,份量就跟說明的一半先,行定後就隔星期慢慢加至說明份量,因為每個缸都不同份量須要。
如用新款豆豆通心粉就末試過,可能都係一樣,好唔好就等河管大哥佈告啦!

去PO4可試PO4x4啦,有須要先落。