海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

誰是兇手 [複製鏈接]

peterleung 發表於 2013-4-23 18:23
是,藥是直接落主缸的,生物回來時曾經處理過,是用舊魚缸泡浸一星期,期間每天換一次水,相信石裡面旳生物大多 ...

多謝大師兄賜教.我也是用生物石養魚.石因沒處理過便落主缸.所以不敢落藥怕反.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-23 18:23
是,藥是直接落主缸的,生物回來時曾經處理過,是用舊魚缸泡浸一星期,期間每天換一次水,相信石裡面旳生物大多 ...

你用生物石養魚,有冇用豆豆呀?

最佳新人 活躍會員 熱心會員

sssyyysss 發表於 2013-4-24 16:21
你用生物石養魚,有冇用豆豆呀?

沒用豆豆,就是殺菌臭氧水流泵也沒有.

pkchung 發表於 2013-4-16 08:12
我岩岩都比條籃吊介親隻手指,長就唔係好長不過都幾深下

藍吊用邊度傷害你?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

peterleung 發表於 2013-4-16 07:38
以前試過食指給粉吊劃破,幾乎要入院縫針.

佢係咪有心傷害你?你用食指摸佢?
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

哭性大發,攪得佢唔舒服咪捅你一刀囉,所以唔熟手唔好用手,用網較安全.

tina_leung424 發表於 2013-4-25 00:28
佢係咪有心傷害你?你用食指摸佢?

我試過伸去抹缸...
藍吊會用尾靠近你手..

用尾一擺   手破血流

peterleung 發表於 2013-4-24 23:10
沒用豆豆,就是殺菌臭氧水流泵也沒有.

你條石美人養左幾耐呀?食唔食粒糧?

sssyyysss 發表於 2013-4-25 09:48
你條石美人養左幾耐呀?食唔食粒糧?

而今缸內有兩條石美人,大的一條養了14個月,小的養了一個半月,賓石美是雜食魚,甚麼愛都吃.
IMG_1149.JPG IMG_1158e.jpg

peterleung 發表於 2013-4-25 12:02
而今缸內有兩條石美人,大的一條養了14個月,小的養了一個半月,賓石美是雜食魚,甚麼愛都吃.

我早兩日都入左一條,未開口,D人話系插花魚,你好似好易養咁喎

sssyyysss 發表於 2013-4-25 12:09
我早兩日都入左一條,未開口,D人話系插花魚,你好似好易養咁喎

其實賓石美是不太難的小仙魚,只要找到好態又能適應環境的,都好好養,考慮群養也不錯.

peterleung 發表於 2013-4-25 12:14
其實賓石美是不太難的小仙魚,只要找到好態又能適應環境的,都好好養,考慮群養也不錯.

你有冇西起佢直至食粒糧先至放佢出來?

sssyyysss 發表於 2013-4-25 12:28
你有冇西起佢直至食粒糧先至放佢出來?

新魚回來都會筅篩起於魚缸內水面的膠箕內,待開口進食達滿意程度,才靜悄悄的放入缸中,當然在沒信心的情況下,是絕不會貿然放魚,就象養了七個月的小冬瓜,時至今天依然被安排在缸頂膠箕內生活一樣.

peterleung 發表於 2013-4-25 14:36
新魚回來都會筅篩起於魚缸內水面的膠箕內,待開口進食達滿意程度,才靜悄悄的放入缸中,當然在沒信心的情況下 ...

http://www.youtube.com/watch?v=nBZ7eBdNUF4
我條魚咁樣有冇得救呀!!
佢非常好態,好似有用唔完的精力,不停響度喪游,視魚糧如無物

sssyyysss 發表於 2013-4-25 20:07
http://www.youtube.com/watch?v=nBZ7eBdNUF4
我條魚咁樣有冇得救呀!!
佢非常好態,好似有用唔完的精力, ...

片子所見,小石美還未定下來,是想外逃的樣子,多一兩天,希望穩定下來,開口進食大概是沒問題的.

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

tina_leung424 發表於 2013-4-25 00:23
藍吊用邊度傷害你?

每條倒吊科嘅魚近尾部左右两邊都有刀

peterleung 發表於 2013-4-25 07:58
哭性大發,攪得佢唔舒服咪捅你一刀囉,所以唔熟手唔好用手,用網較安全.

我以為啲藍吊拾下拾下tim,請問仙魚會否這樣?

tina_leung424 發表於 2013-4-26 17:22
我以為啲藍吊拾下拾下tim,請問仙魚會否這樣?

仙魚又叫蓋刺魚,鰓蓋兩邊各有短刺,但沒倒吊般殺傷力大.

最佳新人 活躍會員 論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-4-25 21:45
每條倒吊科嘅魚近尾部左右两邊都有刀

免除以後被界親....咁樣就要養無尾吊啦

coffeeman 發表於 2013-4-27 13:55
免除以後被界親....咁樣就要養無尾吊啦

呢位人兄係咁摸條三角黃吊都冇事

https://www.youtube.com/watch?v= ... ZLAoFw&index=81