海水領域 SeaFishZone

標題: 這條是野生定人工黑背心?如何分? [打印本頁]

作者: denniswong1234    時間: 2020-4-16 12:03:33     標題: 這條是野生定人工黑背心?如何分?

如題,thx

圖片附件: 20200416_115936.jpg (2020-4-16 12:03:09, 200.3 KB) / 下載次數 127
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTcyMjA3fDI1YzU5NjM3fDE3MTQ4MDA2MzN8MHww

作者: tai31    時間: 2020-4-16 13:23:15

呢條係邊買?
作者: denniswong1234    時間: 2020-4-16 14:12:30

皓海,質素如何?
作者: 荷蘭橙    時間: 2020-4-16 15:18:27

皓海好似返野生多
作者: denniswong1234    時間: 2020-4-16 15:29:51

荷蘭橙 發表於 2020-4-16 15:18
皓海好似返野生多

啲人話可以睇色睇紋,其實分別係咩?thx

作者: denniswong1234    時間: 2020-4-16 15:30:11

野生係比人工貴定平?
作者: bullsky    時間: 2020-4-16 16:46:34

野生係咪好難養?
作者: denniswong1234    時間: 2020-4-16 17:01:49

bullsky 發表於 2020-4-16 16:46
野生係咪好難養?

頭一個星期無開口,之後俾缸入面既蕃茄打,成日係缸角落,前日仲跳埋缸! 之後跳缸後,我隔離蕃茄,而家開口搶糧! 但好細膽,藍吊游埋去同佢玩又跳缸,而家要加蓋

作者: may414    時間: 2020-4-16 20:17:17

野生
作者: denniswong1234    時間: 2020-4-16 22:22:20

may414 發表於 2020-4-16 20:17
野生

點分?

作者: denniswong1234    時間: 2020-4-17 21:57:54

有人知點分?
作者: 火柴人    時間: 2020-4-20 15:35:04

人工會有少少鞋揪
作者: denniswong1234    時間: 2020-4-20 18:06:38

火柴人 發表於 2020-4-20 15:35
人工會有少少鞋揪

咁我個條有無?

作者: arfaifai    時間: 2020-4-22 13:54:38

人工丑游水好單調,差唔多原地游
作者: denniswong1234    時間: 2020-4-23 19:19:38

arfaifai 發表於 2020-4-22 13:54
人工丑游水好單調,差唔多原地游

咁佢又會游來游去既,係好細膽啫

作者: 小魚毛    時間: 2020-4-24 00:08:58

14樓所指o既,係野生黑背心會停喺一個位置,然後不停咁上下擺動o既泳姿,呢種泳姿係人工背心無o既。

另外,其實香港魚舖賣o既野生黑背心,佢個身o既橙色係實色而帶白,偏向蝦肉色,同一般小丑o既橙色偏紅帶透係唔同。你張自己呢條同其他黑背心o既相對比o下就唔難察覺。

亦都聽講過野生黑背心比較難養,因為有機會無故暴斃。唔關魚舖貨源事,純粹睇你自己彩數。
作者: denniswong1234    時間: 2020-4-25 19:41:09

小魚毛 發表於 2020-4-24 00:08
14樓所指o既,係野生黑背心會停喺一個位置,然後不停咁上下擺動o既泳姿,呢種泳姿係人工背心無o既。
...

明白,暫時係主缸養左1個月,開左口,但佢一入缸,檸檬批就暴斃

作者: denniswong1234    時間: 2020-10-6 10:27:36

Update 下個狀況,前日又買多條野生黑背心,今次就貴好多,大家可以睇下個身啲黑既分佈,俾啲意見 今日已經開口啦!! 之前個條黑背心啲色就無咩點變
開頭夜晚一入缸有打幾下,之後都無打,連食糧都無打,會唔會係代表配到?點為之配到?如果配到係咪會有魚仔?

圖片附件: 20201006_102327.jpg (2020-10-6 10:24:08, 210.5 KB) / 下載次數 189
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTgxNzY0fDQ0OTVjYzI5fDE3MTQ4MDA2MzN8MHww

作者: denniswong1234    時間: 2020-10-6 10:42:58

咁樣即係16樓所講既上下擺動?代表野生?

圖片附件: 20201006_103952.gif (2020-10-6 10:42:54, 398.06 KB) / 下載次數 189
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTgxNzY5fDNjMGMwYTNlfDE3MTQ4MDA2MzN8MHww

作者: knec0412    時間: 2020-10-9 16:00:17

作者: denniswong1234    時間: 2020-10-9 18:29:39

knec0412 發表於 2020-10-9 16:00

有無咩意見分享下?

作者: 小魚毛    時間: 2020-10-10 11:52:37

denniswong1234 發表於 2020-10-6 10:42
咁樣即係16樓所講既上下擺動?代表野生?

作者: 小魚毛    時間: 2020-10-10 12:32:58

denniswong1234 發表於 2020-10-6 10:27
Update 下個狀況,前日又買多條野生黑背心,今次就貴好多,大家可以睇下個身啲黑既分佈,俾啲意 ...

兩條丑一齊喺缸入邊生活而又無打,咁都己經算係配咗一半,不過感情呢家嘢其實好難講,喺佢地正式行埋之前,仍然會有其他因素會影響呢段關係:

1)小丑應該要大到體形2.5~3寸以上至算係成熟,所以就算同居,都未必夠秤搞出魚命。

2)如果你再加丑落缸,咁就有機會破壞呢段關係。小丑係母係社會,所有小丑出生都係雄性,喺一藪小丑之中,最大嗰條會變成雌性,再揀選合意o既雄性配對,同埋保護整藪小丑。所以佢地唔係一夫一妻式配對,更加唔會山盟海誓、白頭到老。如果條雌死咗,咁另一條大丑就變性成新領導人。
所以樓主呢對暫時可能只係「合眼緣」,要直到其中一條大到變成雌性,佢地至會有機會生兒育女。如果你再放條大丑落缸,咁原來呢對就有可能變成「兩夫共侍一女」。

3)清缸比較難畀小丑組織家庭,有石(有葵或者LPS就更好)等於有遮掩有保護,佢地有安全感亦都可以劃地盤,咁呢段關係自然更穩固。再唔係放隻水杯或者花盤仔落去都得。上到車有地方搞嘢,就唔憂無得生啦。

作者: denniswong1234    時間: 2020-10-10 12:52:29

小魚毛 發表於 2020-10-10 12:32
兩條丑一齊喺缸入邊生活而又無打,咁都己經算係配咗一半,不過感情呢家嘢其實好難講, ...

好詳細!! 唔該! 得佢自己一條小丑既話,咁如果養左半年個條係咪雌性?無得分雌雄?已經有石但都無石附近,夜晚都係各自係一個角落...去睇下啲花盤仔先

作者: 荷蘭橙    時間: 2020-10-10 18:13:48

小魚毛 發表於 2020-10-10 12:32
兩條丑一齊喺缸入邊生活而又無打,咁都己經算係配咗一半,不過感情呢家嘢其實好難講, ...

小丑出世唔係無性別架咩?

作者: 小魚毛    時間: 2020-10-13 14:14:57

荷蘭橙 發表於 2020-10-10 18:13
小丑出世唔係無性別架咩?

多謝Ching提醒,差啲教錯人!

作者: 小魚毛    時間: 2020-10-13 14:57:00

denniswong1234 發表於 2020-10-10 12:52
好詳細!! 唔該! 得佢自己一條小丑既話,咁如果養左半年個條係咪雌性?無得分雌雄?已經有石但都無石附近, ...

唔好自己吹喇,不如你睇o下呢篇資料:小丑鱼的性别特征

如果呢篇嘢無錯,12至24個月o既小丑開始成熟出現性徵,一直單獨飼養o既小丑就會直接變成雌性。

小丑要從外表分別雌雄其實唔容易,一個簡單方法,兩條放埋一齊,大啲、惡啲嗰條就係乸。當然,如果兩條都係乸,咁就唔單只配唔成,更加會打死其中一條。

如果有心配對,幾個建議可以參考:
1)買對裝小丑,一定無死;
2)買細條未成熟o既小丑,而且最好兩條以上咁買,就比較大機會自然配對成功;
3)如果係都要幫缸入邊條丑做媒,咁就要小心。細條o既仲比較簡單,買大條過佢就比較容易成功,因為舊魚打唔過新魚;但調返轉條舊魚己經大條變盛女,咁你只可以買細魚入缸,但新魚好大機會打唔過舊魚,除非咁啱呢條新靚合盛女眼緣,否則都係打死收場o既多。又不過,如果你肯花幾個月甚至半年,同佢地玩「禁室培育」,咁再唔合眼緣o既,都有機會培養出感情。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2