海水領域 SeaFishZone

查看: 4645|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

24 寸FOT 轉 RT [複製鏈接]

樓主
有個 24 寸背滴缸, 之前係FOT, 而家想轉玩FOT, 想問下幾個問題

現有器材 NJ1200 上水泵, NAC QQ, LED 燈, 生物環, 造流, 有無咩器材要加?

係咪要加返個沙底? 應該用邊隻沙? D 沙會唔會係個滴漏位抽走晒?
加左生物石之後係咪完全唔洗再用生物環?
咁第一同第二倉會放D咩?
係咪要用活性炭? 放係邊?

開缸係咪就咁放生物石係度大約一個月?
咁之後加珊瑚既程序係點呢?

係咪一定要用水冷? 大約50L 水用邊隻水冷?

沙發
有無人解答下

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-10-21 13:24
係咪要加返個沙底? 應該用邊隻沙? D 沙會唔會係個滴漏位抽走晒?清缸底易打理
加左生物石之後係咪完全唔洗 ...

Thanks very much

唔用沙底會唔會有咩限制有D野養唔到?
我個背滴倉得4寸位, 有咩豆樽介紹?
活性炭要用幾多? 一個月換一次?
一開始應該加邊D 珊瑚? 又平又粗生既有咩介紹?

好多問題, 真係唔該晒師兄既解答~~~