海水領域 SeaFishZone

查看: 10935|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

新舊小丑 [複製鏈接]

樓主
小丑天性係2條大的, 帶一班細魚仔, 不過人工環境, 基本上好多習都會扭曲, 同好多蝶同吊咁, 係海幾百條都無野, 係魚缸就見到同類打到死...
你原來已是一對的小丑(小丑定律, 大女細公), 死左條細的, 個條係公黎, 你依家個條2吋係魚女. 你加條同size的, 佢地爭做女, 一定係打, 你加條大的, 如3吋魚, 3吋魚多數都一樣係魚女時, 同你家的魚女都一樣打.
所以要小丑和平配對, 最易係一大一細, 你已有女, 就加條1吋魚仔比佢配.
當然有d魚係好惡死, 你可先放魚仔入缸, 到佢1,2星期定晒, 食晒糧, 你再放女, 咁就會較易成功.
見師兄好多丑, 我想都係要揀2條, 配好就其他交易廣場見吧. 小丑的野, 配對到, 就會殺其他小丑, 最討厭係, 佢地今日唔打, 明天唔打, 有時等一排先打, 真係殺你一個措手不及的

沙發
想簡單的, 都係買細
反正條公見自己大條, 佢都會變性做女的. 咁就一定唔會搞錯

板凳
舊會打新, 所以一定係如我之前講, 捉舊魚, 先放細魚等佢適應魚缸, 之後再放舊魚.
但是我自己家的母魚較特別, 可能生過好多次, 母性好強, 所以我前前後後, 同佢換過6個partner, 都完全無問題

地板
2吋多d養起, 依家3吋度, 都玩左3年幾了.

其實, 為什麼明知會打都放埋一齊... 揀條O岩SIZE, 又O岩心水的, 慢慢配對不可嗎...
不打擾各位雅興了...