海水領域 SeaFishZone

查看: 9306|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

USA剎菌水用法一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
如題,可否用開USA剎菌水的ching門請教,說明書話如有白點,每百L水就用10ml數天,直至白點完全消失便可,現小弟主缸連沙缸約180L水,今晚第1次落了8ml(因小弟之前冇論落多少D魚都即晩死,所以5敢落多),現想請問一下,小弟明晚要落藥的話是否要加為至16ml呢?還是照跟落10ml呢?謝另小弟抽起左D生物石及蝦,如缸中D魚冇事,是否須等30至45日後才可放回主缸呢?謝

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
如果白點減少就唔好再落!但白點增加就加到標示份量!
usa唔可以落多過標示份量(第一日加第二日唔可以多於標示份量)
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
白點退三日後晒就換水

論壇元老

地板
Ching, tks! 另想問一下換水既份量係3份1定1半呀(主缸加沙缸量)。tks

監督員

清道夫

knec0412 發表於 2012-9-25 10:38
Ching, tks! 另想問一下換水既份量係3份1定1半呀(主缸加沙缸量)。tks

我自己就會大換水
換水一半以上,不過你,可以換小D換密D,等魚慢慢適應!

論壇元老

明白,甘我照舊同之前一樣,換沙缸,Keep主缸水先。tks
另外想問多樣野,如魚身見紅係咪即代表爆身?甘係咪要落tdc呀tks!

監督員

清道夫

knec0412 發表於 2012-9-25 12:56
明白,甘我照舊同之前一樣,換沙缸,Keep主缸水先。tks
另外想問多樣野,如魚身見紅係咪即代表爆身?甘係咪 ...

爆身最好捉魚出來浸黃粉

論壇元老

Tks, 陸大人

論壇元老

陸大人,小弟今晚返黎尚未見白點有減少,故今晚加多8ml落去,即前後2日共落了16ml(約160L水),想請問其間我水冷較了28.5度,要否熄掉呢?化痰是否不須要熄呢?如果情況尚未見有好轉,請教一下還可以點做呢?現有條o批已收口,不知如何是好,謝!

論壇元老

陸大人,小弟今晚返黎尚未見白點有減少,故今晚加多8ml落去,即前後2日共落了16ml(約160L水),想請問其間我水冷較了28.5度,要否熄掉呢?化痰是否不須要熄呢?如果情況尚未見有好轉,請教一下還可以點做呢?現有條o批已收口,不知如何是好,謝!

監督員

清道夫

水可以set30度,化氮唔好熄

論壇元老

陸判 發表於 2012-9-25 23:00
水可以set30度,化氮唔好熄

收到,即熄水冷,開暖管,如有問題明晚再請教你,tks

論壇元老

救命呀,ching,今朝起身見到有條最多白點即珊瑚美人已回歸大海了。另外條藍紋及火焰仙尚未睇到白點有否少到,但水溫現時升上29度,今晚返去再睇下點先再報告及請教,但我今晚返去要否先換一部份水呢?tks

監督員

清道夫

你個缸有無沙底

論壇元老

有呀,約2寸左右

監督員

清道夫

knec0412 發表於 2012-9-26 09:56
有呀,約2寸左右

咁要落多小小藥先夠,因為沙會吸左d藥
不過,清白點後換水時要小心

論壇元老

Ching,照你經驗,160至180L水,2寸沙底,2日共落了16ml剎菌水,尚要落多少呢?另外我每次換水都係換沙缸D水,今次照舊有冇問題呢?(我每次都差不多換清沙缸既水,Keep主缸水)tks

監督員

清道夫

knec0412 發表於 2012-9-26 10:07
Ching,照你經驗,160至180L水,2寸沙底,2日共落了16ml剎菌水,尚要落多少呢?另外我每次換水都係換沙缸D水 ...

我1都答唔到你要落幾多!因為唔知D沙會吸幾多藥
庶只好慢慢續小續小加(希望你D魚捱到)
換水搞沙會揚起D吸左既藥,到時水中藥既濃度會變高,到時白點清左,但就比藥毒死魚
我既FOT以前都有沙底,就係因為要方便落藥及易控制藥量所以清左D沙

論壇元老

哦,原來沙底有甘既幣處。即是甘,因為最多白點果條魚吉左,如果我返到去見D魚白點減少,就5使理佢,直到冇晒白點3日後先換水,相反,如冇減少或加多時就逐少逐少甘加藥,直到好為止。
至於換水一問,我通常換水都只換沙缸,冇換主缸,甘樣有冇問題呢?沙果度我想除左D魚既沙外,都好少機會攪到佢,因5會再放擺設,tks

監督員

清道夫

knec0412 發表於 2012-9-26 10:34
哦,原來沙底有甘既幣處。即是甘,因為最多白點果條魚吉左,如果我返到去見D魚白點減少,就5使理佢,直到冇 ...

換水都只換沙缸,冇換主缸,無問題
不嬲無搞沙就以後都唔好搞,如果唔係就一定好大鑊