海水領域 SeaFishZone

查看: 8993|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

點解常日養死魚-好心痛! [複製鏈接]

論壇元老

樓主
其實你個缸完左N-CYCLE未架先?
我果時岩岩開個12吋魚缸等左6個月先叫做行完
果時我仲要格日換兩杯水
一個星期吸一次魚缸底
如果你主力養魚又唔想再換器材既話, 我提出你其中一個掛濾放滿生物環,
另一個放一半生物環加白棉做過濾
白棉最好日日都要洗, 唔係既話都要兩日洗一次
魚既話唔好加魚住了, 而加有咩魚就養住先, 起碼兩個月後再冇死傷先諗加一兩條自己勁鍾意既魚啦
因為加魚太快D水又會唔得左架所以要加完一條後,一兩個星期再加
果時我唔理一次買5條青魔返去, 即晚就開口食糧, 勁開心啦,
點知第二日就死晒, 連其中一條舊魚都跟住走左。
最後以我12吋魚缸既經驗, 最多唔可以多過5條魚
如果有咩想問你可以打電話比我或者PM我啦
加油呀

論壇元老

沙發
nickcw 發表於 2013-5-15 00:45
完美...............

小小心得

論壇元老

板凳
w071215 發表於 2013-5-15 18:35
完左N-CYCLE!!
掛濾放滿生物環!!!!
另一個放一半生物環加白棉做過濾!!!

咪講左, 水質要重要!
我果時係
日日洗棉
兩日換兩大杯水(大概5份1)
1個星期吸1次缸底
咁先叫做KEEP到個水質正常咋(唔係叫好)
你兩個星期先換一次水
你自己話有咩唔同

論壇元老

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-5-16 19:36
12吋缸一個月換兩次水咪變曬屎水囉

其實而加我都一個星期換一次咋~
不過我而加換左個濾筒同個化氮
效能同掛濾冇得比, 咁我先可以懶少少咋

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-5-16 19:43
識得提升器材正明你有比心機去養

哈哈哈~第一係因為我懶
第二係份工有時要出差, 如果個魚缸既水唔穩定D, 咁好易全缸返大海

論壇元老

係喎~岩岩先留意到你冇化氮
睇黎你要加返個化氮會好D