海水領域 SeaFishZone

查看: 3929|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手問問題.. [複製鏈接]

樓主
開左缸一個月到..見 CHING 話要 CHECK 住 NO, PH, 請問是買部機CHECK 嗎?有無得淘?

沙發
我係wingk960 發表於 2015-7-16 14:24
係試劑黎.好多魚街地舖有買.
如係養魚.只買NO2就OK了.

thanks, 我個個珊瑚缸, 要買多幾種試劑?

板凳
我係wingk960 發表於 2015-7-16 15:01
嘩.....山胡就好多啊. NO3 KH PH PO4.大概.我只識養魚.
你要去RT區就好多人話你知啊.

收到, 我去睇下先...THANKS!

地板
pow1234 發表於 2015-7-16 16:29
啱啱養唔需要太介懷D數值
買齊D試劑間中度度缸入面有咩大變化
每次換完水過一日再度下

收到!

hi-line 發表於 2015-7-16 16:41
我混養缸,好懶,又好窮,珊瑚養吾死就吾理距所以只有買5合一試紙(數值只可以參考)

混即係魚都有好多? 會唔會食哂的珊瑚....

Kwong 發表於 2015-7-17 03:21
樓主開缸一個月,想玩rt缸,有排學,響呢到三言兩語未必教到你,多D爬文!

收到哂