海水領域 SeaFishZone

樓主: SAMUEL1987
打印 上一主題 下一主題

keep住死魚...到底點解?! [複製鏈接]

論壇元老

樓主
peterleung 發表於 2013-5-26 16:43
你這魚缸與滴缸缸不同之處,是不能自己帶走水面的油污,多是由粒糧分解而做成的,正因為這個緣故,曾經建議與 ...

CHING, 你個DIY好正呀既環保又慳錢

論壇元老

沙發
ybkwok 發表於 2013-5-27 09:12
應該係化氮唔夠力,因為個樽身可以生啡苔

Chung, 有咩關係,請指教。因我果化淡都有啡苔,已有諗頭想換,但未有藉口俾自己去換,tks

論壇元老

板凳
ybkwok 發表於 2013-5-27 09:32
化氮係將D垃圾打走,打唔走就係唔夠力,
水質未能改善,到一定程度就會死魚,
所以你不定期死魚,換支勁 ...

Tks Ching, 但都係有少少5明,如樽身有啡苔,但同時亦打出24味(我支係NACQQ,for24寸背滴,約80L水,每隔4至5日便要洗1次),那你覺得要換嗎?因我是算RT缸,想將D水再攪清D,想換支好少少既化淡,但位置有限,見有支Min80大小差5多,你覺得如何呢?tks

論壇元老

地板
ybkwok 發表於 2013-5-27 09:35
我果支係又白,又滑既!

CHING,我果支化淡係甘既.甘係咪即係5太夠用呀?TKS! --- 樓主唔好意思,借用版位1問,見諒

論壇元老

foster 發表於 2013-5-27 22:44
set都咁高?????

係呀,因冇位第2格底都放滿石,所以先放甘高。有時D水蒸發左都要即補水,如果5係佢都work5到

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-5-27 22:51
正常黎講,化氮入面D泡咁密,生唔到苔既!
你可以較大D個化氮,D苔就會被打散!

明白,但佢打果D泡5係好細密,只是好似洗潔甘。如較大我又驚佢爆水,因依家個位已set到杯底,D泡就可凸出黎,所以考慮緊要5要換支較好既化淡