海水領域 SeaFishZone

標題: 生石一問 [打印本頁]

作者: tak_930    時間: 2012-10-17 16:36:59     標題: 生石一問

之前懷疑灰仙白點,原來生石。小弟看過許多關於生石的文章,好像唯一的解決方法就是換水。於是決定一星期換兩次水,但病情沒有改善,好像還有惡化的跡象。想請問各師兄,除換水外,另有其他方法嗎?可以向食療方面埋手嗎?(補充資料:灰仙現況~西起、食紫菜,粒糧,還算搶口,生石嚴重)。謝謝。

作者: ice28720    時間: 2012-10-17 19:03:32

生石只要保持水質良好换水和等待,其餘就冇野可做到 (只要生石位置不在魚口內影響進食就冇問題)
作者: tak_930    時間: 2012-10-17 20:23:44

請問師兄生石可以維持多久?如兩個月內還未痊愈,到底還有甚麼可以做呢?謝謝。
作者: Galaxy    時間: 2012-10-17 20:42:44

ching,我建議你放回落主缸,換水可幫到你!到最後你可到大堡瞧,有隻葯水專治生石,名有椰菜花三字,你可試試,此葯水我曾用過一次,係ok!
作者: ice28720    時間: 2012-10-17 20:43:26

可以生好耐,當魚隻生過一次痊癒後就會有免疫能力,好少會有返發。
作者: tak_930    時間: 2012-10-17 21:02:47

首先多謝各師兄意見,現在灰仙係主缸,另外想請問一下支藥水約多少錢和有圖嗎?180L水對多少ml?謝謝
作者: knec0412    時間: 2012-10-18 18:02:32

Galaxy 發表於 2012-10-17 20:42
ching,我建議你放回落主缸,換水可幫到你!到最後你可到大堡瞧,有隻葯水專治生石,名有椰菜花三字,你可試 ...

Ching, 插咀問句,要拿出黎Q還是可整缸落呢?tks
作者: Galaxy    時間: 2012-10-18 18:09:50

我自己就用番40吋主缸Q.
作者: knec0412    時間: 2012-10-19 12:51:19

Tks, 因我家有條藍紋仔有生石,但5太嚴重,但又5換得水住,因落銅E緊白點,尚有4日療程,唉真多災多難
作者: Galaxy    時間: 2012-10-20 23:35:30

首要先e好白點先,另嗰支水有說明,我不記得,sorry.你用邊支銅水?
作者: knec0412    時間: 2012-10-21 11:54:19

Galaxy 發表於 2012-10-20 23:35
首要先e好白點先,另嗰支水有說明,我不記得,sorry.你用邊支銅水?

Ching, 小弟用緊藍十字,尚有3天療程便夠14天可換水,現在D魚白點已不見有白點了。另想請問一下換水時先換3份一,甘0K嗎?之後隔幾日再換3份,,甘有冇問題呢?
作者: Galaxy    時間: 2012-10-21 13:28:51

照番平時每星期换水便可,不要太密。
作者: knec0412    時間: 2012-10-22 09:36:25

Galaxy 發表於 2012-10-21 13:28
照番平時每星期换水便可,不要太密。

Tks, ching
作者: tak_930    時間: 2012-10-23 23:22:53

跟足師兄吩咐,落咗兩日藥,灰仙情況果然有好轉,多謝galaxy師兄教導。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2