海水領域 SeaFishZone

樓主: 謝米拿
打印 上一主題 下一主題

唔知有冇人玩衣啲呢     [複製鏈接]

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

謝米拿 發表於 2013-12-13 16:08
師兄養咩海洋生物餵BBS其實我每日都hatch好多BBS出嚟,其實自己hatch都好方便

要來喂珊瑚!如果打開盒放入雪櫃唔太好!
BBS買返來後,其實可唔可以用個盒盛載打小小氣,咁會唔會生存到幾日?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

啱哂我條西非仔

heary 發表於 2013-12-13 15:32

師兄養咩海洋生物餵BBS其實我每日都hatch好多BBS出嚟,其實自己hatch都好方便

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-13 13:19
想keep倒幾日有個方法,你試下用個密小小嘅網隔哂啲BBS,之後加啲消毒過嘅海水( ...

記得細個讀小學時(都有40年前),有一日老師帶了一個小缸同一盒印有sea monkey嘅野,話係班房養水馬騮(這個老師都幾頑皮)。加D水落個缸,溝埋盒入面1及2號藥粉,過幾日就見到一D白色小點郁郁下,跟住每日加D3號粉落個缸比食物佢地,如是者過了幾個月,個缸D水變左綠色,仲杰個㷛粥,入面果D水馬騮成吋半長,睇落都好核突。
期後聽老師講養水馬騮在美國是靚仔的流行玩意,係生物加科學啓發性玩具,當時都算係全球流行。在香港要係一D入口外國玩具的商店至可以買到,都幾貴下。講真如果知道係豐年蝦,就冇可能賣得貴,改一個sea monkey名嘅銷售包裝手法,就可以變成科學玩具同賣得貴D。

owen 發表於 2013-12-13 12:37
樓主飲唔飲奶茶coffee, 有嘢攞, 有嘢學, 抵請.
其實什麼時間方便呀 ?

我飲汽水多XP,我一般一至六office hour都會響火炭,下晝三點後會得閒啲,當然大家要預先話我知要幾多倒

sunlight 發表於 2013-12-13 12:02
其實我都唔明尐鬼佬點解叫佢做sea monkey,
邊忽似馬騮......

睇mic就會覺得似,好似隻monkey兩隻手係咁掃塊面

TimTim 發表於 2013-12-13 11:40
師兄你係火炭番工,做室內魚場?

做乜衣為師兄心水咁清

TimTim 發表於 2013-12-13 11:37
魚街個d廿蚊一袋得果小小,仲要死既佔1卅3…同埋好似要比岩既野d蝦b食,佢地先有「營養」比食佢地既魚吸收。 ...

係呀,自己以前買過出面啲豐年蝦,營養唔多,有好多都已經死左果時仲係五蚊一包,衣家變左7蚊一包

heary 發表於 2013-12-13 10:59
我買過蝦bb,但養唔到,只想keep到幾日,是否需打氣呢?或有其他方法?

想keep倒幾日有個方法,你試下用個密小小嘅網隔哂啲BBS,之後加啲消毒過嘅海水(幾多ppt都冇所謂20-30都得)最緊要係乾淨嘅,之後唔好打氣放入個冇蓋嘅container入面,成個放入雪櫃,可以放倒4-5日(4度果層)
希望幫倒你

論壇元老

正呀~師兄真好人

樓主飲唔飲奶茶coffee, 有嘢攞, 有嘢學, 抵請.
其實什麼時間方便呀 ?

其實我都唔明尐鬼佬點解叫佢做sea monkey,
邊忽似馬騮......

最佳新人 論壇元老

我都系火炭返工有機會去你到學下 .

最佳新人 論壇元老

師兄你係火炭番工,做室內魚場?

最佳新人 論壇元老

魚街個d廿蚊一袋得果小小,仲要死既佔1卅3…同埋好似要比岩既野d蝦b食,佢地先有「營養」比食佢地既魚吸收。養唔難,養得好,有營養又無病菌就唔係個個得…魚街個d?算吧啦…

最佳新人

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-13 09:47
係呀由卵養大,佢地乜都食嫁,yeast, 牛奶,益力多,藻,我就用螺旋藻粉養大,因為用嚟餵魚,要高營 ...

我買過蝦bb,但養唔到,只想keep到幾日,是否需打氣呢?或有其他方法?

chihim 發表於 2013-12-13 02:06
衣d 我又唔覺得會有人化出來真系只為玩掛

係喎,我啲fd見倒我養倒啲咁靚嘅豐年蝦,個個都成日問我攞,要嚟開口呀,餵峇里天使呀,麒麟呀咁
所以公司啲魚大哂,冬天又冇魚苗,我都開返一個細嘅系統養住啲蝦仔照顧班大哥需要,當然我啲魚仔都係食佢地大,hehe
我衣家養住左六十萬隻豐年蝦,各位如果有需要可以問我攞呀,公司響火炭,office hour 自己帶個容器嚟攞

heary 發表於 2013-12-13 01:18
由卵養到變成蟲?
蝦毛食乜架?

係呀由卵養大,佢地乜都食嫁,yeast, 牛奶,益力多,藻,我就用螺旋藻粉養大,因為用嚟餵魚,要高營養