海水領域 SeaFishZone

樓主: knec0412
打印 上一主題 下一主題

眼矇一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
如題,各位ching, 想請教一下眼矇會5會傳染呢?因我缸之前得1條有眼矇及凸,冇乜點理佢,攪到E家有3條都有甘既問題。我之前D水咸度1028,俾我減到l024,5知關5關事呢?佢地好中意游去氣泵既位,又5知有冇影響呢?E3條魚都買左返黎約1個月,開始時都搶食,但都E加就絶食,我E加西起E3條魚,除了換水or加咸度外,重可以做咩呢?如買魚眼寶E係咪要捉出黎E呢?tks

論壇元老

沙發
calvin 發表於 2013-1-1 14:12
tdc幫到你

1次過3條隔出黎E?

論壇元老

板凳
Galaxy 發表於 2013-1-1 14:41
師兄,有無發現白點?如無,勤換水便可,時間耐些。

Ching, 疑似有白點😞所以已落藍十字,咸度已降04至05

論壇元老

地板
ybkwok 發表於 2013-1-1 16:41
有冇擦身同吹水流?

好少擦身,但常游去氣泵出氣果邊,剛發現條阿拉伯仙隻眼更凸

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-1 19:18
如果仲有態,可以試下過淡,睇下有冇野跌出黎!
跟手換水,有時淨係換水都可以醫凸眼

3條魚除左條紫月外,其余2條都好差,已打定朱數。陣間C下拿條中間態C下過淡先。好Q克呀,新既1年缸內D魚又生石,又眼朦,又白點,真是乜都有

論壇元老

Ching, 重有一問,不過5知關5關事,我有條新娘成日用條尾養沙養到飛起晒(缸內溥少底,釣2寸),我冇洗沙習慣,5知甘有冇影響到水質呢?

論壇元老

各位Ching, 剛3條魚過淡,因身虛每條約1分鐘,看見淡水內好似透明既米粒出現,相信係UF0,那現我可如何處理?tks
現我已全部先放回主缸西開,待各位Ching下一部既教導。另想請問UF0會否傳染呢?謝

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-1 23:33
UFO 係會蔓延至全缸

Ching, 甘係咪要在主缸落tdc呀?甘係咪當重症甘E?尋晚3條過完淡後有2條已回老鄉,1條收口中,真係好惡攪

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-2 09:32
我唔識教你點用,因為我都掌握唔到TDC !

Ching, 那你會如何處理這樣的問題呢?tks

論壇元老

tak_930 發表於 2013-1-2 09:40
小弟新手、不過聽師兄寫D魚生石、又水印、白點,和ufo,都幾麻煩下。如醫ufo,全缸可行1010咸度。如醫白點, ...

Tks Ching, 會返去C下將咸度稍降,再看情況而定,tks

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-2 11:47
小弟有幸,養咁耐都未曾遇過UFO

每次回來都有過淡?

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-2 12:36
唔係每次,只係由揀魚開始已經避免搵D吹水流同fing 頭既,
留意同店及同缸其他魚有冇異㨾

明白,tks 指點

論壇元老

alex1976 發表於 2013-1-2 14:41
水質唔得咩都無用,比的心機攪好d水啦

Ching,小弟已每星期換1至2次水,每次換3or4份1主缸(約160L水),尚可做些什麼去保持水質呢?請指點一下,tks

論壇元老

alex1976 發表於 2013-1-2 14:52
環夠嗎?水流足嗎?化痰好嗎?最重要係學揀魚
我都係識少少扮下代表,勿見怪

ching,相信環及流都足夠的,只是擇魚問題。是否新手冇所謂,大家只是研究交流一下。

論壇元老

各位ching,尋晚過完淡後條魚爆身,請問係咩問題呢?

論壇元老

Any body can help? 小弟已將此魚捉出Q缸用黃粉E住先,是否要用抗生素?現時佢已收口