海水領域 SeaFishZone

標題: 今日買左個造流 [打印本頁]

作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 00:34:53     標題: 今日買左個造流

舊個個好似流左D,都用左成3年了.又斷左條芯.咁就買返過喇.
去睇,真係覺得貴左咁多定我記錯,個時我買金霸.3200L.3舊幾.
今日買紅十字.3000L成590.真係貴到嘩一聲,我既人工3年就冇咩大上落.真係點追呀...
好彩反而魚就好似冇咩點貴到.咁都算好D.重可以買下魚仔玩.

作者: fung5900    時間: 2012-12-9 00:37:15

點解唔貼相.係咪唔同牌子.
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 00:42:32

fung5900 發表於 2012-12-9 00:37
點解唔貼相.係咪唔同牌子.

係呀.買左紅十字個隻.不過佢D流係直吹.集中力強.舊個隻打散吹,4邊都有小流.但唔多強.
作者: number    時間: 2012-12-9 00:51:31

紅十字我都有考慮過, 不過價錢太貴, 結果轉買左tunze
作者: ybkwok    時間: 2012-12-9 00:53:20

我係wingk960 發表於 2012-12-9 00:42
係呀.買左紅十字個隻.不過佢D流係直吹.集中力強.舊個隻打散吹,4邊都有小流.但唔多強.

我有一個全新sunsun 202,12000L 未用!
你果隻seio ?
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 01:02:05

ybkwok 發表於 2012-12-9 00:53
我有一個全新sunsun 202,12000L 未用!
你果隻seio ?

唔係.我隻係意大利個隻呀.睇落好似正D.

圖片附件: 20121209_010327.jpg (2012-12-9 01:09:05, 116.33 KB) / 下載次數 34
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY4MTJ8MjdiMDVjZjV8MTcxNDYwNjQ0NHwwfDA%3D

作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 01:02:50

12000L打大風喇..
作者: fung5900    時間: 2012-12-9 01:03:00

我係wingk960 發表於 2012-12-9 00:42

散吹唔係好d咩.
集中吹會唔會過勁.
作者: ybkwok    時間: 2012-12-9 01:07:11

我係wingk960 發表於 2012-12-9 01:02
12000L打大風喇..

我而家用緊201,6000L ,如果換左12000L,
真係唔知會點,所以買左都唔敢用!
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 01:08:37

fung5900 發表於 2012-12-9 01:03
散吹唔係好d咩.
集中吹會唔會過勁.

都幾勁/只限直吹.糟尾之前個個好似吹唔到.新買個就吹到
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 01:12:03

ybkwok 發表於 2012-12-9 01:07

你個缸用6000夠殺喇.12000太誇嘞.比例同你差唔多.你32缸用PJ7500.我28缸用PJ6000
你用6000做流.我用3000做流.乜都夠囉.
作者: fung5900    時間: 2012-12-9 01:17:12

ybkwok 發表於 2012-12-9 01:07

落缸吹吓試試.
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 01:17:28

number 發表於 2012-12-9 00:51
紅十字我都有考慮過, 不過價錢太貴, 結果轉買左tunze

..........重貴...
作者: fung5900    時間: 2012-12-9 01:17:45

咁最後有冇買到暖管?
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 01:20:33

冇啦.冇左5舊,呢個月零用爆左啦
作者: fung5900    時間: 2012-12-9 01:26:00

有限額咩你
作者: peterleung    時間: 2012-12-9 07:04:58

之前55吋大缸有三個 seio 造流,三年前轉換40吋細缸,再沒用做流,二個送了給朋友,好像還有一個藏於雜物箱,現時 380升水只靠一個 eheim 1262 上水,兩個出水,分別趄向水面水底,日間群魚亂舞,亂流處處,夜後名自棲息,自動變成慢流,有時夜歸開亮廳燈,反覺魚兒可在風平浪靜環境中,睡一個好覺.
作者: peterleung    時間: 2012-12-9 07:35:08

講起暖管,養魚初時用了一支意大利管,連甚麼牌子也不太清楚了,令人氣憤的是沒用上一年便失效了,後來因常到深圳魚街,以30元人仔,那時折算不到30港元,買了好幾支日新及atman 300w暖管,其中大部分是代朋友購買,自用的兩支一直沿用至今,可以套用一句"強國人,出強國貨".日前心血來潮,是時候更換暖管了,於是趁逛魚街,周圍看看,赫然發現一支 eheim 副廠 juwel 300w 暖管,特價只賣$88,留單七天保換,今日剛好屆滿,不過無需擔心,仍有原廠兩年保用期呢.
作者: number    時間: 2012-12-9 08:04:16

我係wingk960 發表於 2012-12-9 01:17
..........重貴...

便宜一點, 2800L, 6025, $430, 不過流量就低少少
作者: ybkwok    時間: 2012-12-9 08:32:25

我係wingk960 發表於 2012-12-9 01:12
你個缸用6000夠殺喇.12000太誇嘞.比例同你差唔多.你32缸用PJ7500.我28缸用PJ6000
你用6000做流. ...

我用7500,2個出水配蛇仔喉,一個水面打橫吹,
另一個由水面直吹向缸底,加埋個造流,都好夠用!
作者: everest    時間: 2012-12-9 08:42:51

長線投資買個可調速的就唔怕買錯了,大細流都得,日大夜細亦得!
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 09:43:13

peterleung 發表於 2012-12-9 07:04
之前55吋大缸有三個 seio 造流,三年前轉換40吋細缸,再沒用做流,二個送了給朋友,好像還有一個藏於雜物箱,現時 ...

P兄咁早呀.其實都可以咁講既.已你D老手玩唔同我D新仔.可好易控制到你個缸既SETTING.而我D新仔.乜都驚驚地.再上網睇下大部份都係咁做.所以梗係買D需要既野囉.有時見到有D屎吹埋一邊又唔散.咁就梗係要靠個流打散佢囉.可能我玩多幾年.又唔同咁做法囉.不過....大前提下....我重玩唔玩到幾年呢..
講開暖管.個時剛養時,都係買支意大利野.又係一年就壞.但之後買第個牌子意大利野.今年重用到.
個人買器材,都係買D鬼老野隱陣.大陸牌子好似暫時重未用過.
我隻老虎其實都唔俾我買大陸野.佢話好危險喎...因為佢係好驚死個種人黎既
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 09:45:39

number 發表於 2012-12-9 08:04
便宜一點, 2800L, 6025, $430, 不過流量就低少少

上一級好似6舊幾,好貴.所以睇都冇睇到,過左我條線.放棄囉.
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 09:46:23

ybkwok 發表於 2012-12-9 08:32
我用7500,2個出水配蛇仔喉,一個水面打橫吹,
另一個由水面直吹向缸底,加埋個造流,都好夠用!

咁你買定個萬二想等轉缸呀
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 09:48:02

做乜個個都貢早起身.重早過我
作者: peterleung    時間: 2012-12-9 10:05:12

我係wingk960 發表於 2012-12-9 09:43
P兄咁早呀.其實都可以咁講既.已你D老手玩唔同我D新仔.可好易控制到你個缸既SETTING.而我D新仔.乜都驚驚地 ...

所以要攪好個沙底,便養了十條八條龍囉,但是心裡很矛盾,恐怕龍魚養得太大,年初送走了由幼魚變成魚的深水龍,今日又擔心養了快三年,由幼紅龍變身的彩龍.
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 10:16:57

peterleung 發表於 2012-12-9 10:05
所以要攪好個沙底,便養了十條八條龍囉,但是心裡很矛盾,恐怕龍魚養得太大,年初送走了由幼魚變成魚的深水龍 ...

所以我唔敢用咁厚沙.只用1吋沙到.咁就唔駛咁擔心.重有龍係未可以養得幾大架?我重想買多幾條.佢地好攪野.我個缸有小小石仔.佢成日慢慢咁搬埋一邊.
我執走左.見2,3日又有幾粒.終於見到佢一次.用個口將D石推下推下,好好笑.
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 10:36:34

everest 發表於 2012-12-9 08:42
長線投資買個可調速的就唔怕買錯了,大細流都得,日大夜細亦得!

但係冇叉五都落唔到樓..買唔起了.
作者: peterleung    時間: 2012-12-9 11:41:08

我係wingk960 發表於 2012-12-9 10:16
所以我唔敢用咁厚沙.只用1吋沙到.咁就唔駛咁擔心.重有龍係未可以養得幾大架?我重想買多幾條.佢地好攪野.我 ...

紅龍、黃龍、雙印龍及深水龍都好養快太,粉紅龍和黑珍珠龍大得較慢亦好養,沒錯牠們有推小石的習慣,主要是尋找沙面細微的食物殘渣,進出沙床,清理沙面,使不會藏污納垢,只剩下附著細沙的硝化菌,真不愧是沙床的天然管理員.
作者: chifish    時間: 2012-12-9 12:00:44

peterleung 發表於 2012-12-9 11:41
紅龍、黃龍、雙印龍及深水龍都好養快太,粉紅龍和黑珍珠龍大得較慢亦好養,沒錯牠們有推小石的習慣,主要是尋 ...

請教師兄,你所說的黑珍珠龍是不是黃尾珍珠龍?
我養了幾次都養不到,可教技巧?
現養紅龍,彩龍,黃龍及不懂鑽沙的雪茄龍
謝謝師兄回覆
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 13:24:56

chifish 發表於 2012-12-9 12:00
現養紅龍,彩龍,黃龍及不懂 ...

我唔識,等p兄答你.
作者: brian    時間: 2012-12-9 16:46:05

我係wingk960 發表於 2012-12-9 13:24
我唔識,等p兄答你.

教下人啦,你自己都有養
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 16:51:41

brian 發表於 2012-12-9 16:46
教下人啦,你自己都有養

我呢d叫撞手神。都係好彩啫。邊教到人,
作者: fung5900    時間: 2012-12-9 17:27:16

行完鴨記。
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-9 17:44:32

fung5900 發表於 2012-12-9 17:27
行完鴨記。

得個行,有咩用,有冇執到好野.
作者: peterleung    時間: 2012-12-9 17:50:21

chifish 發表於 2012-12-9 12:00
現養紅龍,彩龍,黃龍及不懂 ...

黑珍珠龍和黃尾珠龍有所不同,只是背鰭微黃,但比較易養得多.所說的雪加龍可能與龍船類似,尾有彎月花紋,上下端較尖,不像紅龍般微圓,多不會鑽沙,
作者: kwong426426    時間: 2012-12-10 01:58:37

其實啲做流真係唔直咁貴
作者: sheep14    時間: 2012-12-10 02:13:27

peterleung 發表於 2012-12-9 11:41
紅龍、黃龍、雙印龍及深水龍都好養快太,粉紅龍和黑珍珠龍大得較慢亦好養,沒錯牠們有推小石的習慣,主要是尋 ...

我沙面好多啡苔,養龍幫唔幫到手呢?定係養條巴士?
作者: peterleung    時間: 2012-12-10 06:43:32

sheep14 發表於 2012-12-10 02:13
我沙面好多啡苔,養龍幫唔幫到手呢?定係養條巴士?

你沙面的啡苔,並非一朝一夕而得來,可先行分區清理,洗擦乾淨,再養一些龍魚或喜歡濾食沙粒的古比,如金頭沙之類,沙面才容易保持清潔乾淨.
作者: chifish    時間: 2012-12-10 13:00:50

peterleung 發表於 2012-12-9 17:50
黑珍珠龍和黃尾珠龍有所不同,只是背鰭微黃,但比較易養得多.所說的雪加龍可能與龍船類似,尾有彎月花紋,上下 ...

thks

作者: terlau104    時間: 2012-12-10 13:33:26

作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-10 13:51:01

係喎。話時話。大堡做咩唔俾單我。點保養呀
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-10 21:25:17

做咩冇人理.冇單有冇得保架.唔得我出去找佢晦氣.
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-12-10 21:36:50

我係wingk960 發表於 2012-12-10 21:25
做咩冇人理.冇單有冇得保架.唔得我出去找佢晦氣.

出去叫佢開咪得囉痴線佬
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-10 21:45:09

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-10 21:36
出去叫佢開咪得囉痴線佬

我一個月先出一次.我驚佢唔認頭喎.
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-12-10 21:46:43

我係wingk960 發表於 2012-12-10 21:45
我一個月先出一次.我驚佢唔認頭喎.

一個先得一次假釋
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-10 21:49:44

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-10 21:46
一個先得一次假釋

不過個紅十字都都幾難壞既.等下次有機會出去先問佢喇..
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-10 21:53:07

話時話,依家魚街真係冇咩行.得返,藥房.單車.狗,老鼠雜物.
買魚既都係得返淡水魚.有時只買普通野.屯記都有.唔駛下下走出去了.除左買器材.

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2