海水領域 SeaFishZone

樓主: vchan1987
打印 上一主題 下一主題

白點一問 [複製鏈接]

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

樓主
樓主你e個問題都幾好!咁等我試下答你,在唔落銅藥的情況下,首先要睇你條魚的白點嚴不嚴重,如是初期發病,理論上你可用 A.B桶方法和在桶內加温到 28度,等白點蟲卵在高温時快速成長並游出魚身體外,再佩合 A.B 桶方法去换水(换走在桶內已游出魚體的成蟲)。不段做e個動作直到冇白點在魚身為止!但記住以上方法我從來未試個的還有要睇下你條魚的生命力有幾强了。如條魚是我的話,我會選擇用藥物醫治

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
pkchung 發表於 2013-6-27 10:12
03殺唔到白點喔

O3 只要份量足夠!殺你都仲得

超級版主

永久禁言

板凳
5ocean 發表於 2013-6-29 00:22
呢個係白點既生命週期,有研究話白點虫晚間較活躍搵宿主,所以白點特別多,落銅晚上落較有效

超級版主

永久禁言

地板
白點清曬未?