海水領域 SeaFishZone

標題: 紫彩虹 [打印本頁]

作者: kfd    時間: 2012-11-1 18:14:55     標題: 紫彩虹

普通的彩虹﹐但比candy apple red (紅萍果糖) 少見﹐綠黃心﹐紛紅中圈﹐再變紫
真色影吾到﹐有咩freeware 可改raw file 既white balance?
約14k燈底影﹐謝謝欣賞
purple rainbow.jpg

圖片附件: purple rainbow.jpg (2012-11-1 18:14:12, 47.17 KB) / 下載次數 98
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUwOTl8YzZkNGQwNDV8MTcxNDY4OTU4MnwwfDA%3D

作者: waiho85733    時間: 2012-11-1 18:20:43

作者: 小明828    時間: 2012-11-1 19:31:30

作者: jumbo    時間: 2012-11-1 19:59:24

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-1 20:37:46

作者: jackyn    時間: 2012-11-2 01:45:14

師兄, 我已經盡左力, 一來 JPG, 二來焦點好似唔啱

圖片附件: edit_kfd.jpg (2012-11-2 01:45:02, 60.85 KB) / 下載次數 89
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxMjd8NWExOWEwNzd8MTcxNDY4OTU4MnwwfDA%3D

作者: kfd    時間: 2012-11-2 08:50:50

jackyn 發表於 2012-11-2 01:45
師兄, 我已經盡左力, 一來 JPG, 二來焦點好似唔啱

謝謝。我影相技術真係有待改善,機又唔得
有冇軟件介紹轉raw嘅white balance?
作者: 三一萬能俠    時間: 2012-11-2 10:59:22

係咪咁嘅樣呀???

作者: 阿耀    時間: 2012-11-2 11:09:16

嘩!有冇咁靚,引死人

圖片附件: post-8159-0-90650300-1351780015_thumb.jpg (2012-11-2 11:09:10, 50.65 KB) / 下載次數 86
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxMzJ8NGFkMTU2ZGZ8MTcxNDY4OTU4MnwwfDA%3D

作者: kfd    時間: 2012-11-2 11:17:39

三一你個靚D∼
作者: kfd    時間: 2012-11-2 12:58:25

三一萬能俠 發表於 2012-11-2 10:59
係咪咁嘅樣呀???

三一兄個粒應該係Metallic Dreamz, frag 嘅話我照美國價收
作者: 三一萬能俠    時間: 2012-11-2 14:34:24

kfd 發表於 2012-11-2 12:58
三一兄個粒應該係Metallic Dreamz, frag 嘅話我照美國價收

返去睇下有冇cut出嚟先,交換野玩吖.
作者: kfd    時間: 2012-11-2 15:20:56

三一萬能俠 發表於 2012-11-2 14:34
返去睇下有冇cut出嚟先,交換野玩吖.

今日再收20+件,希望唔熔啦∼

作者: 三一萬能俠    時間: 2012-11-2 15:44:42

kfd 發表於 2012-11-2 15:20
今日再收20+件,希望唔熔啦∼

收20件????
作者: kfd    時間: 2012-11-2 15:48:25

三一萬能俠 發表於 2012-11-2 15:44
收20件????

小弟中嘅毒好深.....
作者: 320    時間: 2012-11-2 16:41:57

訂返黎嗎?下水可一齊share shipping~~~
作者: 320    時間: 2012-11-2 16:41:59

訂返黎嗎?下水可一齊share shipping~~~
作者: kfd    時間: 2012-11-2 17:48:34

對不起﹐我不上網購的。碌人情卡幫手。夾單較難。
作者: waiho85733    時間: 2012-11-2 20:26:24

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 11:05:04

作者: kfd    時間: 2012-11-3 11:27:03

睇埋個咀應該係 candy apple red﹐ CAR 其實有幾個血統﹐黃圈﹐橙圈﹐再變candy apple orange,你買時係叫咩﹖
高光晒一段長時間可能會出黃色中圈
作者: kfd    時間: 2012-11-3 11:33:37

LaiYee429 發表於 2012-11-3 11:05
Hello K兄,想問一問呢隻叫咩名?因為我分唔到佢同另一隻thx

小弟都找緊神級彩虹﹐數星期前找到﹐但開價3K一粒﹐惟有等價會落
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 11:39:37

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 11:41:17

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 11:43:06

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 11:44:02

作者: kfd    時間: 2012-11-3 11:45:36

kai25570 發表於 2012-11-3 11:28
http://www.zoanthids.com/advanced_search_result.php?keywords=candy&x=0&y=7

brandon 都吾舍得買browser
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 11:49:05

作者: kfd    時間: 2012-11-3 11:51:08

LaiYee429 發表於 2012-11-3 11:39
我買嗰時剩係覺得靚就買,無名㗎,不過最近同啲朋友傾開呢種扣,有時就話兩隻係一樣有時又 ...

榮哥﹐已我同個邊D人講開﹐candy 係會演變
candy red -> candy orange -> shazzam
而browser係另一個種﹐綠色部較細﹐鬚有D更由橙轉粉紅﹐生長交慢﹐易暴斃
有時間找幅相你睇
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 12:03:01

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 12:24:50

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 12:45:25

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 12:50:05

作者: 三一萬能俠    時間: 2012-11-3 12:58:27

笑咗,搞乜鬼咁多藝名,又成龍又劉德華
作者: kfd    時間: 2012-11-3 21:51:22

D名係好笑架﹐咩蜘蛛俠﹐超人都有。都係方便大家知道講緊邊粒遮。目前集有60-70種﹐用名會方便D

大家係有統稱架﹐名係上報register
www.zoaid.com

希望大家吾好覺得小弟好似show off 甘﹐我要上班﹐新貨都我無份﹐為由用其他渠道。我只想大家分享我集郵中的興奮。如果時間許可﹐大家又喜歡﹐我可分享更多麻麻的照片﹐小小的心得。
(我中文表達能力有限﹐請見諒。)
作者: kfd    時間: 2012-11-3 22:02:32

LaiYee429 發表於 2012-11-3 12:03
O!!!暴弊都係個頭痛嘅問題,点解啲鈕扣明明好好哋,越生越多嘅時間,好多時就 ...

暴弊既問題我都有小小心得﹐吾多。但藥水重係測試當中﹐分兩part。 我上批扣三粒有兩粒救回﹐但色就。。

新一批的就要時間睇睇﹐你知啦﹐運輸一定會有死傷
亦會用sps﹐腦測試對其他珊瑚影響。未知安全﹐我吾想公開。

但如果榮兄你有急需﹐我送D比你試。當係當年你教我玩Acan回禮
作者: kfd    時間: 2012-11-3 22:04:46

kai25570 發表於 2012-11-3 12:48
卡其貨$35

kai兄, 甘綠色走左點補救﹖ 覺得綠色易keep﹐但一就色就好難返轉頭
作者: kfd    時間: 2012-11-3 22:09:49

LaiYee429 發表於 2012-11-3 11:39
我買嗰時剩係覺得靚就買,無名㗎,不過最近同啲朋友傾開呢種扣,有時就話兩隻係一樣有時又 ...

岩岩先見到﹐好靚呀~ 好有潛則

作者: kfd    時間: 2012-11-3 22:22:01

LaiYee429 發表於 2012-11-3 11:44
可以俾張相睇下嘛?

browser 留意藍嘴綠心大小﹐**編輯**重有黃圈粗幼**﹐雖然呢隻種歷史已有近十年﹐但生得慢﹐易死﹐所以一直缺。聽聞係勁爆光的﹐講下講下﹐我都有D後悔無拍板。不過榮兄你的已經好高好高級了。睇下D相﹐希望幫到你
TDF browser.jpg

另一粒係shazaam﹐雖無甘光﹐又平D﹐但起碼吾會同其他混淆
TDF shazaam.jpg

圖片附件: TDF shazaam.jpg (2012-11-3 22:11:42, 71.13 KB) / 下載次數 75
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUyNjF8ZjhkYjVhMjR8MTcxNDY4OTU4MnwwfDA%3D

圖片附件: TDF browser.jpg (2012-11-3 22:11:40, 72.86 KB) / 下載次數 73
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUyNjB8OGQ1N2VlMzl8MTcxNDY4OTU4MnwwfDA%3D

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 23:01:38

作者: solo    時間: 2012-11-3 23:08:20

我都好混淆........KFD 兄講多D啦 !!
作者: solo    時間: 2012-11-3 23:09:11

LaiYee429 發表於 2012-11-3 23:01
K兄,坦白講,我都幾欣賞你咁有heart,完全唔覺你show off,起碼我有興趣同你傾下,不過我怕悶親你咋,我仲有呢兩 ...

一係無.......成西係 !!
作者: kfd    時間: 2012-11-3 23:29:51

LaiYee429 發表於 2012-11-3 23:01
K兄,坦白講,我都幾欣賞你咁有heart,完全唔覺你show off,起碼我有興趣同你傾下,不過我怕悶親你咋,我仲有呢兩 ...

教就吾甘當﹐我玩起上來係好迷﹐要問到底者
你個D﹐好似之前甘講(都係以我交流心得返來)﹐ 係同種﹐吾同血統/輩分
扣係會演變﹐都會同種交換色素(我吾知正確子詞)﹐講得原左
所以﹐美國有少部份印尼扣﹐野生係無的﹐亦因追求血統﹐名前會加上自己人/公司名做記認
養得靚。。我都摸索緊﹐較細上水﹐生長好似有幫助。以我理解﹐扣靚要水瘦﹐但高DOC。其實兩者不能共存﹐但係。。。 都係摸索緊
重有一些扣要陰位﹐吾係又易暴斃
有D大流生長鬚﹐細流就生肥鬚
哈哈﹐真係開過篇﹐等有心人討論下﹐因我吾會留手吾教﹐心信要進步一定要無私

你有教過我acan啦﹐不過我里D爭吾到野既魚街二打六你吾會記得﹐對我尼D無人幫留貨既人﹐一定記得有人幫過
作者: kfd    時間: 2012-11-3 23:41:22

kai25570 發表於 2012-11-3 23:32

請問K兄呢隻係咩種

嘩﹐我都係講講下﹐千其吾好當我係專家 ^_^ 我還是新手
得罪講﹐我都會估係candy﹐有潛力的candy﹐綠心細
bowser出名光呀﹐橙黃部好特的 (或燈光問題吧)

其實最終都係要自己各得靚者
我玩我的普通扣﹐都一大樂趣
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-3 23:41:44

作者: kfd    時間: 2012-11-3 23:42:58

kai25570 發表於 2012-11-3 23:32

請問K兄呢隻係咩種

我見上面的綠心大﹐下面的綠心小﹐ 可分享下嗎﹖
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-4 00:02:38

作者: kfd    時間: 2012-11-4 00:12:50

LaiYee429 發表於 2012-11-4 00:02
其實好多珊瑚都唔可以一缸水一個水質養到佢哋全部靚,從來都係咁,好似我咁,自己比較集中名種腦,所以 ...

得一個位就中光中流﹐吾會錯得去邊。再留陰D既位比Darth Maul, scarface, soprano個類。sorry 要睡了﹐相就自己google睇下邊D啦﹐都係出名特然死的
作者: 三一萬能俠    時間: 2012-11-4 01:36:58

kai25570 發表於 2012-11-3 12:03
Rainbow扣忌光,會走色

我都幾認同你講法,實話何為光何為暗,點定義????
計流明計par?????誰識呀????
玩咁多年鈕只可以講以150W計,palythoas可光少少以中層計,zoan多數暗.藍紫色更加一定暗.
rainbow試過光位啦,收頭唔開,轉暗即開.
係個人意見,大家缸唔同不能盡信.

作者: 阿耀    時間: 2012-11-4 03:32:19

大家都好pro,無私交流係最可貴,敬佩各位師兄
作者: kfd    時間: 2012-11-4 10:34:30

三一萬能俠 發表於 2012-11-4 01:36
我都幾認同你講法,實話何為光何為暗,點定義????
計流明計par?????誰識呀????
玩咁多年鈕只可以講以15 ...

好~ 又有師兄幫手

所以我都有par meter 做記錄﹐我自己就有粉紅係山頂﹐~300-400par
一般我會續級隔2星期上﹐吾係就會吐啡色野

我都認同zoa會低光D﹐部份係深水的﹐
但Zoanthus gigantus, 俗稱PE 會要求光小小

學問真好多﹐多謝分享
作者: Galaxy    時間: 2012-11-4 11:49:12

作者: LaiYee429    時間: 2012-11-4 13:14:39

作者: kfd    時間: 2012-11-4 22:43:37

里粒係 Protopalythoa 既 captain america
紅﹐藍﹐綠﹐紫﹐銀係最完美既色
粗生快大﹐幾年前由每粒HKD600+開始回落﹐因粗生價錢可以話係急瀉﹐可pm我本地價嗎﹖因我基本係無可能係本地見到他。
我都有這個係美國朋友缸度﹐等多D出證........
隔離個粒先係精
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-4 22:57:32

作者: kfd    時間: 2012-11-4 23:02:40

我D玩具。。。 仲未夠班
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-4 23:19:31

作者: kfd    時間: 2012-11-4 23:25:19

haha 誤會誤會﹐ 我話我未夠班遮
但我真係要練下D相
作者: solo    時間: 2012-11-4 23:42:35

K 兄呢粒叫咩呀 , 就係佢.......要買粒田田 !!

作者: kfd    時間: 2012-11-5 10:57:40

尼粒我要pass比其他高手

你班友仔,收埋咁多好野∼
作者: Dr.House    時間: 2012-11-5 11:13:05

solo 發表於 2012-11-4 23:42
K 兄呢粒叫咩呀 , 就係佢.......要買粒田田 !!

我唔洗買田田

圖片附件: IMG_1215.jpg (2012-11-5 11:12:40, 112.32 KB) / 下載次數 83
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUzMDl8NzFmNmUyODV8MTcxNDY4OTU4MnwwfDA%3D

作者: kfd    時間: 2012-11-5 11:27:27

買田田,係咩意思?
作者: Dr.House    時間: 2012-11-5 11:33:22

kfd 發表於 2012-11-5 11:27
買田田,係咩意思?

澳洲甜甜圈
作者: solo    時間: 2012-11-5 11:38:27

Dr.House 發表於 2012-11-5 11:13
我唔洗買田田

唔一樣架 ......自己上黎睇 !!
作者: Dr.House    時間: 2012-11-5 11:57:51

solo 發表於 2012-11-5 11:38
唔一樣架 ......自己上黎睇 !!

上黎cut啦,仲睇
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-5 12:29:24

作者: 三一萬能俠    時間: 2012-11-5 12:52:08

LaiYee429 發表於 2012-11-5 12:29
呢粒應該唔同,我有成堆

cut D嚟吖.
作者: 三一萬能俠    時間: 2012-11-5 12:55:14

kfd 發表於 2012-11-5 10:57
尼粒我要pass比其他高手

你班友仔,收埋咁多好野∼

唔識分,係candy cindy melody............................

作者: vsvs    時間: 2012-11-5 14:57:34

你班毒友..
上魚網唔交流做咩好?繼續俾機會我地新手學野
各位C兄好嘢
作者: LaiYee429    時間: 2012-11-5 16:36:00

作者: kkenwong123    時間: 2012-11-5 19:43:37

作者: d.crab    時間: 2012-11-8 14:26:13

LaiYee429 > wah, 好靚仔丫, FRAG 一兩粒黎玩下得唔得丫?
作者: 320    時間: 2012-12-16 23:35:57

I ALSO WANT...
作者: ice28720    時間: 2012-12-16 23:41:31

你班友仔話時話都幾毒下架
作者: 紅海水族    時間: 2013-1-3 11:25:04

3K
作者: pocketmon    時間: 2013-9-15 00:05:26

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2