海水領域 SeaFishZone

樓主: HTM
打印 上一主題 下一主題

瘦骨仙... [複製鏈接]

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

上海仔 發表於 2012-10-10 12:04
我都係想學嘢啫

養魚求開心, 學到嘢就仲good啦
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 12:15
有D魚西起左唔一定食野食得好好,反而放出來會食得多D!可能因為係個西到太大壓迫感!

請問......o岩聽係咪可以插呀
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 12:44
其實各師各法。我諗各師兄自己用過的方法可行,。
再提供意見給樓主,樓主應收集意見後加以分析,
用一種 ...

哩d咪係有心嘅師兄囉
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

Lunch time出去問過4間葯房都冇巴力仙賣......今晚返去屋企樓下間葯房問下先
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

上海仔 發表於 2012-10-10 13:39
你呢個case你明顯教錯人啦!仲死撑,又話係河馬教你!

都話你唔係想學嘢o架啦...有賜教大可以好似poker.king師兄咁直接講咪得囉

請各位師兄俾俾面, 唔好再係度話來話去啦, 養魚都係開開心心好d
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 13:58
其實樓主識得用氨基酸浸糧,而且又有多種魚糧選擇。
睇得出養魚有一定的功力與耐性。

師兄誇獎喇
自問養海魚年資尚淺, 係網上見到覺得好嘅都會盡量試下, 暫時都仲未可以話有自己一套養魚/救魚嘅方法, 仲有排學
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 14:10
樣樣方法都試下係好事
因為唔會有一套方法一定得或者一定唔得!
正如我話放條魚出來,我試過無問 ...

明喎...風險只會由物主承擔
除非你話放出o黎死咗你買過條俾我, 我就即刻放
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 14:29
我會G4與樓主方法。
魚食而又瘦理應用方法谷肥佢。
魚未開囗而又有態我會放出黎搏一搏會否跟其他魚一起進 ...

請問師兄, 如果買唔到巴力仙, 仲有咩方法有機會谷肥條太后呀
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 15:10
我只用氨基酸浸糧再加少食多餐的方法。
因為太后與西非這類魚種都是容易腸胃有事的魚種。
新魚處理適宜進 ...

咁即係話可以做嘅都做咗, 如果買唔到巴力仙就要睇太后自己喇 Thanks Ching!
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 15:16
又係小弟既經驗!唔好見怪!
氨基酸浸糧就算係開口魚都唔一定會食!

試過餵蝦肉/蝦膠佢都唔食...不過又食冰毛蝦同冰豐年蝦喎
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 15:23
所以前提係要條魚開口有態同最重要係唔係想西起條魚來養

不過如果條魚係積犯就冇辦法...有師兄西起養惡紫月成9個月...我個fd就西住條5"多阿拉伯由上年新年到依家, 佢條劍長到好似神像咁
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 15:33
都話有人會鐘意西起D魚來養架啦!

缸缸有本難念的經...我都仲西住好多魚等出閘, 不過有d真係放不得!!
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 15:40
大前提係樓主條魚咁瘦搏一搏九成不可行。
獨立處理應是最好方法,
當然樓主理應沒有檢疫缸,如有就不應用 ...

我有Q缸o架...不過醫緊爛手畢畢 仲有Q缸成30度水, 怕唔o岩太后住

我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2012-10-10 22:38
嘩,無上一曰,咁激呀!
就本人而言,我條太后放出黎兩日,完全唔夠其他魚搶糧,
搞到個肚都凹埋!

都好過我哩條,食極個肚都係凹又收背,應該都係佢內部出現問題。
最衰又買唔到巴力仙,想試下救都冇機會
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-11 15:16
HTM師兄
條魚還是繼續開口進食?

今早仍開口有態, 但就明顯收背
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-11 15:26
有無比個大西?

冇呀......一來想避免嚇親條魚...二來我原來冇密底大西, 怕餵葯糧時漂晒出去
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-11 15:41
仲有機,慢馒加食糧份量,繼續試氨基酸浸糧,
希望你救返條魚.

機會微d啦...佢每次食嘅其實唔多, 要分好多次餵, 我又冇可能成日係屋企, 依家夜晚會餵成七八次, 佢食到幾多就幾多啦
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2012-10-11 15:55
有冇諗過Show hand,Q桶,打大氣加重料抗生素,
氨基酸浸糧,一齊做!

邊隻抗生素呀? 我買唔到巴力仙...噚晚就開始用Kanaplex浸糧俾佢食咋.
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-11 16:09
係既!都話你啱咯!我錯晒啦!唔好放,養肥條魚(一定養得肥既)
師兄係高手{:6_178: ...

唔好理佢啦
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2012-10-11 16:32
牌子唔重要,劑量我用250mg壹粒,荃灣買10粒 $55
藥名:  Levoflovacin
一般有RX藥房都有得賣,一般分 100 ...

之前都有請教過其他師兄, 佢都話250mg一粒果隻先有效, 細劑量果d效用唔大.
我是買魚狂…也是死魚皇